Στον αέρα τα ολοήμερα νοσοκομεία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

Με την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, οι πολίτες θα μπορούσαν να επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία και μετά το μεσημέρι για εξετάσεις, ακόμη και για χειρουργεία. Σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου, μόνιμοι ειδικευμένοι γιατροί όλων των βαθμίδων, πανεπιστημιακοί, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό θα στελεχώνουν τα νοσοκομεία ακόμα και μετά το μεσημέρι. Στα ολοήμερα νοσοκομεία προβλέπεται να ενσωματωθούν τα «απογευματινά ιατρεία». Οσοι γιατροί επιθυμούν θα παρακολουθούν τους ασθενείς μέσα στο νοσηλευτικό ίδρυμα τα απογεύματα, ενώ ειδικά οι πανεπιστημιακοί θα πρέπει να έχουν κλείσει τα ιδιωτικά ιατρεία από την 1η Ιανουαρίου. Οι πρώτοι «πελάτες» της απογευματινής λειτουργίας των νοσοκομείων θα ήταν οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου, ωστόσο ο ΟΠΑΔ ακόμη δεν υπέγραψε σύμβαση με το ΕΣΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις την περασμένη Τετάρτη η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, δεσμεύτηκε, στη συνάντηση που είχε με διοικητές στη Θεσσαλονίκη, ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου θα σταλεί στα νοσοκομεία η διευκρινιστική εγκύκλιος για την ολοήμερη λειτουργία.

Ανέτοιμα τα νοσοκομεία

Τα νοσοκομεία δεν είναι έτοιμα να λειτουργήσουν πέραν του τακτικού ωραρίου με το ελάχιστο προσωπικό που διαθέτουν, το οποίο δε φτάνει ούτε για να βγουν οι εφημερίες του Σεπτεμβρίου, τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρης Βαρνάβας. Ο ίδιος διευκρινίζει ότι «από το φθινόπωρο και μέσα στον επόμενο χρόνο εκτιμάται ότι θα φύγουν περίπου 6.000 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων. Υπολογίζεται ότι μόνο το νοσηλευτικό προσωπικό που θα συνταξιοδοτηθεί θα φτάσει τις 4.000, ενώ οι γιατροί μπορεί να πλησιάσουν τους 1.000 και άλλοι τόσοι θα είναι οι εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων (διοικητικοί, τεχνολόγοι κ.λπ.)».

Το ολοήμερο σύστημα μπορεί να εφαρμοστεί μόνον αν ενισχυθούν με προσωπικό τα νοσοκομεία και αναλάβουν να σηκώσουν το οικονομικό βάρος τα ασφαλιστικά ταμεία και όχι οι πολίτες, υποστηρίζει η γενική γραμματέας της ΕΝΙΘ (Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης), Δάφνη Κατσίμπα. «Ακόμη περιμένουμε από το υπουργείο να ξεκαθαρίσει πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο. Γνωρίζουμε ότι το κόστος για την επίσκεψη στα απογευματινά ιατρεία θα το καλύπτει το ασφαλιστικό ταμείο ή η ασφαλιστική εταιρία του ασθενή και ότι ο τρόπος αποζημίωσης θα προβλεφθεί στις συμβάσεις που θα συναφθούν ανάμεσα στα νοσοκομεία και στα ταμεία. Ομως, τα ταμεία είναι χρεοκοπημένα και φοβόμαστε ότι τελικά ο πολίτης θα καλείται να πληρώνει από την τσέπη του για τις εξετάσεις στα απογευματινά ιατρεία», υπογραμμίζει η γενική γραμματέας της ΕΝΙΘ.

