«Στον αέρα» τα κέντρα υγείας

Διαθέτουν ασθενοφόρα αλλά όχι οδηγούς, διενεργούν εργαστηριακές εξετάσεις μόνο σε πρωινό ωράριο και δεν έχουν τη δυνατότητα υπεραστικών τηλεφωνικών κλήσεων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης σε νοσοκομεία και εξειδικευμένα κέντρα! Τα κέντρα υγείας του 2008 αποκαλύπτουν με τις τεράστιες ελλείψεις τους τον αργό θάνατο του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Τα περισσότερα από αυτά παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, όπου λειτουργούν με ασθενοφόρα-«φαντάσματα», πεπαλαιωμένα μηχανήματα και χωρίς επισκέπτες γιατρούς ακόμα και σε ειδικότητες ζωτικής σημασίας, όπως αυτή της καρδιολογίας. «Επισκέπτης καρδιολόγος δεν υπάρχει. Oι ασθενείς έχουν μικροβιολογική και ακτινολογική κάλυψη μόνο το πρωί, λόγω έλλειψης προσωπικού. Εξετάσεις που γίνονταν καθημερινά σε καρκινοπαθείς πλέον υπάρχει δυνατότητα να γίνονται μόνο δύο φορές την εβδομάδα, αφού τότε έρχεται μικροβιολόγος», ανέφερε στον «Α» ο γραμματέας της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), Θοδωρής Ζδούκος, ο οποίος υπηρετεί στο Κέντρο Υγείας Νέας Μηχανιώνας.

Ασθενοφόρα χωρίς οδηγούς

Αν και βρίσκεται σε περιοχή με έντονη οικιστική ανάπτυξη, το Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας αρκετές φορές δεν έχει ούτε οδηγό για τις διακομιδές! «Μείναμε επί τρία 8ωρα χωρίς ασθενοφόρο, γιατί δεν υπήρχε οδηγός και έπρεπε να κληθεί από τη Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν πέντε εν ενεργεία οδηγοί για το ένα ασθενοφόρο του κέντρου υγείας, οι οποίοι καλύπτουν 1-2 βάρδιες. Αν κάποιος αρρωστήσει, το ασθενοφόρο δεν μπορεί να κινηθεί. Χρειαζόμαστε διπλάσιο αριθμό οδηγών», τόνισε ο κ. Ζδούκος.

Φλέγον ζήτημα αποτελεί η έλλειψη οδηγών ασθενοφόρων και για το δήμο Λαγκαδά. «Το προσωπικό των ασθενοφόρων του Κέντρου Υγείας Λαγκαδά -το οποίο πρέπει να εξυπηρετεί τις ανάγκες 50.000 κατοίκων- καλύπτει τις δύο από τις τρεις βάρδιες, με αποτέλεσμα να μένουμε ένα οκτάωρο χωρίς οδηγό. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης έχουν κινδυνεύσει ζωές, αλλά οι συνθήκες παραμένουν ίδιες», ανέφερε ο δήμαρχος Λαγκαδά, Ιωάννης Καραγιάννης.

Χωρίς υπεραστικές κλήσεις

Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό στο Κέντρο Υγείας Νέας Μηχανιώνας δεν έχουν τη δυνατότητα υπεραστικών τηλεφωνικών κλήσεων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης σε νοσοκομεία και εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας! Oπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι, όταν χρειάζεται να κάνουν υπεραστικές κλήσεις, όπως για παράδειγμα στο Κέντρο Δηλητηριάσεων ή σε συναδέλφους, καλούν από τα προσωπικά τους κινητά τηλέφωνα. Σύμφωνα με το γραμματέα της ΕΝΙΘ, «στα προβλήματα αυτά έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι το προσωπικό στα κέντρα υγείας συνεχώς λιγοστεύει. Από τους υπηρετούντες στη Μηχανιώνα, βγήκαν στη σύνταξη επτά γιατροί την τελευταία διετία και δεν ήρθε ούτε ένας».

