Στον αέρα η χρηματοδότηση των βρεφονηπιακών σταθμών

Ενίσχυση της «απασχολησιμότητας» στις γυναίκες και χρηματοδότηση των ιδιωτικών παιδικών σταθμών, προβλέπονται με το συγκεκριμένο πρόγραμμα

Στον αέρα παραμένει η χρηματοδότηση μέρος των προνιακών δομών (βρεφικοί, βρεφονηπιακοί σταθμοί, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης κλπ.), καθώς η κυβέρνηση αντί για την εξασφάλιση πάγιας και σταθερής χρηματοδότησής τους, απαντά με προσωρινά «μπαλώματα». Ετσι ουσιαστικά αρνείται να δώσει λύση στο επιτακτικό αίτημα και την ανάγκη χιλιάδων εργατικών οικογενειών για δημόσια δωρεάν προσχολική αγωγή.

Χτες με κοινή συνέντευξη Τύπου, οι υπουργοί Απασχόλησης Φάνη Πάλλη – Πετραλιά και Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος ανακοίνωσαν ένα νέο πρόγραμμα συνέχισης, ουσιαστικά, της χρηματοδότησης μέρους των προνιακών δομών μέχρι το 2013, των οποίων η χρηματοδότηση από τα ΚΠΣ έληγε στα τέλη του Αυγούστου. Στο «παιχνίδι» της χρηματοδότησης, σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα, μπαίνουν πια και οι ιδιωτικοί σταθμοί! Παράλληλα, προωθείται η ενίσχυση της μερικής και προσωρινής απασχόλησης, καθώς οι γυναίκες που απασχολούνται με ελαστικές μορφές απασχόλησης θα έχουν προτεραιότητα (μέσω και μοριοδότησης) στο πρόγραμμα!

Η νέα αυτή εξέλιξη προωθεί πια ευθέως την ιδιωτικοποίηση της προσχολικής αγωγής, καθώς οι ιδιωτικοί σταθμοί «υπερέχουν» σε υποδομές και υπηρεσίες, για τις οποίες οι εργαζόμενοι πληρώνουν ήδη αδρά. Παράλληλα, η κυβέρνηση αρνείται την υποχρέωσή της να παρέχει δωρεάν αναβαθμισμένες υπηρεσίες και στον τομέα αυτό. Εξάλλου το νέο πρόγραμμα αποτελεί μια ακόμα «ασπιρίνη» στις ήδη τραγικές ελλείψεις σε υποδομές και υπηρεσίες. Επιδιώκεται να «κουκουλωθεί» η πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα.

Στόχος, επίσης του υπουργείου Απασχόλησης και μέσα από αυτό το πρόγραμμα είναι η «τόνωση» των ελαστικών μορφών απασχόλησης, αφού προτεραιότητα σε αυτό το πρόγραμμα θα έχουν οι γυναίκες με προσωρινή ή μερική απασχόληση. Δηλαδή βαθύτερος στόχος και αυτού του δήθεν «κοινωνικού προγράμματος» είναι η επέκταση της «απασχολησιμότητας».

Το νέο πρόγραμμα υπό τον τίτλο «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», που εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου δυναμικού 2007-2013» θα εκτελεστεί από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας. Με βάση αυτό θα επιδοτούνται κάθε χρόνο, και μέχρι το 2013, 16.000 θέσεις παιδιών. Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν δημόσιοι, δημοτικοί, αλλά και ιδιωτικοί βρεφικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, καθώς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες. Ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας θα επιλέγει, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, τους σταθμούς που θα συμμετέχουν και αυτοί θα χρηματοδοτούνται απευθείας από τον Οργανισμό.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει την 1η Σεπτέμβρη, ενώ από τις 28 Ιούλη ξεκινά η υποβολή των αιτήσεων των ενδιαφερόμενων. Σε ό,τι αφορά τους δικαιούχους στο πρόγραμμα δίνεται προτεραιότητα στις γυναίκες με το μικρότερο χρόνο απασχόλησης στη θέση που κατέχουν κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης. Στα χαμηλά εισοδήματα και στις γυναίκες με μερική και προσωρινή απασχόληση (διαζευγμένες, χήρες, πολύτεκνες κλπ.). Από όσους θα επιβάλουν αιτήσεις πάλι με βάση τα κριτήρια και τα μόρια που θα συγκεντρώνουν θα μπαίνουν στο πρόγραμμα.