Στο ψυχιατρείο για τις θέσεις του

Εντονη αντίδραση της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για τον εγκλεισμό του διανοούμενου και μπλόγκερ Βάσκο που υποστήριζε την ελληνικότητα της Μακεδονίας και τη σλαβική καταγωγή των κατοίκων της ΠΓΔΜ

 

Την έντονη αντίδραση της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προκάλεσε ο εγκλεισμός σε ψυχιατρείο πριν λίγο καιρό από τις αρχές της ΠΓΔΜ του διανοούμενου, ιστορικού, ακτιβιστή και μπλόγκερ Βασίλιε (Βάσκο) Γκριγκόριεβιτς ή Βασίλ Γκριγκόροφ.

Ο τελευταίος βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα στη γειτονική χώρα λόγω των θέσεων που διατυπώνει και αναμεταδίδει μέσω του Ιντερνετ, μιλώντας για ελληνικότητα της αρχαίας Μακεδονίας, προτρέποντας τους κατοίκους της ΠΓΔΜ να σεβαστούν την ιστορική αλήθεια καθώς και τη δική τους σλαβική πολιτισμική ταυτότητα.

Ετσι κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες βρέθηκε έγκλειστος στην κρατική ψυχιατρική κλινική των Σκοπίων.

Η Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ., με ψήφισμά της, καταδικάζει την αντιεπιστημονική και αντιδεοντολογική, όπως αναφέρει, χρήση της ψυχιατρικής και τη χρησιμοποίησή της καταχρηστικά για τον έλεγχο των αντιφρονούντων, όπως έγινε με τον Βασίλιε (Βάσκο) Γκριγκόριεβιτς.

Οπως αναφέρεται, αυτός εξαφανίστηκε από το σπίτι του και τους οικείους του, για να βρεθεί, ύστερα από μία εβδομάδα, έγκλειστος στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Μπάρντατσι, έξω από τα Σκόπια.

«Δυστυχώς, η κρατική αυθαιρεσία των Σκοπίων βρήκε συνεργάτες μεταξύ των ψυχιάτρων της ΠΓΔΜ» τονίζεται.

Η Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. καταδικάζει με τον πιο απόλυτο τρόπο την καταχρηστική χρήση της ψυχιατρικής για πολιτικούς λόγους και καταδικάζει τη συνεργασία «ιατρών» ή «ψυχιάτρων» σε τέτοιου είδους απάνθρωπες πρακτικές.

Επίσης καλεί τους συναδέλφους της ΠΓΔΜ να μη συνεργαστούν σε τέτοιες εγκληματικές χρήσεις της ψυχιατρικής και την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να σεβαστεί τα δικαιώματα του Βασίλ Γκριγκόροφ.

Τέλος καλεί τις κυβερνήσεις και ιδιαιτέρως αυτές των χωρών της Ε.Ε. να δείξουν αποτελεσματικά το ενδιαφέρον τους για την ασφάλεια και την υγεία του Βασίλιε (Βάσκο) Γκριγκόριεβιτς.

Εν τω μεταξύ 220 ακαδημαϊκοί από ολόκληρο τον κόσμο, με επιστολή που έστειλαν στον πρόεδρο των ΗΠΑ, ζητούν να παρέμβει προς την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, ώστε να καταλάβει πως δεν μπορεί να οικοδομηθεί μια εθνική ταυτότητα σε βάρος της ιστορικής αλήθειας.