Στο τραπέζι η διαφθορά και η κακοδιοίκηση στον δημόσιο τομέα της Υγείας

Το τολμηρό θέμα της διαφθοράς και των κακών πρακτικών στον δημόσιο τομέα της Υγείας απασχόλησε και συζητήθηκε χθες στο διεθνές συνέδριο της Ομοσπονδίας Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας Ελλάδος και της Διεθνούς Ενωσης Αυτοδιαχειριζόμενων Αλληλοβοηθητικών Ταμείων Υγείας (ΑΙΜ).

Οπως προέκυψε από τους ομιλητές, η διαφθορά στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο με επίπτωση στη διεθνή οικονομία, ενώ αρκετά διαδεδομένο είναι και στη χώρα μας, η οποία κατά το 2008, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, της Διεθνούς διαφάνειας, παρουσίασε οριακή βελτίωση και βρίσκεται στην 56η θέση.

Παράγοντες που υποθάλπουν τη διαφθορά και την κακοδιοίκηση, όπως ανέφερε κατά την ομιλία του ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λέανδρος Ρακιντζής, είναι τα γραφειοκρατικά εμπόδια, η ανέλεγκτη εξουσία που παρέχεται στους αρμοδίους για να αποφασίζουν, η έλλειψη διαφάνειας και προληπτικού ελέγχου και οι αργοί ρυθμοί στην απονομή δικαιοσύνης. Μάλιστα, οι χώρες με υψηλή διαφθορά παρουσιάζουν συστηματικά υψηλά ποσοστά παιδικής θνησιμότητας.

Η έκταση της διαφθοράς στην Υγεία είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, καθώς, όταν για παράδειγμα στις ΗΠΑ δαπανούν για την Υγεία το 15% του ΑΕΠ, ποσοστό 5-10% του προϋπολογισμού χάνεται σε «έξτρα πληρωμές».

Ο κ. Ρακιντζής έκανε λόγο για περιοχές γκρίζας οικονομίας που πρέπει να καταπολεμηθούν αμείλικτα. Από πρόσφατα στοιχεία έρευνας προέκυψε ότι το 2007 440.000 ελληνικές οικογένειες πλήρωσαν «φόρο διαφθοράς» σε διάφορες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα.

Παράλληλα, το γνωστό «φακελάκι» στα νοσοκομεία, όπως τόνισε ο κ. Ρακιντζής, ενθαρρύνεται από τις χαμηλές απολαβές των γιατρών σε σχέση με τις σπουδές τους.

Παρόλο που, όπως ανέφερε ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, οι έλεγχοι στη χώρα μας έχουν εντατικοποιηθεί και αρκετοί έχουν παραπεμφθεί στον εισαγγελέα και στα πειθαρχικά συμβούλια, αυτό δεν αρκεί, αλλά χρειάζεται γενική κοινωνική συμπαράσταση και προσπάθεια.

Ρ. ΓΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