Στο Εθνικό Πρόγραμμα το εμβόλιο

Για την πρόληψη καρκίνου τραχήλου της μήτρας

Της Πεννυς Μπουλουτζα

Την ένταξη σε σύντομο χρονικό διάστημα του εμβολίου κατά των ιών των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων, εμβόλιο που προσφέρει προστασία από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δ. Αβραμόπουλος. Ηδη η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού εξετάζει το θέμα και αναμένεται σε ένα μήνα να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της, ορίζοντας τις διαδικασίες και τους συγκεκριμένους όρους διάθεσης και πραγματοποίησης του εμβολιασμού. Η κάλυψη του εμβολίου από τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με την εισήγηση της ειδικής Επιστημονικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής που συνεστήθη για να εξετάσει το θέμα, θα αφορά τα κορίτσια ηλικίας 12-13 ετών, ενώ για την ομάδα γυναικών ηλικίας μεταξύ 14 έως 26 ετών προτείνεται να μην ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, αλλά να γίνεται από τις γυναίκες κατά βούληση. Κάθε χρόνο γεννιούνται στην Ελλάδα περίπου 55.000 κορίτσια που σημαίνει ότι κατά τη πρώτη χρονιά ένταξης του εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα αναμένεται να εμβολιαστούν περίπου 110.000 άτομα.

Το κατά πόσο το κόστος του εμβολίου θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τα ταμεία ή θα υπάρχει συμμετοχή των ασφαλισμένων της τάξης του 25% είναι αντικείμενο που θα εξετάσουν τα ίδια ασφαλιστικά ταμεία. Από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας θα αναλάβει το κόστος εμβολιασμού των ανασφάλιστων πολιτών και μεταναστών. Για το υψηλό κόστος του εμβολίου, ο υπουργός επεσήμανε ότι οι αρμόδιοι φορείς θα διαπραγματευθούν την τιμή με βάση την προσφορά της διεθνούς αγοράς και με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή μείωσή της. Το εμβόλιο αφορά σε τρεις δόσεις που πωλούνται από τα φαρμακεία 184,35 ευρώ εκάστη, ήτοι 550 ευρώ συνολικό κόστος. Υπολογίζεται ότι το κόστος μπορεί να πέσει τουλάχιστον στα 100-110 ευρώ τη δόση, εφόσον δεν θα παρεμβάλλονται «τρίτοι» (φαρμακεία, φαρμακαποθήκες) στη διαδικασία. Διευκρινίζοντας τους λόγους για τους οποίους επιλέχθηκε η ηλικιακή ομάδα κοριτσιών 12-13 ετών, ο πρόεδρος της Επιστημονικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής, καθηγητής κ. Μ. Διακομανώλης, επεσήμανε ότι στα κορίτσια αυτής της ηλικίας το εμβόλιο έχει καλύτερη ανοσογονικότητα, που σημαίνει ότι δημιουργεί έναν ισχυρό κύκλο αντισωμάτων έναντι των ιών των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων. Το εμβόλιο δημιουργεί αντισώματα κατά των τύπων 6, 11, 16 και 18 των συγκεκριμένων ιών που ευθύνονται για το 70% των περιστατικών καρκίνου τραχήλου της μήτρας. Επιπλέον, στις συγκεκριμένες ηλικίες οι έφηβοι συμπληρώνουν τον κύκλο των εμβολίων από τον παιδίατρό τους, οπότε είναι μία καλή ευκαιρία να κάνουν και το συγκεκριμένο εμβόλιο. Σύμφωνα με τον κ. Διακομανώλη, στις γυναίκες 14 έως 26 ετών, το εμβόλιο μπορεί να γίνεται κατά βούληση καθώς πιθανόν να είναι λιγότερο αποτελεσματικό με δεδομένο ότι μπορεί τα άτομα αυτής της ηλικίας να έχουν ήδη μολυνθεί από ιό των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων. Πάντως, ο καθηγητής τόνισε ότι τα άτομα που θα εμβολαστούν θα πρέπει να παρακολουθούνται με Τεστ ΠΑΠ καθώς και με  ΗPV-DNA τεστ. Για γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 26 ετών) καθώς και για τα αγόρια 9-15 ετών, ο κ. Διακομανώλης τόνισε ότι δεν υπάρχουν πλήρεις επιστημονικές πληροφορίες για την αναγκαιότητα του εμβολίου. Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού καθηγητής Παιδιατρικής κ. Α. Κωνσταντόπουλος, αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου εμβολίου, τονίζοντας ότι δεν αποκλείει κατά 100% την πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Επεσήμανε δε, ότι «για να είναι αποτελεσματικό σε μία κοινότητα ένα εμβόλιο θα πρέπει να καλυφθεί με αυτό το 75%-80% του πληθυσμού, που σημαινει ότι θα πρέπει να δρομολογήσουμε πώς θα καλυφθούν περισσότερες γυναίκες».

Οι νέοι δεν λαμβάνουν προφυλάξεις, λένε οι γιατροί

Το χαμηλό όριο ηλικίας, στο οποίο τα νεαρά κορίτσια ξεκινούν ερωτικές επαφές, σε συνδυασμό με τις πλημμελείς προφυλάξεις που λαμβάνουν, φαίνεται πως θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μιας ολόκληρης γενιάς. Οι έφηβες Ελληνίδες που βιάζονται να γίνουν γυναίκες εκτίθενται σε μολύνσεις, σε τέτοιο βαθμό που οι ειδικοί μιλούν για μελλοντική «επιδημία» καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ενας πιθανός καρκίνος χρειάζεται χρόνο για να αναπτυχθεί. Αν παλαιότερα η μόλυνση συνέβαινε στα 20 (κατά τις πρώτες επαφές), η εξέλιξη της νόσου θα μπορούσε να εκδηλωθεί στα 35 ή αργότερα ενώ με την πτώση ορίου ηλικίας των σεξουαλικών επαφών και η εκδήλωση της νόσου πιθανόν να γίνεται νωρίτερα, δηλαδή στα 30 ή και πιο πριν. Με λίγα λόγια, ο ιός προσβάλλει πιο εύκολα τις έφηβες και ταυτόχρονα δίνει περισσότερο χρόνο στον ιό για να αναπτυχθεί. Οπως εξηγεί η κ. Χρυσούλα Πανίτσα (μαιευτήρας – γυναικολόγος, αναπλ. καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών), «παρά τις απειλές και τις καμπάνιες για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, η συμπεριφορά των παιδιών δείχνει ότι δεν φοβούνται ούτε καν το έιτζ. Επομένως, περιμένουμε στα επόμενα είκοσι χρόνια δύο «εκτινάξεις», του ιού του έιτζ και το καρκίνου του τραχήλου της μήτρας». Την παραπάνω άποψη συμμερίζεται και ο επίκουρος καθ. Γυναικολογικής Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αλέξανδρος Ροδολάκης. Ο ίδιος αποδίδει την αύξηση προκαρκινικών αλλοιώσεων και καρκινωμάτων του τραχήλου της μήτρας στις πρώιμες σεξουαλικές επαφές και τη συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων.