Στο… νοσοκομείο η πολιτική της κυβέρνησης

ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ «ΡΕΦΑΡΟΥΝ» ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ * 1.700 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑΤΡΩΝ

 

 

 

Του Κ. ΤΣΟΥΠΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

 

Εν όψει απεργιών, εκλογών στις Ιατρικές Ενώσεις και κινδύνων αποδιοργάνωσης του ΕΣΥ από την έλλειψη προσωπικού, η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομίας, υπό την πίεση και του υπουργού Υγείας, αποφάσισαν να φανούν «γαλαντόμοι» έναντι των νοσοκομειακών γιατρών.

 Αν ληφθούν υπόψη και πληροφορίες ότι η κυβέρνηση θεωρεί πως σιγά σιγά ξεπερνά τους δύσκολους «κάβους» και ότι πρέπει να «ξανοιχτεί» σε παροχές, έστω με το σταγονόμετρο, θα πρέπει να αναμένονται και άλλες «μεμετρημένες» γαλαντομίες. Μεταξύ αυτών είναι η έναρξη της συζήτησης για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, η χορήγηση 1 εκατ. ευρώ στη Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία μέσα στο 2008 και η ικανοποίηση αιτημάτων πολυπληθών επαγγελματικών ομάδων. Οι κάβοι τους οποίους «προσπέρασε» και προσπερνάει η κυβέρνηση είναι κατά ορισμένους κυβερνητικούς παράγοντες η «πρώτη φάση του Ασφαλιστικού», η αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ, η εισοδηματική πολιτική για τους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους κ.ά.

220 εκατ. ευρώ σε 3 δόσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες είναι οριστική η κυβερνητική απόφαση για άμεση πρόσληψη 1.700 νοσοκομειακών γιατρών για ρύθμιση των εφημεριών-υπερωριών τους, καθώς και υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης για πρώτη φορά με τους γιατρούς του ΕΣΥ. Το κόστος του σχετικού «πακέτου» φτάνει τα 220 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν σε 3 δόσεις, η πρώτη εντός του 2008 και οι άλλες το 2009.

Αφήνονται για αργότερα η υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδίων για την οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και η μεταφορά των Υγειονομικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας από το υπουργείο Απασχόλησης.

Αντίθετα τίθενται υπό την εποπτεία της Διυπουργικής Επιτροπής (Γ. Αλογοσκούφης, Δ. Αβραμόπουλος, Φ. Πετραλιά) οι δαπάνες νοσοκομείων και ασφαλιστικών ταμείων, με δεδομένο ότι τα Ταμεία, και ειδικότερα το ΙΚΑ, αποτελούν τον κυριότερο «πελάτη» των νοσοκομείων.

Σημειώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι από τα 3,5 δισ. ευρώ που χρωστούν προς τους προμηθευτές τα νοσοκομεία, το 1,8 δισ. ευρώ είναι χρέη των Ταμείων προς τα νοσοκομεία.

Ετσι, η αρχή ότι στις συναλλαγές μεταξύ του Δημοσίου ο ένας φορέας βάζει το χέρι του στην τσέπη του άλλου, επιβεβαιώνεται και από τη λειτουργία του τριγώνου Δημόσιο – Ταμεία – Νοσοκομεία. Το Δημόσιο καθυστερεί και δεν καλύπτει πλήρως τις υποχρεώσεις του -που απορρέουν από την κατοχυρωμένη τριμερή χρηματοδότηση- προς τα Ταμεία και ειδικά προς το ΙΚΑ.

Τα Ταμεία δεν έχουν χρήματα για να καλύψουν τις υποχρεώσεις σε φάρμακα και νοσοκομειακή περίθαλψη προς τα νοσοκομεία. Διευρύνονται με τον τρόπο αυτό συνεχώς τα ελλείμματα των νοσοκομείων και τα χρέη τους προς τους προμηθευτές.

Και κάθε τόσο το Δημόσιο αναγκάζεται να προβαίνει σε ρυθμίσεις χρεών προς τους προμηθευτές, ανεχόμενο και κάποιες υπερτιμολογήσεις από την πλευρά των προμηθευτών και των φαρμακευτικών εταιρειών.

Στο μέτωπο των νοσοκομειακών γιατρών, η κυβέρνηση αποφάσισε ειδικότερα:

* Να προχωρήσει άμεσα σε προκηρύξεις-προσλήψεις 1.700 γιατρών. Το 2009 θα προσληφθούν άλλοι 2.800.

* Να καθιερώσει 7ωρο τακτικό πρωινό ωράριο για τους γιατρούς.

* Να ρυθμίσει τις εφημερίες-υπερωρίες των γιατρών, ώστε να προσαρμοστούν προς το Κοινοτικό Δίκαιο. Οι «μισές» υπερωρίες θα μετατραπούν σε επίδομα και οι άλλες μισές θα αμείβονται ως υπερωριακή εργασία.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί θα είναι υποχρεωμένοι να πραγματοποιούν οι μεν ειδικευμένοι 4 εφημερίες το μήνα και οι ειδικευόμενοι 6. Θα υπάρξουν και φορολογικές διαρρυθμίσεις για την υπερωριακή εργασία και το επίδομα βιβλιοθήκης. *