Στο μικροσκόπιο του υπ. Οικονομίας οι δαπάνες των νοσοκομείων

Του Νικου Τσιουτσια

Στη δημιουργία τριμερούς διυπουργικής επιτροπής, η οποία θα εξετάζει ενδελεχώς – και, το κυριότερο, θα εγκρίνει – τα οικονομικά της υγείας, στο πλαίσιο της «επανίδρυσης του ΕΣΥ», προχωρά η κυβέρνηση σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες.

Στην πραγματικότητα, η προσπάθεια εξορθολογισμού και ποιοτικής αναβάθμισης του ΕΣΥ θα «καλύπτεται» από την «ομπρέλα» του υπουργείου Οικονομίας, το οποίο θα σηκώσει το βάρος της προσπάθειας οικονομικής εξυγίανσης, από κοινού βεβαίως με τα υπουργεία Υγείας και Απασχόλησης. Στη Διυπουργική θα μετέχουν ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο κ. Βασίλης Μαγγίνας.

Ετσι, όπως αποφασίστηκε στο Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη Τετάρτη, αλλάζουν όλα στον τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων της χώρας, με στόχο να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία και ο φαύλος κύκλος των ελλειμμάτων, της «μαύρης τρύπας» στο σύστημα. Τι σημαίνει αυτό;

– Πρώτον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ρύθμιση των νέων χρεών των νοσοκομείων, στην οποία – κατ’ αρχάς – φαίνεται να καταλήγει η κυβέρνηση, θα πραγματοποιηθεί υπό όρους και προϋποθέσεις και θα είναι η τελευταία.

Ο βασικός όρος είναι να υπάρξουν προϋπολογισμοί αλλά και ισολογισμοί στα νοσοκομεία, αρχής γενομένης από τη χρήση του 2008. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό η ρύθμιση των νέων χρεών να πραγματοποιηθεί του χρόνου το φθινόπωρο, καθώς το υπουργείο Οικονομίας θέλει απτά αποτελέσματα, κάτι στο οποίο συμφωνεί και το υπουργείο Υγείας.

Ο έλεγχος των δαπανών των νοσοκομείων θα πραγματοποιείται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ώστε να είναι φερέγγυος και να απεικονίζεται η εικόνα με σαφήνεια.

– Δεύτερον, αλλάζει ο τρόπος διοίκησης των νοσοκομείων, καθώς υπάρχει συναντίληψη μεταξύ των κ.κ. Γιώργου Αλογοσκούφη και Δημήτρη Αβραμόπουλου για την ανάγκη τοποθέτησης μάνατζερ στην διοικητική πυραμίδα, κι όχι γιατρών ή κομματικών στελεχών απαραιτήτως, όπως έχουμε συνηθίσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Υγείας σπεύδει να πραγματοποιήσει μεθαύριο Δευτέρα σύσκεψη στο γραφείο του με όλους τους διοικητές των νοσοκομείων, με στόχο να τους εξηγήσει ότι απαιτούνται ταχύτατοι ρυθμοί κι ότι «όλοι θα κριθούν εκ του αποτελέσματος». Το «μήνυμα» του κ. Αβραμόπουλου εξάλλου μεταφέρθηκε ήδη στις διοικήσεις των νοσοκομείων από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου την περασμένη Τετάρτη.

– Τρίτον, τα οικονομικά αποτελέσματα αλλά και οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων θα εγκρίνονται από τη διυπουργική επιτροπή, επομένως οι διοικήσεις τους θα υπόκεινται και στον πολιτικό έλεγχο, με ό,τι αυτό σημαίνει για το έργο τους.

– Τέταρτον, θα εφαρμοσθεί εντός 5μήνου το νέο νομικό πλαίσιο για τις προμήθειες των νοσοκομείων, το οποίο βεβαίως έχει ήδη ψηφισθεί από την κυβέρνηση. Οι εκτιμήσεις είναι ότι με το νέο καθεστώς προμηθειών θα περιοριστούν δραστικά τα ελλείμματα και θα εξορθολογισθεί το σύστημα, το οποίο πάσχει εγγενώς και στον τομέα αυτό.

– Πέμπτον, όντως το υπουργείο Οικονομίας συμφώνησε με τις προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών, προκειμένου να καλυφθούν άμεσα, ει δυνατόν, τα χιλιάδες υπαρκτά κενά. Προτεραιότητα δίνεται στην κάλυψη των κενών των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Πάντως εντός 3 χρόνων η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει συνολικά 14.000 προσλήψεις, αριθμός διόλου ευκαταφρόνητος, αλλά ταυτόχρονα ενδεικτικός των κενών του συστήματος.

– Εκτον, μελετάται το ενδεχόμενο υπαγωγής των ιατρικών υπηρεσιών του ΙΚΑ στο ΕΣΥ. Οχι όμως άμεσα, κατά τις ίδιες πηγές, διότι το εγχείρημα είναι πολύπλοκο και υπάρχουν σοβαρές διοικητικές και άλλες δυσκολίες.

– Εβδομον, τα Ταμεία χρωστούν 2,6 δισ. ευρώ στα νοσοκομεία, ποσό που συμφωνήθηκε να καταβληθεί. Εξετάζεται ο τρόπος, καθώς υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές λύσεις.

Η κυβέρνηση, αναγκαστικά, αργά ή γρήγορα θα εξετάσει το ύψος των νοσηλίων, διότι είναι γεγονός ότι δημιουργούνται ελλείμματα. Βεβαίως, υπάρχει η κοινωνική διάσταση στο ζήτημα και γι’ αυτό το υπουργείο Οικονομίας δεν βιάζεται να το εξετάσει.