Στοχεύουν σε νέα «φιλέτα» με όχημα τις ΣΔΙΤ

ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Στοχεύουν σε νέα «φιλέτα» με όχημα τις ΣΔΙΤ

Σε 46% οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τρίτη αναθεώρηση του ΑΕΠ

Νέα έφοδο στα «φιλέτα» της Υγείας, με εστίαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, ετοιμάζει το κεφάλαιο αξιοποιώντας τις ανεπάρκειες του δημόσιου συστήματος υγείας, υπολογίζοντας στις σχεδιαζόμενες από την κυβέρνηση της ΝΔ ανατροπές, αλλά και αξιοποιώντας το παλιότερο θεσμικό πλαίσιο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Ετσι χτες η «Intemerican» – που ανήκει πλέον στον όμιλο «Eureko» με έδρα την Ολλανδία – παρουσίασε το Σύστημα Υγείας MEDISYSTEM, το οποίο σύμφωνα με την εταιρεία, σε πανελλαδική κλίμακα περιλαμβάνει 1.000 γιατρούς, 184 διαγνωστικά κέντρα, καθώς και μεγάλη ιδιωτική κλινική. Οπως υπογράμμισαν οι υπεύθυνοι της «Intemerican», κίνητρο για τη δραστηριότητά τους είναι οι ψηλές ιδιωτικές δαπάνες Υγείας στη χώρα μας και επικεντρώνουν στις υπηρεσίες της ΠΦΥ – αξιοποιώντας τις τεράστιες ελλείψεις κυρίως στα αστικά κέντρα – και στη νοσηλεία της μιας μέρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έστειλε στον ΟΟΣΑ το Εργαστήριο Οργάνωσης και Αξιολόγησης των Υπηρεσιών Υγείας του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας είναι 46% των συνολικών δαπανών με βάση την τρίτη αναθεώρηση του ΑΕΠ (με βάση το πρώτο αναθεωρημένο ΑΕΠ οι δαπάνες Υγείας είχαν υπολογιστεί σε 57% των συνολικών δαπανών). Επίσης σύμφωνα με στοιχεία που ίδιου Εργαστηρίου η ΠΦΥ παρέχεται σε ποσοστό 75% εκτός ΕΣΥ και ΙΚΑ, δηλαδή από τον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο, ο ιδιωτικός τομέας προσδοκά και νέα «φιλέτα» αξιοποιώντας τόσο τις επερχόμενες αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Ετσι -όπως αναφέρθηκε και χτες- επανέρχεται η διεκδίκηση του 20% των κρεβατιών των δημόσιων νοσοκομείων με βάση το νόμο 2889/2001 του ΠΑΣΟΚ, ενώ στη βάση των ΣΔΙΤ ετοιμάζονται «νέα προϊόντα», που θα συνδυάζουν παροχές από την κοινωνική ασφάλιση, τα ομαδικά και τα ατομικά συμβόλαια.

Η «Eureko» δρα σε 12 χώρες της Ευρώπης και έχει έξι εκατομμύρια ασφαλισμένους – εκ των οποίων τα 5 είναι στην Ολλανδία. Στην Ελλάδα η «Intemerican» έχει σαν στόχο να αποκτήσει 500.000 «νέους πελάτες», έναντι 240.000 που έχει σήμερα στους κλάδους ζωής. Ο στόχος αυτός, όπως αναφέρθηκε, εδράζεται σε έρευνα της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία 7 στους 10 ασφαλισμένους τάσσονται θετικά υπέρ της ιδιωτικής ασφάλισης, αλλά δεν αντέχουν το ψηλό ασφάλιστρο. Η «Intemerican» παρουσίασε μηνιαία ασφάλιστρα από 24 ευρώ για παιδιά, μέχρι 154 ευρώ για 45 άτομα ετών, που στην πράξη θα λειτουργούν σαν επασφάλιστρα στα ήδη χρυσοπληρωμένα χαράτσια για την Υγεία μέσω της άγριας γενικής φορολογίας, αλλά και με τις επαχθείς εισφορές υγείας στα Ταμεία.