Ακόμη δυσκολότερη μοιάζει η εφαρμογή της ολοήμερης λειτουργίας στα επαρχιακά νοσοκομεία, όπου εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό πολλά τμήματα ήδη λειτουργούν κάτω από το όριο ασφαλείας και οι γιατροί αναρωτιούνται πώς θα μπορούσαν να διευρύνουν το ωράριό τους. «Αυτό θα ήταν εφικτό, εφόσον υπήρχε προσωπικό. Ειδικά τα μικρά νοσοκομεία της περιφέρειας δεν μπορούν να στηρίξουν την ολοήμερη λειτουργία. Η κατάσταση είναι τραγική όσο δε γίνονται προσλήψεις και οι αποχωρήσεις προσωπικού είναι 60% αυξημένες σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές. Επιπλέον, δεν είναι όλοι οι γιατροί πρόθυμοι να συμμετάσχουν εθελοντικά στη στελέχωση των απογευματινών ιατρείων με συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, αφού ακόμη δεν έχει καθοριστεί ούτε η αμοιβή τους», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία) Πέτρος Κετικίδης.

Προβληματικές εφημερίες

Πρόβλημα αναμένεται να παρουσιαστεί στην έκδοση των προγραμμάτων εφημεριών όσο και στην πληρωμή των γιατρών για τις εφημερίες που θα κάνουν από το Σεπτέμβριο. Οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν ότι οι γιατροί θα πληρώνονται για ένα μέρος των εφημεριών με τα έσοδα που θα συγκεντρώνει το νοσοκομείο από την ολοήμερη λειτουργία. Το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς θα πληρωθούν, αφού, όπως όλα δείχνουν, το ολοήμερο νοσοκομείο δε θα ξεκινήσει από την 1η Σεπτεμβρίου.

Οι εφημερίες του Σεπτεμβρίου, ειδικά για ορισμένα νοσοκομεία της περιφέρειας, αναμένεται να είναι «κουτσές», σύμφωνα με τους γιατρούς. Αυτό επειδή το νέο σύστημα προβλέπει οι γιατροί κάποιων επαρχιακών νοσοκομείων να κάνουν συνολικά 7 εφημερίες το μήνα. Ομως, με αυτόν τον τρόπο οι εργαζόμενοι λένε ότι δεν μπορεί να βγει ασφαλές εφημεριακό πρόγραμμα, αφού θα έπρεπε κάθε τμήμα να διαθέτει επτά γιατρούς, κάτι που δεν ισχύει πουθενά! «Οι εφημερίες δεν μπορούν να προσαρμοστούν στα μέτρα του νέου νόμου, διότι δε θα είναι ασφαλείς. Οι ελλείψεις σε αρκετές ειδικότητες μπλοκάρουν την έκδοση ασφαλών προγραμμάτων για τις εφημερίες του Σεπτεμβρίου. Την ίδια ώρα, τα περισσότερα νοσοκομεία της επαρχίας δε διαθέτουν ούτε προσωπικό ούτε χώρους, ώστε να λειτουργήσουν απογευματινά ιατρεία. Πώς θα εξυπηρετούνται οι ασθενείς, όταν ένα ιατρείο έχει έναν και μοναδικό γιατρό σε μια ειδικότητα; Τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία βρίσκονται στον ίδιο χώρο με το τμήμα επειγόντων περιστατικών, ενώ νοσηλευτικό προσωπικό δεν υπάρχει. Αυτό σημαίνει ότι δε θα μπορέσουν να έχουν ολοήμερη λειτουργία, ώστε να αποφέρει έσοδα για να τροφοδοτούν και την εφημερία», τονίζει ο κ. Βαρνάβας. Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την κ. Κατσίμπα, «αν εφαρμοστεί ο νέος τρόπος αποζημίωσης δε θα μπορέσει να καλυφθεί ούτε το 50% των εφημεριών. Ηδη, εφημερίες από τον Γενάρη παραμένουν απλήρωτες και τα συμπληρωματικά κονδύλια για τις εφημερίες δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών στα νοσοκομεία». Ηδη οι νοσοκομειακοί γιατροί με απόφαση της Ομοσπονδίας τους θα απεργήσουν, εφόσον δεν τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα προηγούμενων μηνών ώς τις 21 Οκτωβρίου.