Στο τραπέζι αυξήσεις μισθών και όρια ηλικίας

Τέλος στον… εκτροχιασμό των δαπανών θα επιχειρήσει να βάλει η κυβέρνηση εντός του 2010, παραμένοντας παράλληλα πιστή στις δεσμεύσεις της για αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό και ενίσχυση των κονδυλίων για Παιδεία και Υγεία.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Τράπεζα της Ελλάδος συστήνουν δραστική μείωση των πρωτογενών δαπανών και στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν «κωδικούς» για να κόψουν ακόμη και 5 δισ. ευρώ όπως έχει αφήσει να διαφανεί ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Εν όψει της κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών έχει σήμερα συνάντηση με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ.

Αναμένεται να συζητηθούν οι μισθολογικές αυξήσεις του 2010, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες θα κυμαίνονται μεταξύ 1,5% και 2%, το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και η κοινοτική… επιταγή για εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών, γυναικών.

Για τις αυξήσεις υπαλλήλων και συνταξιούχων η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θα κινηθούν πάνω από τον τιμάριθμο ο οποίος εντός του 2010 υπολογίζεται πως θα διαμορφωθεί πέριξ του 1,5%.

Σε μια τέτοια περίπτωση, οι ενισχύσεις πρέπει να είναι τουλάχιστον 2% για να μην προκύψουν απώλειες στα πραγματικά εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν έλαβαν φέτος ούτε ένα ευρώ αύξηση.

Η κυβέρνηση, όπως έχει τονίσει ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσανατολίζεται σε μείωση των κρατικών εξόδων έχοντας όμως να αντιμετωπίσει τις ανελαστικές δαπάνες του προϋπολογισμού (ανέρχονται στο 75% του συνόλου των πρωτογενών δαπανών) και να εκπληρώσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις για αυξημένα κονδύλια κατά 1 δισ. ευρώ στην Παιδεία, προσλήψεις 3.000 ατόμων στην Υγεία και ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Παράλληλα οι δαπάνες θα αυξηθούν και λόγω του «πακέτου» ενίσχυσης της αγοράς και των ασθενέστερων τάξεων, το οποίο υπολογίζεται στα 2,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 δισ. θα δοθούν του χρόνου.

Από την άλλη το υπουργείο, για να επιτύχει τον στόχο του, θα πρέπει να βάλει «μαχαίρι» στις λειτουργικές και καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες φέτος προσεγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ, να μειώσει το κονδύλι για πρόσθετες αμοιβές στο δημόσιο (υπερωρίες, εκτός έδρας, συμμετοχή σε επιτροπές και ομάδες εργασίας) και να περιορίσει τις εξοπλιστικές δαπάνες.

Εξάλλου, χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σε συνέντευξή του μίλησε για την αναγκαιότητα να μπει ένα τέλος στο σπάταλο κράτος, υπογραμμίζοντας πως «η προσαρμογή που επικεντρώνεται κυρίως στον περιορισμό και τον εξορθολογισμό των δαπανών έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας μακροπρόθεσμα».

Διευκρίνισε δε πως για την επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης είχε ενημερώσει στις αρχές Σεπτεμβρίου τόσο τον τότε πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή όσο και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Παπανδρέου

ΠΡΟΣΘΕΤΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Σε πρόσθετο δανεισμό αναμένεται να προχωρήσει εντός της εβδομάδας η κυβέρνηση, χωρίς να αποκλείεται οι διαδικασίες να ξεκινήσουν ακόμη και σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο, για να καλύψει το υπέρογκο έλλειμμα που… κληρονόμησε, προσανατολίζεται στην έκδοση ομολόγου 15ετούς διάρκειας με στόχο την άντληση 4 δισ. ευρώ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αν οι συνθήκες στις αγορές είναι καλές, η διαδικασία ίσως ξεκινήσει σήμερα (pre marketing) με το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών να γίνεται αύριο.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι, για την κάλυψη των φετινών υποχρεώσεων, θα προχωρήσει σε πρόσθετο δανεισμό, οποίος ενδέχεται να προσεγγίσει ακόμη και τα 10 δισ. ευρώ. Με τη σχεδιαζόμενη έκδοση των νέων 15ετών ομολόγων, ο δημόσιος δανεισμός από τις αρχές του θα ξεπεράσει τα 60 δισ. ευρώ καταγράφοντας υπέρβαση της τάξης των 17 δισ. ευρώ, από τις αρχικές εκτιμήσεις.