Στον χορό των κινητοποιήσεων και οι νοσοκομειακοί γιατροί

ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ προσανατολίζονται οι νοσοκομειακοί γιατροί όλης της χώρας, εξαιτίας του «ψαλιδίσματος» στα κονδύλια εφημεριών, που αναμένεται να οδηγήσουν σε νέο εφημεριακό… κραχ. Οι γιατροί υπογραμμίζουν πως είναι μαθηματικά αδύνατον να εφημερεύουν τα νοσοκομεία όλες τις ημέρες του μήνα, αφού ο προϋπολογισμός του 2010 φτάνει για να καλύψει μόλις τις τρεις από τις τέσσερις εβδομάδες!

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) έχει προαναγγείλει πως θα συμμετέχει στην απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 10 Φεβρουαρίου, ωστόσο τα μέλη της δηλώνουν πως πρόκειται για την αρχή μιας σειράς κινητοποιήσεων.

«Τα κονδύλια εφημεριών που η κυβέρνηση έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό του 2010 είναι μειωμένα κατά 65 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τα εγγεγραμμένα το 2009. Η πρόσφατη απόφαση του υπουργού Οικονομικών που περικόπτει τις λειτουργικές δαπάνες κατά 10%, ανάμεσα στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και τα κονδύλια εφημεριών, σημαίνει περαιτέρω μείωση κατά 40 εκατομμύρια ευρώ», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Δημήτρης Βαρνάβας, μέλος της Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, τα προβλεπόμενα κονδύλια καλύπτουν τέσσερις εφημερίες ανά γιατρό. Κι όλα αυτά την ώρα που- ιδίως στην περιφέρεια- οι νοσοκομειακοί γιατροί προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της λειτουργίας των κλινικών, κάνουν τις διπλάσιες εφημερίες με αποτέλεσμα να εργάζονται έως και 100 ώρες την εβδομάδα.

Επιπλέον, και με την ίδια απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, περικόπτεται και το 10% των επιδομάτων των γιατρών του ΕΣΥ.