ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΚΛΙΝΙΚΕΣ, ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΠΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝ

Σαρώνουν τις συνταγές του ΙΚΑ για να χτυπήσουν τα κυκλώματα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Γεωργάκης

 

   
ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ, μέσω Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, θα οδηγούνται όσοι εντοπίζονται να παρανομούν (κλινικές, φαρμακεία, γιατροί κ.ά.) δήλωσε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδος, ενώ στα 250 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το όφελος από τον περιορισμό των δαπανών στο ΙΚΑ μέσω του προγράμματος του μηχανογραφικού ελέγχου των συνταγών.

Ο κ. Λοβέρδος, που ενημερώθηκε χθες για τον ηλεκτρονικό έλεγχο των συνταγών, κατά τον οποίο έχουν σαρωθεί 80.000 συνταγές από την 1η Μαρτίου στο ΙΚΑ, επισήμανε ότι θα εξοικονομηθούν 250 εκατ. ευρώ φέτος για το μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας, καθώς θα περιοριστούν η υπερσυνταγογράφηση, οι αναίτιες εξετάσεις σε συγκεκριμένα διαγνωστικά κέντρα και τα κυκλώματα γιατρών, φαρμακοποιών και ασφαλισμένων που δρουν εις βάρος των Ταμείων.

Ήδη άρχισε η πρώτη φάση ηλεκτρονικού ελέγχου συνταγογράφησης με σάρωση των συνταγών του ΙΚΑ πιλοτικά σε Λαμία και Λάρισα και από 1η Μαΐου σε όλη την Ελλάδα. Από το καλοκαίρι το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε όλα τα Ταμεία και το όφελος υπολογίζεται στα 500 εκατ. ευρώ.

Το σύνολο των δαπανών του ΙΚΑ ανέρχεται σε 12,8 δισ. ευρώ. Από αυτά, το 29% (5,1 δισ.) αντιστοιχεί στις παροχές σε είδος, δηλαδή ιατρική, φαρμακευτική, νοσοκομειακή και πρόσθετη περίθαλψη. Μεγάλο μέρος του ποσού αυτού οφείλεται στην ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση.

Με αυτό το πρόγραμμα, όπως σημείωσε κατά την παρουσίαση ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Θ. Αμπατζόγλου συγκεντρώνονται, καταχωρίζονται και ελέγχονται οι συνταγές και ακολούθως ενημερώνονται σχετικά τα φαρμακεία, τα υποκαταστήματα και η διοίκηση του Ταμείου. Επίσης, αποστέλλονται Ενημερωτικά Σημειώματα Συνταγογράφησης ατομικά σε κάθε συνταγογράφο, γιατρό και μονάδα υγείας.