Στο φως τα «λογιστικά» του ΕΣΥ

Οπως είχε αποκαλύψει η «Κ», θα ελέγξουν τα νοσοκομεία ορκωτοί λογιστές και επιθεωρητές υγείας

Της Πεννυς Μπουλουτζα

Στο «μικροσκόπιο» ορκωτών λογιστών, ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών και επιθεωρητών υπηρεσιών υγείας, τίθενται τα οικονομικά στοιχεία των δημόσιων νοσοκομείων. Οπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, στο πλαίσιο προετοιμασίας για την εφαρμογή του νέου συστήματος προμηθειών, έχουν ήδη αποφασιστεί έλεγχοι από ορκωτούς ελεγκτές σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ προκειμένου να απογραφεί η παρούσα κατάσταση, σύμφωνα με διεθνώς αποδεκτούς κανόνες. Η απογραφή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους και θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, η οποία θα συσταθεί εντός των ημερών. Επιπλέον, όπως πρόσφατα αποκάλυψε η «Κ», όπου διαπιστώνονται παρανομίες διαχειριστικές, παρεμβαίνει η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών για τον καταλογισμό των ευθυνών ενώ συνεχίζονται και οι έλεγχοι των επιθεωρητών υπηρεσιών υγείας με αφορμή καταγγελίες που αφορούν τις προμήθειες των νοσοκομείων. «Το μήνυμα είναι σαφές», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος «η αδιαφάνεια και η διαφθορά δεν είναι ανεκτές. Οπου διαπιστώνεται παρανομία θα υπάρχει υποδειγματική τιμωρία και διοικητικές κυρώσεις». Και πρόσθεσε ότι το νέο σύστημα προμηθειών -το οποίο χαρακτήρισε και ως πρότυπο- θα εφαρμοσθεί «είτε το θέλουν μερικοί είτε όχι». Σύμφωνα με τον νόμο για τις προμήθειες των νοσοκομείων το νέο σύστημα θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τις αρχές του επόμενου έτους, και ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί. Σημειώνεται ότι στόχος είναι η εξοικονόμηση πόρων που υπολογίζεται στα 550.000.000 ευρώ ετησίως.

Ο κ. Αβραμόπουλος παρουσίασε εκτενώς τις παρεμβάσεις που είναι σε εξέλιξη στο υπουργείο Υγείας και οι οποίες όπως επισήμανε θα επιτρέψουν «τη μετάβαση του Συστήματος Υγείας συνολικά στην επόμενη ημέρα». Ειδικότερα ο κ. Αβραμόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι:

– Για το 2007 έχουν ολοκληρωθεί, είναι σε εξέλιξη ή έχουν εγκριθεί 14.107 προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

– Εφεξής θα χορηγείται κάρτα αναπηρίας ισόβιας διάρκειας σε άτομα με μόνιμη αναπηρία – δικαιούχους του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου. Σημειώνεται ότι τα άτομα αυτά μέχρι τώρα έπρεπε να περνάνε από επιτροπές ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

– Ολοκληρώνεται το σχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με θεσμοθέτηση κάρτας αναπηρίας, ελεύθερη επιλογή γιατρού και απαλλαγή των πολιτών από γραφειοκρατικές διαδικασίες.

– Προγραμματίζεται η ίδρυση Διεθνούς Μεταμοσχευτικού Κέντρου με κορυφαίους επιστήμονες.

– Προωθείται η ρύθμιση εργασιακών θεμάτων των γιατρών του ΕΣΥ, που αφορούν τα ρεπό μετά την εφημερία, 7ωρο πρωινό τακτικό ωράριο κ. α., χωρίς μείωση των αποδοχών.