Στο πεζοδρόμιο οι μικρές διαδηλώσεις

Στο πεζοδρόμιο οι μικρές διαδηλώσεις

Αρχίζει τη Δευτέρα συζήτηση για τις πορείες μεταξύ υπ. Δημ. Τάξης και εμπλεκόμενων φορέων χωρίς τη συμμετοχή εκπροσώπων κομμάτων

Της Δωρα Αντωνιου

Με την άρνηση των κομμάτων να συμμετέχουν, αλλά με δεδηλωμένη την υποστήριξη του εμπορικού κόσμου εισέρχεται στην τελική ευθεία η πρωτοβουλία του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Βύρωνα Πολύδωρα για περιορισμό των μικρών διαδηλώσεων σε μέρος μόνο του οδοστρώματος, ώστε να μην διακόπτεται η κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας, κάθε φορά που εξελίσσεται κάποια πορεία.

Ο κ. Πολύδωρας, με επιστολή τους προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τους είχε ζητήσει να προσέλθουν την προσεχή Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου, σε κοινή σύσκεψη, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους και να ανταλλάξουν απόψεις πριν καταλήξουν σε συμφωνία για το θέμα. Στην επιστολή αυτή απάντησαν τις τελευταίες ημέρες το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ. Στην απάντηση του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται ότι ο κατάλληλος τόπος για να συζητηθεί το θέμα είναι η Βουλή, ενώ ο ΣΥΝ αναφέρει ότι δεν θα προσέλθει στο διάλογο και επανέρχεται στην τοποθέτηση που είχε διατυπώσει από τον περασμένο Αύγουστο, όταν είχε τεθεί για πρώτη φορά το θέμα, σύμφωνα με την οποία, οι διοργανωτές της κάθε διαδήλωσης είναι υπεύθυνοι για τη διεξαγωγή της και την περιφρούρησή της. Το ΚΚΕ είχε εξαρχής επίσης αρνηθεί να συμμετέχει στη διαδικασία.

Πάντως, το θέμα των διαδηλώσεων και τα προβλήματα που προκαλούνται από αυτές, απασχολεί έντονα τον εμπορικό κόσμο στο κέντρο της Αθήνας. Ο Εμπορικός Σύλλογος δήλωσε από την πρώτη στιγμή την απόλυτη συμπαράστασή του στην πρωτοβουλία του υπουργού Δημόσιας Τάξης, κάνοντας αναφορά στα πολλά προβλήματα που προκαλούνται στο εμπορικό κέντρο από τις συχνές διαδηλώσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, από την 1η Σεπτεμβρίου 2005 μέχρι τις 31 Αυγούστου 2006, δηλαδή σε διάστημα ενός έτους, σε ολόκληρη την Αττική έγιναν 776 διαδηλώσεις. Από αυτές, οι 618 (σχεδόν 2 διαδηλώσεις την ημέρα) ήταν στο κέντρο της Αθήνας και σε όλες είχαμε διακοπή κυκλοφορίας. Η πρόταση για τον περιορισμό των διαδηλώσεων σε μέρος του οδοστρώματος, σε μία λωρίδα κυκλοφορίας, ώστε ο υπόλοιπος δρόμος να μένει ανοιχτός στην κυκλοφορία, αφορά τις μικρές διαδηλώσεις, με συμμετοχή μέχρι 200 άτομα.

Με την πρόταση συντάσσονται και οι συγκοινωνιολόγοι, οι οποίοι επισημαίνουν ότι η επιβάρυνση στη λειτουργία της πόλης κάθε φορά που κλείνει ένας δρόμος στο κέντρο δεν περιορίζεται σε μικρή ακτίνα, αλλά απλώνεται σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο. Οπως αναφέρουν, με αφορμή τη συγκεκριμένη πρόταση, το οδικό δίκτυο της Αττικής λειτουργεί σε συνθήκες κορεσμού και η παραμικρή διακοπή στη ροή των οχημάτων να έχει υπερτοπικές συνέπειες. Επιπλέον, σοβαρότατες δυσχέρειες προκαλούνται από τις διαδηλώσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα δρομολόγια των οποίων δεν μπορούν εύκολα να τροποποιηθούν.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι από την Τροχαία γίνεται ήδη ατύπως μία προσπάθεια για εφαρμογή του μέτρου. Οι υπεύθυνοι αξιωματικοί πριν από κάθε μικρή διαδήλωση ζητούν από τους διοργανωτές να πορευθούν σε τμήμα του οδοστρώματος για να μην παρεμποδίζεται η κυκλοφορία, ενώ γίνεται προσπάθεια να κλείνει ένα όσο το δυνατόν μικρότερο τμήμα του οδικού δικτύου, για όσο το δυνατόν μικρότερο διάστημα.

Πάντως, από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. δηλώνουν ότι οι προσπάθειες για την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων θα συνεχισθούν, προκειμένου, όπως αναφέρουν, ούτε το δικαίωμα στη διαμαρτυρία να θίγεται, αλλά ούτε και το δικαίωμα στην προσβασιμότητα να ακυρώνεται.