Στο ξενοδοχείο για μιά ακτινοθεραπεία 5 λεπτών

Ζητούν να γίνουν ξενώνες για καρκινοπαθείς στα προσφυγικά

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΚΛΑΚΗ

«Δεκάδες ασθενείς έρχονται από κάθε άκρη της Ελλάδας για ακτινοθεραπεία 5 λεπτών και αναγκάζονται να πληρώνουν ξενοδοχείο. Καθημερινά βλέπουμε συγγενείς ασθενών να κοιμούνται στο πάτωμα, σκεπασμένοι με τα ρούχα τους. Υπάρχουν άνθρωποι που πηγαινοέρχονται επί δέκα χρόνια για τις θεραπείες τους…».

 

Με μικρές επισκευές και ένα βάψιμο, δύο τριάρια στα προσφυγικά που είναι σήμερα εγκαταλελειμμένα θα μπορούσαν να φιλοξενούν καρκινοπαθείς ή συγγενείς ασθενών του Αγίου Σάββα

Δύο διαμερίσματα από τα προσφυγικά τής οδού Αλεξάνδρας ζητούν οι κοινωνικοί λειτουργοί του Νοσοκομείου ¶γιος Σάββας, του μεγαλύτερου ογκολογικόυ νοσοκομείου της χώρας, όπου κάθε χρόνο νοσηλεύονται ή προσέρχονται για θεραπεία χιλιάδες ασθενείς από την περιφέρεια. Με μικρές επισκευές και ένα βάψιμο, τα δύο αυτά τριάρια που είναι σήμερα εγκαταλελειμμένα, θα μπορούσαν να φιλοξενούν καρκινοπαθείς ή συγγενείς ασθενών του νοσοκομείου, ανακουφίζοντάς τους από την ταλαιπωρία των συνεχών μετακινήσεων και τα πολυέξοδα ταξίδια.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που φτάνουν στον ¶γιο Σάββα από τη Βόρεια Ελλάδα, την Κρήτη και πολλές άλλες απομακρυσμένες περιοχές. Αν δεν έχουν συγγενείς στην Αθήνα, είναι αναγκασμένοι να κοιμούνται στους διαδρόμους του νοσοκομείου ή να πληρώνουν ξενοδοχείο, αφού οι υποδομές για τη φιλοξενία τους είναι ανύπαρκτες.

Το συζητάνε 4 χρόνια

«Δεν υπάρχουν ξενώνες για καρκινοπαθείς και για τους συγγενείς τους. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν να αντιμετωπίσουν μια επιπλέον δυσκολία, εκτός από την αρρώστια τους. Πρέπει σε τακτά χρονικά διαστήματα να λύνουν το θέμα τής διαμονής και της μετακίνησης, προκειμένου να έρχονται στο νοσοκομείο για θεραπείες, εξετάσεις και ό,τι άλλο χρειάζονται. Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που απαιτεί μακρόχρονη αντιμετώπιση», αναφέρει στα «ΝΕΑ» η κ. Πένη Λιακοπούλου, κοινωνική λειτουργός του Αγίου Σάββα.

Η Κοινωνική Υπηρεσία του νοσοκομείου έχει απευθυνθεί στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου που υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας την παραχώρηση δύο διαμερισμάτων στο υπουργείο Υγείας, ώστε να μετατραπούν σε χώρους φιλοξενίας ασθενών και συγγενών. «Μπορεί να δείχνουν ερειπωμένα, αλλά με ελάχιστες παρεμβάσεις μπορούν άνετα να φιλοξενήσουν αυτούς τους ανθρώπους», λέει η κ. Λιακοπούλου, προσθέτοντας πως «οι συζητήσεις γίνονται εδώ και τέσσερα χρόνια, αλλά η απάντηση που εισπράττουμε είναι “θα δούμε”…».

Την Κυριακή, από τις 5 το απόγευμα, οργανώνεται συναυλία διαμαρτυρίας στους Αμπελόκηπους (Πλατεία Κεδρινού και Κυρίλλου Λουκάρεως), με τη συμμετοχή 12 μουσικών συγκροτημάτων. Την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, τα μέλη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Αγίου Σάββα οργανώνουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στα προσφυγικά.

Μία δεκαετία κρατάει η διαμάχη

ΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ της Λεωφόρου Αλεξάνδρας χτίστηκαν το 1936 και απλώνονται σε έκταση 14,5 στρεμμάτων. Οι αρχιτέκτονες θεωρούν ότι τα κτίρια είναι σπάνια δείγματα της αρχιτεκτονικής σχολής Bauhaus τής δεκαετίας του 1930.

Ωστόσο, εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον εξελίσσεται διαμάχη μεταξύ της Κτηματικής Εταιρείας και των κατοίκων των προσφυγικών πολυκατοικιών. Οι μεν θέλουν να κατεδαφιστούν οι έξι από τις οκτώ προσφυγικές πολυκατοικίες και να διατηρηθούν δύο. Οι κάτοικοι – 96 σήμερα, αφού 118 έχουν πουλήσει τα σπίτια που είχαν εκεί – υποστηρίζουν ότι πρέπει να διατηρηθούν όλα, έχοντας «συμμάχους» όλους σχεδόν τους αρχιτεκτονικούς συλλόγους.