Στο υπουργείο Εσωτερικών παραπέμπεται το θέμα των stage

Στο υπουργείο Εσωτερικών παραπέμπει το θέμα των απασχολουμένων μέσω stage στο Δημόσιο ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος,ο οποίος προσανατολίζεται μάλιστα να ζητήσει συνολική κυβερνητική ρύθμιση, καθώς καταργείται η απασχόληση αυτής της μορφής, όπως είχε προεκλογικά δεσμευτεί το ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Λοβέρδος ο οποίος συναντήθηκε το πρωί με την διοίκηση του ΟΑΕΔ για το θέμα της αντιμετώπισης της ανεργίας και εκπροσώπους της ομοσπονδίας κλωστοϋφαντουργίας και ιματισμού ενημερώθηκε πως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, ο συνολικός αριθμός των απασχολούμενων με stage, υπερβαίνουν τις 30.000

Στο πλαίσιο της θεσμικής αντιμετώπισης του φαινομένου, σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, η κυβέρνηση σχεδιάζει την απογραφή των επί μαθητεία εργαζομένων προκειμένου να λάβει οριστικές αποφάσεις για την τύχη τους, καθώς τα προγράμματα καταργούνται στο δημόσιο τομέα και θα περιοριστούν μόνο στον ιδιωτικό ως προγράμματα εκπαίδευσης.

Στο μεταξύ και όσον αφορά στα οικονομικά του Οργανισμού, νέο άνοιγμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ προέκυψε στον ΟΑΕΔ, καθώς, όπως υπολογίζεται, το συγκεκριμένο ποσό απαιτείται για καταβολή αποζημιώσεων και επιδομάτων ανεργίας στους εργαζόμενους της πρώην Ολυμπιακής.

Την ανάγκη απόκτησης σχέσης σταθερής και μόνιμης εργασίας για όλους όσους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες επεσήμανε ο Α. Τσίπρας τονίζοντας πως χιλιάδες νέοι άνθρωποι αισθάνονται όμηροι πελατειακών σχέσεων.

Η υπόθεση των stage είπε αναδεικνύει το έλλειμμα αξιοκρατίας και αξιοπιστίας του πολιτικού μας συστήματος και τόνισε πως δεν μπορεί ότι δεν νόμιμο και ηθικό για το δημόσιο τομέα να θεωρείται νόμιμο και ηθικό στον ιδιωτικό.

ΓΣΕΕ

Αναφερόμενος στο θέμα των stage και την μονιμοποίηση των συμβασιούχων ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε:

«Αν οποιοσδήποτε σκέφτεται ότι μπορούν τα προγράμματα STAGE αυτή η βαρβαρότητα, αυτή η κατάρα για την ελληνική κοινωνία να επιβραβευτεί με μονιμοποίηση τότε όλες οι διακηρύξεις για διαφάνεια και για αξιοκρατία, πάνε στο καλάθι των αχρήστων. Παραδιδόμαστε στο εμπόριο ελπίδας και στην κομματικοκρατία, τότε να καταργήσουμε και το ΑΣΕΠ».

«Αυτά τα προγράμματα έπρεπε να είναι μικρής χρονικής διάρκειας και να μην ανανεώνονται. Η Ε. Ένωση δεν έβαζε τα λεφτά της για να ανανεώνονται οι συμβάσεις και να φτάνουν τα 4 και 5 χρόνια».

«Δεν συμφωνώ με τη διατύπωση που αφήνει παραθυράκια, μια διατύπωση που θεωρεί ότι κάποιοι που πέρασαν από βουλευτικό γραφείο γιατί αυτές οι θέσεις δεν προκηρύχτηκαν και επιλεχθήκαν οι υποψήφιοι με χαρτάκια από τα υπουργικά γραφεία, ότι μπορούν να μονιμοποιηθούν. Αν αυτό επιβραβευθεί, τότε το κάθε ελληνόπουλο θα πει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει διαφάνεια και αξιοκρατία. Οι ανάγκες των προσλήψεων πρέπει να γίνονται αποκλειστικά με διαγωνισμό, με διακομματικό έλεγχο και καθαρές διαδικασίες, μέσω ΑΣΕΠ και όχι κάποιος να βρίσκει θέση και δουλειά με ρουσφετολογικό τρόπο».