Στον Αρειο Πάγο οι έρευνες για τις μίζες με τα ορθοπεδικά

Της Ιωαννας Mανδρου

Για «δεύτερη Siemens» κάνουν λόγο σε υψηλά κλιμάκια της δικαιοσύνης σχετικά με την υπόθεση που είχε αποκαλύψει η «Κ» για μίζες εκατομμυρίων σε γιατρούς και υπευθύνους κρατικών και ιδιωτικών νοσοκομείων προκειμένου να προμηθεύονται συγκεκριμένα φάρμακα και ιατρικά μηχανήματα. Μετά το σχετικό αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Κ» στο τέλος Δεκεμβρίου, στο οποίο γινόταν λεπτομερής αναφορά για τις πληρωμές που εντοπίστηκαν από τις αμερικανικές αρχές που ερεύνησαν το θέμα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ιω. Τέντες ζήτησε πλήρη ενημέρωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υλικό που είχαν στείλει οι Αμερικανοί, οι οποίοι διενήργησαν τον έλεγχο στην εταιρεία Depui International ανατέθηκε για περαιτέρω έρευνα στην ΥΠΕΕ. Ανάμεσα στα δεκάδες έγγραφα περιλαμβάνονται συγκεκριμένα ονόματα γιατρών, κυρίως ορθοπεδικών, αλλά και υπευθύνων σε διοικήσεις νοσοκομείων, κρατικών και ιδιωτικών, οι οποίοι εφέροντο να έχουν πάρει «μαύρα» χρήματα για να προμηθεύονται και να προωθούν ορθοπεδικά είδη, ιατρικά μηχανήματα και φαρμακευτικό υλικό της συγκεκριμένης εταιρείας, προκαλώντας υπέρογκες και αδικαιολόγητες δαπάνες. Οι έρευνες όμως στη χώρα μας δεν προχώρησαν, όπως αποκάλυψε με προσωπική του παρέμβαση στην υπόθεση ο ίδιος ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Η αιτιολογία που προβλήθηκε στον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό από την ΥΠΕΕ είναι πως ο αρμόδιος υπάλληλός της, που επρόκειτο να ερευνήσει το μέγεθος της κομπίνας, απεβίωσε και η έρευνα «σκάλωσε».

Ετσι μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι οι αμερικανικές αρχές έχουν στείλει όλα τα στοιχεία από το τέλος του 2008, ελάχιστοι λογαριασμοί των εμπλεκόμενων γιατρών έχουν ανοίξει και ελεγχθεί, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τα νοσοκομεία, ιδιωτικά και δημόσια. Ηδη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αντιλαμβανόμενος, σύμφωνα με πληροφορίες, τη μεγίστη σημασία της υπόθεσης και την τεράστια οικονομική ζημία που έχει προκληθεί σε βάρος δημόσιων νοσοκομείων, ανέθεσε την έρευνα σε αντεισαγγελέα του δικαστηρίου.

Ο έμπειρος εισαγγελικός λειτουργός κ. Γ. Κολιοκώστας ανέλαβε να εποπτεύσει τις έρευνες της ΥΠΕΕ που αναμένεται τώρα να ξεσκονίσει προσωπικούς και εταιρικούς λογαριασμούς γιατρών, υπευθύνων νοσοκομείων, αλλά και της εταιρείας εισαγωγής του ιατροφαρμακευτικού υλικού. Με εντολή μάλιστα του κ. Κολιοκώστα, οι έρευνες επιταχύνονται και για την πορεία τους είναι ενήμερο και το υπουργείο Υγείας. Διώξεις, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ασκηθούν και στη Θεσσαλονίκη, καθώς εμπλεκόμενα νοσοκομεία έχουν εντοπιστεί και στη συμπρωτεύουσα.