Στο 53% το “κούρεμα” στα Ταμεία

Σε ποσοστό 53% θα απομειωθούν τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που κατέχουν τα ασφαλιστικά Ταμεία, στο ύψος δηλαδή του «κουρέματος» που προβλέπεται από τη γενικότερη συμφωνία του ελληνικού κράτους με τους ιδιώτες ομολογιούχους PSI+. Εντονες αντιδράσεις από την ΑΔΕΔΥ.

Το θέμα τέθηκε κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο και στην οποία εξετάστηκαν το σύνολο των λεπτομερειών και τεχνικά θέματα που αφορούν το «κούρεμα» των ομολόγων.

Στη σύσκεψη, συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης και οι διοικητές όλων των ασφαλιστικών Ταμείων.

Στα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών Ταμείων, βρίσκονται ελληνικά ομόλογα αξίας 21 δισ. ευρώ, των οποίων η αξία μετά την απωμείωση θα υπολογίζεται στα 11 δισ.

Ομόλογα αξίας 7 δισ. ευρώ αγοράστηκαν απευθείας από τα Ταμεία, ενώ τα υπόλοιπα 14 δισ. ευρώ είναι καταθέσεις των Ταμείων στη Τράπεζα της Ελλάδος τα οποία επενδύθηκαν εν συνεχεία σε ομόλογα.

Ακόμη, για όσα ασφαλιστικά Ταμεία χρησιμοποιήσουν στο εξής ομόλογα του Δημοσίου σαν εγγύηση για το δανεισμό τους από τις Τράπεζες, (ρέπος), η αξία των ομολόγων αυτών θα υπολογίζεται στο 25% της ονομαστικής τους αξίας.

Για την αναπλήρωση των απωλειών των Ταμείων έχει προβλεφθεί στο νόμο του Μνημονίου η αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, με συνδυασμό ακίνητης περιουσίας, μετοχών καταθέσεων και άλλων πόρων.

Ομόλογα διαθέτουν όλα τα Ταμεία εκτός από το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) και τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ).

Θετικά αντέδρασαν στη ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από συνεδριάσεις των Διοικητικών τους Συμβουλίων, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων και το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

ΑΔΕΔΥ: Οχι στο "κούρεμα" των Ταμείων

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα, με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ εξέφραζε την έντονη αντίθεσή της στην προοπτική να υποστούν απομείωση αξίας τα ομόλογα που κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων.

"Τα αποθεματικά όμως των Ταμείων αποτελούν ιερή περιουσία των ασφαλισμένων. Η ΑΔΕΔΥ έχει ζητήσει και ζητά την εξαίρεση των Ασφαλιστικών Ταμείων από το κούρεμα των ομολόγων. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καλεί τα Δ.Σ. των Ταμείων να μην προχωρήσουν στο νέο έγκλημα σε βάρος των Ταμείων και των ασφαλισμένων" αναφέρει η δημοσιοϋπαλληλική ένωση στην ανακοίνωσή της.

Στο πλαίσιο των αντιδράσεων, ανακοίνωσε ακόμη ότι θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας, αύριο στη 1.30 το μεσημέρι, έξω από το κτίριο του ΤΕΑΔΥ, στην οδό Οθωνος 10, όπου θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ταμείου.