Ελλείψεις σε προσωπικό

«Ακέφαλο» και με σοβαρές ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού παραμένει το Κέντρο Υγείας Κουφαλίων. «Εχουν συνταξιοδοτηθεί 5 άτομα και δεν αντικαταστάθηκαν. Κάναμε λαϊκή συνέλευση, πριν από περίπου δύο μήνες, κατατέθηκαν ερωτήσεις στη Βουλή, αλλά ακόμα δεν έχουμε ούτε διευθυντή ούτε νέο προσωπικό. Αγοράσαμε ασθενοφόρο (το παλιό ήταν υπό διάλυση) χάρη στη δωρεά τριών δημοτών, για να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση των περίπου 40.000 πολιτών στο κέντρο υγείας, που έρχονται από τους δήμους Κουφαλίων και Χαλκηδόνας μέχρι και από την Πέλλα ή το Κιλκίς. Πρέπει, όμως, να μας βοηθήσει και η Πολιτεία», επισήμανε ο δήμαρχος Κουφαλίων, Δημήτρης Μπελίδης. Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών για τη λειτουργία του κέντρου υγείας, ο υφυπουργός Υγείας, Γεώργιος Παπαγεωργίου, ανέφερε πως δεν προβλέπονται στον οργανισμό του κέντρου υγείας οι ειδικότητες πνευμονολόγου και δερματολόγου, καθώς και ότι εκκρεμεί από το 2005 διαγωνισμός στο υπουργείο Ανάπτυξης για την προμήθεια ασθενοφόρου.

Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζει και το Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας. «Πρόκειται για το κέντρο υγείας με τα μεγαλύτερα προβλήματα στο νομό Χαλκιδικής. Λειτουργεί οριακά, αφού είναι υποστελεχωμένο, αν και έχει τεράστια κίνηση. Χρειάζονται τρία χρόνια κατά μέσο όρο για να καλυφθεί μία θέση γιατρού και τα προβλήματα διογκώνονται. Επιπλέον, δημιουργούνται τεράστια κενά, καθώς άρχισαν οι συνταξιοδοτήσεις γιατρών, οι οποίοι υπηρετούν στο ΕΣΥ από το 1985, πολλές θέσεις δεν προκηρύσσονται και άλλες καθυστερούν να καλυφθούν», τόνισε ο γραμματέας της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Χαλκιδικής και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της OΕΝΓΕ, Δημήτρης Βαρνάβας. Oπως πρόσθεσε, «τεράστιο είναι το πρόβλημα για τους κατοίκους πολλών ορεινών χωριών, όπου οι προκηρύξεις θέσεων σε αγροτικά ιατρεία γίνονται κάθε 4 μήνες. Στο Παλαιοχώρι, έμεινε μόνο ένας από τους 8 αγροτικούς γιατρούς, που υπήρχαν πριν από ένα χρόνο, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ηλικιωμένοι ασθενείς».

Στην οικονομική «αιμορραγία» των νοσοκομείων, στα οποία υπάγονται διοικητικά τα κέντρα υγείας, αποδίδουν τα διογκωμένα προβλήματα οι εργαζόμενοι. «Τα νοσοκομεία είναι καταχρεωμένα και οι δαπάνες για την εφημέρευση και τα λειτουργικά έξοδα των κέντρων υγείας είναι καθηλωμένες», σχολίασε ο κ. Βαρνάβας.

Τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων διαπίστωσε και υπογραμμίζει στην τελευταία του έκθεση και το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας. Oπως σημειώνει σε σχετικό πόρισμα, συνήθως δε διεξάγονται εργαστηριακές εξετάσεις εκτός του πρωινού ωραρίου, αλλά και τότε η διάγνωση δεν είναι εξασφαλισμένη, αφού δεν απασχολούνται γιατροί αντίστοιχων ειδικοτήτων.