Στο στόχαστρο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ ο Σ. Τσιτουρίδης

Τον αποκλεισμό των εκπροσώπων των εργαζομένων από τις Επιτροπές που ελέγχουν τη διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών οργανισμών κατήγγειλαν χθες η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ και επέρριψαν την πολιτική ευθύνη στον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββα Τσιτουρίδη.

«Είναι αδιανόητο ένα θέμα που αφορά άμεσα και καταλυτικά τους εργαζομένους – ασφαλισμένους να το επεξεργάζεται επιτροπή, χωρίς τη συμμετοχή των άμεσα ενδιαφερομένων», κατήγγειλε η ΓΣΕΕ. Με τον τρόπο αυτόν άφησε σαφείς αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τον κοινωνικό διάλογο και τη συμμετοχή των φορέων στα ζητήματα που τους αφορούν.

Η Συνομοσπονδία εξαπέλυσε τα βέλη της στο υπουργείο Απασχόλησης και για την αδρανοποίηση, αμέσως μετά τις εκλογές το 2004, της Επιτροπής ελέγχου της διαχείρισης των αποθεματικών των Ταμείων που είχε συγκροτηθεί με τη συμμετοχή του καθηγητή Σ. Ρομπόλη.

Οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις ζήτησαν την άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης.

«Δεν μπορεί να έχουν τη διαχείριση των αποθεματικών των Ταμείων 100 αποτυχημένοι πολιτευτές και πρώην στρατιωτικοί» δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος ζητώντας νέα κριτήρια για τον διορισμό των διοικήσεων, τη συνδιαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την αξιοποίηση της περιουσίας των Ταμείων, ώστε να μη θιγούν τα συμφέροντα των ασφαλισμένων.

Ζήτησε επίσης και τη διασφάλιση αποδόσεων μέσω της συμμετοχής των Ταμείων στην ΑΕΔΑΚ που έχει συγκροτήσει το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.

Η ΓΣΕΕ εκτιμά ότι η δημοσιοποίηση του πορίσματος Θωμόπουλου για την αξιοποίηση της περιουσίας των Ταμείων συνέπεσε χρονικά για επικοινωνιακούς λόγους μετά το πρόβλημα που προέκυψε στο ΤΕΑΔΥ.

Η ΑΔΕΔΥ ζήτησε, από την πλευρά της, άμεση συνάντηση με τον Σάββα Τσιτουρίδη προκειμένου να δοθούν εξηγήσεις για τη στάση του προέδρου του Ταμείου και τον ρόλο του υπουργείου στη διαδικασία της μετατροπής των ομολόγων μέσω της «Ακρόπολις».