Στο τραπέζι και το φορολογικό

Αρχίζει την ερχόμενη εβδομάδα ο διάλογος για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, μετά και την τεράστια καθίζηση των εσόδων εντός του τρέχοντος έτους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου η υστέρηση των εσόδων έφτασε στα 7,5 δισ. ευρώ και σε συνδυασμό με την υπέρβαση των δαπανών κατά 3,5 δισ. ευρώ δημιούργησε μία «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό της τάξης των 11 δισ. ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει ριζικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και προς αυτήν την κατεύθυνση ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, θα στείλει την ερχόμενη εβδομάδα επιστολές στους κοινωνικούς εταίρους για να ξεκινήσει η διαβούλευση.

Παράλληλα, θα δοθεί στη δημοσιότητα ένα κείμενο βασικών θέσεων του υπουργείου -και όχι σχέδιο νόμου- επί των οποίων θα γίνει ο διάλογος. Πιο αναλυτικά, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στις ακόλουθες αλλαγές:

  • Εφαρμογή ενιαίας τιμαριθμοποιημένης προοδευτικής κλίμακας φορολογίας φυσικών προσώπων. Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν διάφορα σενάρια για τα φορολογικά κλιμάκια και τους συντελεστές. Συζητείται η πρόταση για μειωμένο συντελεστή 15%, από 25% που είναι σήμερα, για εισοδήματα από 12.000 ευρώ έως 15.000 ευρώ. Παράλληλα, εξετάζεται να υπάρξει νέο κλιμάκιο ,το οποίο θα φορολογείται με συντελεστή 20% και θα είναι μεταξύ των 15.000 ευρώ και των 20.000 ευρώ. Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 40% εξετάζεται να επιβληθεί για το κλιμάκιο εισοδήματος άνω των 50.000 ή 60.000 ευρώ, αντί των 75.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.
  • Φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών (μερισμάτων) με βάση τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, μετά την αφαίρεση του φόρου που έχει παρακρατηθεί κατά τη διανομή του μερίσματος, καθώς και του ποσού που του αναλογεί και έχει αποδοθεί από την εταιρεία ως φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων.
  • Φορολόγηση των συναλλαγών με εξωχώριες (offshore) εταιρείες φορολογικών παραδείσων. Ολες οι συναλλαγές θα περνούν μέσω τραπεζικών λογαριασμών.
  • Κατάργηση των χαριστικών φοροαπαλλαγών.
  • Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των οποιονδήποτε αμοιβών.
  • Λογιστικός προσδιορισμός του εισοδήματος. Αυτό σημαίνει ότι θα καταργηθεί ο ειδικός τρόπος φορολόγησης ορισμένων επαγγελμάτων, όπως επιχειρήσεις ανέγερσης οικοδομών, εργολάβοι, υπεργολάβοι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, φορτηγά δημόσια χρήσης, ταξί, επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων κ.λπ.
  • Αντικατάσταση του ΕΤΑΚ από το 2010 με προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας χωρίς εξαιρέσεις, με αναμόρφωση του αφορολόγητου ορίου.
  • Αμεση επιβολή αυστηρών διοικητικών κυρώσεων σε περίπτωση παραβάσεων.

Κώστας Τσαχάκης

 

Η Ελλάδα κάτω από την… Μποτσουάνα

Την 76η θέση στον κόσμο κατέλαβε η Ελλάδα στην έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη φορολογία. Κι αυτό παρότι αναγνωρίστηκε ότι τα τελευταία χρόνια έκανε σημαντικές βελτιώσεις.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα υποχώρησε κατά 14 θέσεις, καθώς πέρυσι βρισκόταν στην 62η, με αποτέλεσμα να είναι χαμηλότερα από χώρες, όπως το Αφγανιστάν, η Εσθονία, οι Μαλβίδες, η Ιρλανδία, η Λιθουανία, ο Μαυρίκιος, η Ισλανδία, το Ομάν, οι Σεϋχέλλες και η… Μποτσουάνα!

Η επιδείνωση της θέσης της Ελλάδας δεν είναι μόνο στην ευκολία καταβολής φόρων. Σε ό,τι αφορά τις πληρωμές φόρων, που κάνει κάθε χρόνο μια επιχείρηση, η χώρα μας υποχώρησε από την 26η στην 30η θέση, όσον αφορά τον χρόνο που χρειάζεται μια επιχείρηση για να καταβάλει τους φόρους της, από την 83η στην 88η, ενώ σε ό,τι αφορά τη συνολική φορολογική επιβάρυνση, υποχώρησε στην 124η από την 116η θέση.

Στα συμπεράσματα αυτά καταλήγει η μελέτη «Ρaying Taxes 2010», που διεξήγαγε η Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με την PricewaterhouseCoopers (ΡwC).

Οπως προκύπτει από τη μελέτη, ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων είναι μόνο ένας από τους φόρους τον οποίο πρέπει να καταβάλει μια επιχείρηση.

Κατά μέσο όρο, μία επιχείρηση πληρώνει 9,5 διαφορετικά είδη φόρων, ενώ η φορολογία εισοδήματος αντικατοπτρίζει μόνο το 12% του συνόλου των πληρωμών για φόρο, το 26% του χρόνου εκπλήρωσης υποχρεώσεων συμμόρφωσης και το 38% του συνολικού φορολογικού συντελεστή.