Στο 11,5% η ανεργία ως τον Δεκέμβρη”

Οι έξι στις δέκα θέσεις εργασίας που δημιουργούνται στην Ελλάδα είναι μερικής απασχόλησης, ενώ ένας στους τέσσερις εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος. Την ίδια ώρα, το ασφαλιστικό στη χώρα μας μοιάζει με βραδυφλεγή βόμβα

 

Της Λίνας Τσιρέκα
Ιδιαίτερα αποθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για την ανεργία στη Θεσσαλονίκη, καθώς εκτιμάται ότι στα τέλη του έτους θα αγγίξει το 11,5%, έναντι 10,5% που είναι σήμερα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών, το 2009 και το 2010 θα χαθούν πανευρωπαϊκά 8,5 εκατ. θέσεις εργασίας. Στην Αμερική κάθε μήνα 650.000 άτομα βλέπουν την πόρτα της εξόδου.
Τα στοιχεία έδωσαν χθες στη δημοσιότητα η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ).
“Οι εργαζόμενοι παλεύουν για την ανατροπή όλων των αντεργατικών πολιτικών”, τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται ένα νέο μείγμα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής και αναδιανομή εισοδήματος, όπως αυτή που έγινε το 1981.
“Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ, το έτος κρίσης για το ασφαλιστικό ήταν το 2020, τελικά όμως έρχεται όλο και πιο κοντά μας, περίπου το 2013, οπότε εκτιμάται ότι τότε θα επέλθει οικονομική ανάκαμψη”, σημείωσε ο κ. Παναγόπουλος.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γιώργος Τσαλικάκης, εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ, υπογράμμισε ότι τα προβλήματα των εργαζομένων είναι υπαρκτά αλλά δεν δημιουργήθηκαν τα πέντε τελευταία χρόνια.
Κάνοντας έναν απολογισμό για την ανεργία στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του ΕΚΘ Νίκος Γιαννόπουλος είπε χαρακτηριστικά ότι το “πάρκινγκ των ανέργων συνεχώς αυξάνεται” και υπογράμμισε ότι η καταγεγραμμένη ανεργία στην πόλη από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία είναι μεν 10,5%, ωστόσο η πραγματική ανεργία (αν συμπεριληφθούν τα stage και η λανθάνουσα εργασία) φτάνει το 20,5%, ενώ αντίστοιχο είναι και το ποσοστό της μαύρης ανεργίας.

ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

“Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ σοβαρή και θα συνεχίσει να είναι μέχρι το 2015”, σημείωσε ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρόμπολης. “Στην Ευρώπη, η πραγματική φορολογική επιβάρυνση είναι 36,5%, έναντι 35,5% στην Ελλάδα. Ωστόσο, όταν πρόκειται για φορολόγηση κερδών από εταιρείες, η αντιστοιχία είναι 35% στην Ευρώπη και 15,9% στην Ελλάδα”, τόνισε ο κ. Ρόμπολης.
Να σημειωθεί ότι η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΘ και η ΕΔΟΘ έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο στις 6:30 το απόγευμα του Σαββάτου στο άγαλμα του Βενιζέλου.