Στο «κόκκινο» το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων

KOKKINO έχει χτυπήσει η οικονομική κατάσταση του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, καθώς το έλλειμμα του ταμείου έχει αγγίξει τα 810 εκατ. ευρώ και οι εκκρεμείς αιτήσεις για την καταβολή εφάπαξ τις 18.500 (αύξηση 25,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009). Τα παραπάνω επισήμανε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος χθες σε συνέντευξη Tύπου, επισημαίνοντας ότι τα προβλήματα διογκώνονται από τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης και οι ρυθμίσεις που προωθούνται αναμένεται να επιδεινώσουν στο άμεσο μέλλον την κατάσταση. Παράλληλα, ανακοίνωσε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, μετά την 24ωρη πανελλαδική απεργία στον δημόσιο τομέα στις 22 Απριλίου.

Η ΑΔΕΔΥ κατέθεσε και προτάσεις για πιθανή περικοπή των δαπανών του Δημοσίου με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 198 εκατ. ευρώ από 9 κωδικούς, ποσό που υπερβαίνει τη μείωση της δαπάνης που εξοικονομήθηκε από το πάγωμα των συντάξεων και ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα χθες η ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε τους 4 από τους 9 κωδικούς, από τις δαπάνες της κεντρικής διοίκησης (μόνο των υπουργείων). Αναλυτικότερα:

– Από τον κωδικό 515 για συμβούλια και επιτροπές που προβλέπονται 49 εκατ. ευρώ μπορούν να μειωθούν σε 24 και να εξοικονομηθούν 25 εκατ. ευρώ.

– Από τους κωδικούς 840 – 845 που προβλέπονται για δημόσιες σχέσεις 26 εκατ. ευρώ μπορούν να μειωθούν σε 12 και να εξοικονομηθούν 14 εκατ. ευρώ.

– Από τους κωδικούς 871 – 873 για αμοιβές φυσικών και νομικών προσώπων (αφορούν μελέτες, παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο κ.λπ.) που προβλέπονται 134 εκατ. ευρώ μπορούν να μειωθούν στα 60 εκατ. ευρώ (τουλάχιστον) και να εξοικονομηθούν 74 εκατ. ευρώ.

– Από τον κωδικό 899 για λοιπές λειτουργικές δαπάνες όπου προβλέπονται 165 εκατ. ευρώ (δοχείο – μαξιλάρι για την υπέρβαση των άλλων προσδιορισμένων κωδικών των υπόλοιπων λειτουργικών δαπανών) να μειωθεί στα 80 εκατ. και να εξοικονομηθούν 85 εκατ. ευρώ.

 

Απεργία στις 22 Απριλίου

 

Σε διελκυστίνδα μεταξύ των συνδικαλιστών έχει μετατραπεί το ακανθώδες θέμα των απεργιακών κινητοποιήσεων. Η ΑΔΕΔΥ διαχώρισε τη θέση της από τη ΓΣΕΕ και προχωρά σε απεργία την Πέμπτη 22 τρέχοντος μηνός. Οι εκπρόσωποι των δημοσίων υπαλλήλων είχαν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο συντονισμού με τη ΓΣEE.

Η ΓΣΕΕ, ωστόσο, αν και είχε εξουσιοδοτήσει την Εκτελεστική Επιτροπή να προχωρήσει σε απεργία με ανοιχτή ημερομηνία, εκτίμησε ότι η πραγματοποίηση κινητοποίησης στις 22 Απριλίου είναι άκαιρη, δεδομένου ότι θα απαιτηθούν σύντομα κινητοποιήσεις τόσο για το ασφαλιστικό όσο και για τη νέα εθνική σύμβαση εργασίας.

Εν τω μεταξύ, το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) διαχωρίζοντας πλήρως τη θέση του, εξήγγειλε 48ωρη απεργία στις 21 και 22 Απριλίου και συλλαλητήρια στην Αθήνα και όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα, όπου την πλειοψηφία έχει το ΠΑΜΕ, όπως Οικοδόμων, Τύπου – Χάρτου, Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος, Φαρμάκου, Λογιστών και Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων.

 

Αργυρώ Μαυρούλη

Arma@express.gr