Στον αέρα ελλείψει κονδυλίων τα σχολεία του ΚΕΘΕΑ

Στον «αέρα» βρίσκονται από την αρχή της χρονιάς τα σχολεία-εκπαιδευτικά προγράμματα που λειτουργούν στις δομές του ΚΕΘΕΑ. Ηδη το σχολείο της «Ιθάκης» είναι κλειστό, ενώ στις άλλες δομές που λειτουργούν στην Αθήνα, την Κρήτη και τη Λάρισα, οι σύλλογοι των οικογενειών παιδιών που φιλοξενούνται εκεί συγκεντρώνουν χρήματα και πληρώνουν οι ίδιοι τους εκπαιδευτικούς, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να διασωθεί η σχολική χρονιά.

Την ημέρα που η ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και η Βουλή ασχολούνται με το άρθρο «16» του Συντάγματος και την Παιδεία, οι υπεύθυνοι του ΚΕΘΕΑ και της «Εξόδου» κατήγγειλαν από τη Λάρισα το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει τα σχολεία-εκπαιδευτικά προγράμματα.

Αιτία, όπως ανέφεραν ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ Δημ. Κολοκάθης, ο υπεύθυνος του σχολείου της «Εξόδου» Δημ. Δεληγιάννης, η πρόεδρος του συλλόγου οικογενειών της ίδιας δομής Μένια Παπαρήγα και ο επικεφαλής του θεραπευτικού προγράμματος Σωτ. Μπουντής, είναι η άρνηση του υπουργείου Οικονομικών να υλοποιήσει σχετική απόφαση της Βουλής.

Η απόφαση-τροπολογία που ψηφίστηκε, ύστερα από πρωτοβουλία της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, τον περασμένο Ιούλιο, δίδει τη δυνατότητα στο ΚΕΘΕΑ και τον ΟΚΑΝΑ να απασχολούν εκπαιδευτές-επιμορφωτές με σύμβαση αορίστου χρόνου μερικής απασχόλησης. Το ΚΕΘΕΑ έχει ζητήσει να γίνουν 134 προσλήψεις πανελλαδικά για να λειτουργήσουν οι εκπαιδευτικές δομές. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών αρνείται να εγκρίνει τις θέσεις αυτές, με αποτέλεσμα τα σχολεία να κινδυνεύουν με κατάρρευση, αφού πλέον συντηρούνται μόνο από τους εράνους των συλλόγων οικογενειών.

Πέρα από τα συγκεκριμένα σχολεία, τα οποία εφαρμόζουν προγράμματα επαγγελματικού προσανατολισμού, κατάρτισης και επιμόρφωσης και άλλες δράσεις που δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε τα απεξαρτημένα άτομα να διεκδικούν με αξιώσεις μια θέση στην ανταγωνιστική αγορά εργασίας, λειτουργούν και μεταβατικά σχολεία. Αυτά απευθύνονται κυρίως σε ενήλικες, πρώην χρήστες, στο επίπεδο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και λειτουργούν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη και τη Λάρισα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το σχολείο της Λάρισας, από το 1998 που πρωτολειτούργησε, υποδέχτηκε πάνω από 250 μαθητές από την περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας.

Σε όλα αυτά τα σχολεία απασχολούνταν μέχρι σήμερα εκπαιδευτικό προσωπικό ως ωρομίσθιοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που ανανεώνονταν κάθε χρονιά. Πρόκειται για εκπαιδευτικούς ευαισθητοποιημένους απέναντι στο πρόβλημα της χρήσης των ναρκωτικών και εξοικειωμένους με τις δομές του ΚΕΘΕΑ. Με την εφαρμογή του νόμου Παυλόπουλου (Π.Δ. 164/04), δεν υπάρχει δυνατότητα απασχόλησής τους με τη μορφή συμβάσεων ορισμένου χρόνου, ενώ η νομοθετική ρύθμιση της Βουλής δεν εφαρμόζεται ελέω υπουργείου Οικονομικών.

ΔΗΜ. ΧΑΤΖΗΕΥΘΥΜΙΟΥ