Στο Ευρωδικαστήριο και για τις εφημερίες των γιατρών

* Προσφυγή ιατρικών ενώσεων στην ΕΕ για παράβαση της κοινοτικής οδηγίας

ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ

 

Εφημερία σε νοσοκομείο. Με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κινδυνεύει η Ελλάδα εξαιτίας της μη μείωσης των ωρών εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κινδυνεύει να παραπεμφθεί η Ελλάδα για τη μη εφαρμογή των διατάξεων των Προεδρικών Διαταγμάτων 76/2005 και 88/1999, που προβλέπουν τη μείωση των ωρών εργασίας, βάσει της κοινοτικής οδηγίας για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Τα Προεδρικά Διατάγματα ορίζουν ως εβδομαδιαίο όριο εργασίας τις 48 ώρες για τους ειδικευμένους γιατρούς του ΕΣΥ και τις 56 ώρες για τους ειδικευόμενους. Καθώς δεν έχουν εφαρμοστεί τα Προεδρικά Διατάγματα και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχωρεί στην κατάθεση νέας τροπολογίας για να πάρει εξάμηνη παράταση, οι γιατροί των νοσοκομείων του ΕΣΥ συνεχίζουν να εργάζονται ακόμη και 100 ώρες την εβδομάδα. Ωστόσο η τροπολογία δεν έχει ακόμη κατατεθεί, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στον αέρα το θέμα των εφημεριών των νοσοκομείων από 1ης Ιανουαρίου 2008. Αυτό σημαίνει ότι τα προγράμματα εφημεριών που καταρτίζονται από τα νοσοκομεία μπορεί να κριθούν άκυρα από τους παρέδρους και οι γιατροί να μην πληρωθούν τις δεδουλευμένες εφημερίες. Για να εφαρμοστούν οι διατάξεις των εν λόγω Προεδρικών Διαταγμάτων απαιτείται η εισαγωγή στο ΕΣΥ 4.500 γιατρών, κάτι το οποίο όμως δεν είναι εφικτό, αφού τα εγγεγραμμένα κονδύλια στον προϋπολογισμό δεν φθάνουν ούτε για την πρόσληψη 600 πτυχιούχων νοσηλευτών.

Μέχρι στιγμής έχουν προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παράβαση της κοινοτικής οδηγίας οι εκπρόσωποι οκτώ ενώσεων νοσοκομειακών γιατρών. Πρόκειται για τις Ενώσεις Γιατρών Αχαΐας, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Πέλλας, Ρεθύμνου, Χανίων, Ξάνθης και Αμαλιάδας. Οι γιατροί έχουν αποστείλει στην Επιτροπή, μέσω του δικηγόρου τους κ. Μ. Μιχαήλ, το έγγραφο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας κ. Αρ. Καλογερόπουλου, σύμφωνα με το οποίο «ισχύει προσωρινά ο παλαιός τρόπος προγραμματισμού τους (σ.σ. των εφημεριών) εν όψει της κατάθεσης τροπολογίας σε επικείμενο σχέδιο νόμου για την παράταση αναστολής της ισχύος των διατάξεων του άρθρου 6 του ΠΔ 88/1999 και του άρθρου 5 του ΠΔ 76/2005». Το έγγραφο εστάλη σε όλες τις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας στις 21.12.2007. Σε περίπτωση κατά την οποία η Επιτροπή καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τελικώς η Ελλάδα παραβαίνει το Κοινοτικό Δίκαιο, προχωρεί στην παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

«Δεν υπάρχει βούληση από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τη ρύθμιση του θέματος των εργασιακών σχέσεων των γιατρών, ιδίως όσον αφορά το ανώτατο επιτρεπόμενο εβδομαδιαίο όριο εργασίας ειδικευμένων και ειδικευομένων» δηλώνει προς «Το Βήμα» ο κ. Μιχαήλ.

Η μη εφαρμογή των διατάξεων των Προεδρικών Διαταγμάτων, εξαιτίας της έλλειψης ιατρικού προσωπικού κυρίως στα νοσοκομεία της περιφέρειας, έχει και τις ακόλουθες παρενέργειες: γιατροί περιφερειακών ιατρείων μετακινούνται σε μονάδες αυξημένων απαιτήσεων χωρίς να έχουν την ανάλογη ειδικότητα. Προσφάτως, γενικός γιατρός περιφερειακού ιατρείου της Μεσσηνίας τοποθετήθηκε στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Κυπαρισσίας, χωρίς όμως να είναι νεφρολόγος. Στη μονάδα μετακινήθηκε με απόφαση του διοικητή του νοσοκομείου μετά την παραίτηση μιας νεφρολόγου. Η γιατρός θα παραμείνει στο Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Κυπαρισσίας μέχρις ότου καλυφθεί η θέση από μόνιμο γιατρό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γιατροί έχουν ήδη αρχίσει να καταθέτουν αγωγές που αφορούν την προηγούμενη πενταετία, ζητώντας να πληρώνονται τις εφημερίες όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι την παράνομη υπερωριακή απασχόληση. Η αποζημίωση κάθε γιατρού που την τελευταία εφημερία έκανε 10-12 εφημερίες τον μήνα ανέρχεται σε 40.000 – 45.000 ευρώ.

Για το θέμα των εφημεριών κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή η βουλευτής του ΠαΣοΚ κυρία Μαρία Δαμανάκη. Οπως επισημαίνει, το όριο των 48 και 56 ωρών την εβδομάδα, για τους ειδικευμένους και τους ειδικευμένους γιατρούς αντιστοίχως, το οποίο θα έπρεπε να είχε εφαρμοσθεί από πέρυσι, ουδέποτε τέθηκε σε ισχύ. «Με δεδομένο το γεγονός ότι τα σχετικά κονδύλια που αναφέρονται στον κρατικό προϋπολογισμό αρκούν για μόλις 600-700 προσλήψεις,οι εξαγγελίες του υπουργού Υγείας για προσλήψεις 2.000 γιατρών ως το τέλος του έτους παραμένουν έωλες» τονίζει η κυρία Δαμανάκη, ενώ ερωτά τον υπουργό Υγείας ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα προσλήψεων ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού του υπουργείου Υγείας και από ποια κονδύλια που έχουν εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό θα καλυφθούν.