Στο χείλος του γκρεμού τα ασφαλιστικά ταμεία

Στο κενό έπεσε η «μεταρρύθμιση» της κυβέρνησης στο Ασφαλιστικό, καθώς τα Ταμεία δίνουν άνιση μάχη με τα ελλείμματα, τις ανεξέλεγκτες δαπάνες στους κλάδους Υγείας και τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) σε έρευνά της περιγράφει τα οξύτατα προβλήματα των ασφαλιστικών φορέων και προχωρεί αύριο σε στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου.

Το υπ αριθμόν ένα πρόβλημα των Ταμείων είναι το οικονομικό, καθώς υπάρχουν ασφαλιστικοί φορείς που βρίσκονται στο «κόκκινο». Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση αφορά το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, το οποίο χρωστά το εφάπαξ σε 15.300 εργαζομένους.

Η καθυστέρηση στην έκδοση του βοηθήματος κυμαίνεται από 13 έως 16 μήνες και αν δεν βρεθεί λύση, όσοι υποβάλουν σήμερα αίτηση θα πάρουν το εφάπαξ το 2012. Για την κατάσταση αυτή σοβαρότατες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία με τους χειρισμούς της στο Ασφαλιστικό δημιούργησε κύμα φυγής.

 

 

Είναι χαρακτηριστικό πως το 2003 κατατέθηκαν 4.813 αιτήσεις για εφάπαξ, ενώ πέρυσι έφτασαν τις 14.344. Σημειώνεται πως για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων απαιτούνται 670 εκατομμύρια, ενώ αν αυξηθούν κατά 5.000 οι αιτήσεις, το έλλειμμα φέτος θα φτάσει το 1,2 δισ.

Την ίδια στιγμή ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) ζητεί κάθε δίμηνο ενίσχυση από τον προϋπολογισμό για να πληρώσει τις συντάξεις. Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως μέχρι τον Απρίλιο θα έχει πάρει το σύνολο της επιχορήγησης και στη συνέχεια θα χρειαστεί ένα «έξτρα» ποσό της τάξης των 650 εκατομμυρίων.

Προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλα Ταμεία, όπως το επικουρικό των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΤΑΥΤΕΚΩ), με το έλλειμμα στον κλάδο Υγείας να φτάνει τα 160 εκατομμύρια. Στο μεταξύ, το επικουρικό (ΤΕΑΙΤ) και το πρόνοιας (ΤΑΠΙΤ) των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα δεν μπορούν ούτε να εξυπηρετήσουν ούτε να εισπράξουν τα έσοδά τους.

Σε αδιέξοδο έχουν οδηγηθεί και οι κλάδοι Υγείας, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την πρωτοφανή αύξηση των δαπανών, κυρίως για φάρμακα. Συγκεκριμένα, από το 2005 έως και το 2008 η πραγματική αύξηση στις δαπάνες για φάρμακα είναι 64%, με αποτέλεσμα να απαιτούνται 3,8 δισεκατομμύρια.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί να αναφερθεί πως οι τέσσερις μεγάλοι κλάδοι Υγείας -ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΟΠΑΔ- παρουσιάζουν ετήσιο έλλειμμα τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Οι συγκεκριμένοι κλάδοι καλύπτουν το 93% των ασφαλισμένων.

Οι συντάξεις
Τη… νύφη πληρώνουν οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με σοβαρές καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων. Οι μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι έχουν διαδοχική ασφάλιση, καθώς για την έκδοση των συντάξεων από τους 7 με 12 μήνες φτάσαμε στους 10 με 18 μήνες (υπάρχουν περιπτώσεις όπου απαιτούνται δύο χρόνια!).

Ειδικά στα νέα ταμεία (ΤΑΠΙΤ, ΤΕΑΙΤ, ΤΑΥΤΕΚΩ) για την έκδοση επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ απαιτούνται πλέον 10 με 12 μήνες, ενώ πρώτα οι ασφαλισμένοι περίμεναν 3 με 4 μήνες. Σε ακόμη χειρότερη μοίρα είναι οι εμποροϋπάλληλοι, καθώς στο ΤΕΑΥΕΚ ο χρόνος αναμονής πήγε από τους 18 με 20 μήνες στα δύο χρόνια.

Οπως επισημαίνει η ΠΟΠΟΚΠ, για τις καθυστερήσεις ευθύνονται ο πολυκερματισμός του προσωπικού, οι μεγαλύτερες ελλείψεις που υπάρχουν μετά τις συγκεκριμένες ενοποιήσεις, η ενίσχυση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και η ασάφεια πολλών διατάξεων του νέου ασφαλιστικού νόμου.

Σε χθεσινή ανακοίνωση το ΙΚΑ επισημαίνει πως «δεν αντιμετωπίζει κανένα απολύτως πρόβλημα χρηματοπιστωτικής ικανότητας» και προσθέτει πως «ο προϋπολογισμός για το 2009 είναι πλεονασματικός». Ωστόσο συνδικαλιστές επισημαίνουν πως ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας έκλεισε την περσινή χρονιά με έλλειμμα 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ και φέτος αναμένεται επιδείνωση των οικονομικών λόγω της κρίσης.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ 
kokkaliari@pegasus.gr