Στον εισαγγελέα «βιομηχανία αισθητικής» στο Γενικό Κρατικό

Σε παραμάγαζο είχαν μετατρέψει τριάντα γιατροί το Γενικό Κρατικό Αθηνών. Οι γιατροί, εκμεταλλευόμενοι το χάος του Εθνικού Συστήματος Υγείας, έκαναν ως επί το πλείστον επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής στους πελάτες τους που εισήγαν στο Κρατικό Νοσοκομείο με πλαστά παραπεμπτικά και εξετάσεις, χαρακτηρίζοντάς τους «επείγοντα περιστατικά».

Την απάτη ανακάλυψε έπειτα από 5 μήνες έρευνας ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής, ο οποίος έστειλε στον εισαγγελέα τους 30 γιατρούς και ταυτόχρονα τους παραπέμπει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της υπηρεσίας τους προκειμένου να υποστούν τις αυστηρότερες των κυρώσεων που προβλέπει η νομοθεσία.

Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας, οι γιατροί είχαν φροντίσει να μετατρέπουν σε παραμάγαζο το μεγαλύτερο κρατικό νοσοκομείο της πρωτεύουσας κάθε τέταρτη μέρα του μήνα που εφημέρευε. Τις ημέρες της εφημερίας, όπου το νοσοκομείο δέχεται κατά μέσο όρο 1.200 περιστατικά και πραγματοποιεί 175 εισαγωγές, οι συγκεκριμένοι γιατροί φρόντιζαν οι πελάτες τους να μπαίνουν νωρίς το πρωί στο νοσοκομείο, πάντα με τη δικαιολογία του επείγοντος, εκμεταλλευόμενοι τη νομοθεσία που προβλέπει ότι όταν το νοσοκομείο εφημερεύει, φροντίζει από την προηγούμενη ημέρα της εφημερίας να έχει ελεύθερο το 25% των κλινών του.

Οι γιατροί είχαν φροντίσει για να εισαγάγουν τους πελάτες τους να βρουν εξετάσεις άλλων ασθενών που είχαν νοσηλευτεί στο Γενικό Κρατικό, τις οποίες πλαστογραφούσαν γράφοντας χειρόγραφα το όνομα των πελατών τους στις εξετάσεις των ασθενών που είχαν νοσηλευτεί στο παρελθόν. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι γιατροί φρόντιζαν οι πελάτες τους να μην έχουν τον ίδιο ασφαλιστικό φορέα με τους νοσηλευμένους ασθενείς, προκειμένου να μην αποκαλυφθούν από τυχόν έλεγχο διασταύρωσης στοιχείων. Πρέπει να τονιστεί ότι εξετάσθηκαν 2.100 περιπτώσεις χειρουργείων που έγιναν από την 1η Σεπτεμβρίου 2007 μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου του ίδιου έτους, ενώ έγιναν και τρεις ένορκες διοικητικές εξετάσεις. Συνολικά οι 30 γιατροί θα απολογηθούν στη Δικαιοσύνη για 144 χειρουργεία, τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούν τη χειρουργική κλινική, την ουρολογική και την ωτορινολαρυγγολογική. Εχουν καταγραφεί και περιπτώσεις, όταν δεν υπήρχαν διαθέσιμες κλίνες, όπου οι περί ων ο λόγος γιατροί έδιναν ολιγοήμερες άδειες σε ασθενείς προκειμένου να εξασφαλίσουν κρεβάτι για τους πελάτες τους.

Στοιχεία όλων των παραπάνω αποκαλύφθηκαν από το μητρώο των χειρουργείων όπου άλλα έγραφαν οι εξετάσεις και για άλλες «ασθένειες» γίνονταν οι εγχειρήσεις. Για παράδειγμα, κάποιος έμπαινε με αιτία τις θρομβώσεις αλλά κατέληγε να κάνει «πλαστική» για κιρσούς. Κατεγράφησαν δε περιπτώσεις όπου οι «ασθενείς» έμπαιναν στο χειρουργείο σχεδόν ανάπηροι με αξεπέραστα προβλήματα στη σπονδυλική τους στήλη, σύμφωνα με τις παραπεμπτικές τους εξετάσεις, αλλά οι ίδιοι περπατούσαν ανέμελα στους διαδρόμους. Να σημειωθεί ότι η έρευνα στο Γενικό Κρατικό θα επεκταθεί και σε άλλες υπηρεσίες αφού κάποιοι είχαν φροντίσει να προμηθεύουν τους συγκεκριμένους γιατρούς με αποτελέσματα εξετάσεων ασθενών που είχαν νοσηλευτεί στο παρελθόν.

ΜΑΝΟΥΣΑΚΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