Στο «μικροσκόπιο» 5 μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής

Πέντε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής στον κλάδο της υγείας ερευνά το ΣΔΟΕ. Πρόκειται για μεγάλες υποθέσεις υπερτιμολογήσεων ιατρικών υλικών, εικονικών συνταγογραφήσεων και έκδοσης πλαστών παραπεμπτικών για ιατρικές εξετάσεις στις οποίες εμπλέκονται γιατροί και προμηθευτές δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων.

Οπως αποκάλυψε χθες ο επικεφαλής του Σώματος, κ. Γιάννης Καπελέρης, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου με αντικείμενο το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, από τους ελέγχους που έχουν διενεργηθεί μέχρι σήμερα προκύπτει ότι η ζημιά για το Δημόσιο υπερβαίνει τα 65 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις ακόλουθες υποθέσεις:

Τέσσερις γιατροί συνεργάζονταν σε εισαγωγές συγκεκριμένου σκευάσματος σιλικόνης από το εξωτερικό. Το σκεύασμα εισάγεται από εταιρεία για λογαριασμό συγκεκριμένου θεραπευτηρίου, μέτοχοι των οποίων είναι τα ίδια πρόσωπα. Το εισαχθέν σκεύασμα αξίας 180 ευρώ χρεωνόταν σε ασφαλισμένους του Δημοσίου με ποσό 2.943 ευρώ και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις χωρίς να έχει πραγματικά χρησιμοποιηθεί στη νοσηλεία του ασθενούς. Η αξία των τιμολογίων βάσει των οποίων διακινήθηκε το προαναφερθέν σκεύασμα υπολογίζεται σε 1,5 εκατ. ευρώ.

Ασφαλισμένοι του Δημοσίου είχαν χρεωθεί από ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο που λειτουργεί στον Πειραιά με ιατρικές εξετάσεις, χωρίς καν να έχουν υποβληθεί σ’ αυτές. Το κόλπο γινόταν με την έκδοση εικονικών παραστατικών στα ονόματα των ασφαλισμένων, ενώ στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται και γιατροί του διαγνωστικού κέντρου. Η ζημιά για το ασφαλιστικό ταμείο του Δημοσίου ανήλθε σε 4 εκατ. ευρώ.

Κύκλωμα γιατρών προωθούσε σε δημόσια νοσοκομεία ορθοπεδικά εμφυτεύματα συγκεκριμένης πολυεθνικής εταιρείας με υπερτιμολογήσεις, προκαλώντας στο ελληνικό Δημόσιο ζημιά 37 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια υπόθεση που αποκαλύφθηκε από τις βρετανικές φορολογικές αρχές και αφορά σε δωροδοκίες Ελλήνων γιατρών από υψηλόβαθμο στέλεχος βρετανικής εταιρείας, προκειμένου αυτοί να «φουσκώνουν» τις τιμές σε ορθοπεδικά προϊόντα της εταιρείας, τα οποία αποκτούσαν ελληνικά νοσοκομεία.

Εταιρεία προμήθευε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία βηματοδότες με υπερτιμολογημένη αξία χρησιμοποιώντας το κόλπο των τριγωνικών συναλλαγών. Η εταιρεία χρησιμοποιούσε ως «ενδιάμεσο» μια άλλη εταιρεία με έδρα την Κύπρο. Η ζημία του ελληνικού Δημοσίου φθάνει τα 25 εκατ. ευρώ.

Εικονικές συνταγογραφήσεις από ιατρούς του ΙΚΑ. Η βλάβη του Ελληνικού Δημοσίου θα προσδιορισθεί εφόσον ολοκληρωθούν οι ενεργούμενες ελεγκτικές επαληθεύσεις. Το ΣΔΟΕ έχει ζητήσει το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών των γιατρών.

Στο θέμα των υπερτιμολογήσεων των υλικών και των φαρμάκων που διατίθενται στα δημόσια νοσοκομεία αναφέρθηκε και ο πρώην πρόεδρος της Αρχής για την καταπολέμηση του «βρώμικου χρήματος» κ. Γ. Ζορμπάς, κατά την ομιλία του στην ίδια εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Οπως τόνισε ο κ. Ζορμπάς, « η έλλειψη διαφάνειας στις συναλλαγές που αφορούν στα νοσοκομεία της χώρας συμπορεύεται με σπατάλη δημοσίου χρήματος, όσον αφορά στην προμήθεια υλικών και φαρμάκων που διατίθενται στα δημόσια νοσοκομεία σε τιμές κατά πολύ υπερβαίνουσες τις τιμές της πρώτης προμήθειας αυτών».

ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΡΓΑΝΑ