Στον «γύψο» το δικαίωμα του συνέρχεσθαι

Προγραμματισμένες, με «ονοματεπώνυμο» διοργανωτή, ογκομετρημένες και με… ειδική χωροθέτηση είναι το «όραμα» της κυβέρνησης για τις διαδηλώσεις, όπως προκύπτει από το υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας.

«Πρέπει να μπολιάσουμε την κοινωνία με το βασικό μήνυμα ότι δεν μπορεί να κλείνει ο δρόμος με 50 άτομα. Η ταλαιπωρία ή η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης είναι το ζητούμενο των διοργανωτών μιας διαμαρτυρίας; Εάν είναι το δεύτερο, τότε η σημερινή κοινωνική πρωτοβουλία τυγχάνει της στήριξης πολιτικών δυνάμεων πέραν της Νέας Δημοκρατίας. Πάνω από όλα η κοινωνία στηρίζει αυτές τις πολιτικές και για αυτό το νομοσχέδιο αφορά στον σεβασμό στον δημόσιο χώρο» ανάφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετατρέποντας, μέσα σε λίγες γραμμές, ένα κεκτημένο με αίμα δικαίωμα, σε αντικείμενο «μπακαλικής» «αριθμητικής», με στόχο την άμεση υπονόμευσή του.

Η «ζύμωση» για το «μάντρωμα» των διαδηλώσεων ξεκίνησε στις αρχές του μήνα, όταν, από το βήμα του 13ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας είπε: «Μέσα στις επόμενες εβδομάδες κατατίθεται στη Βουλή νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει την ανακοίνωση, την οργάνωση και την κατανομή των διαδηλώσεων. Με απόλυτο σεβασμό στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της συνάθροισης, αλλά με βάση τον όγκο της και την επιβάρυνση που προκαλεί η διαμαρτυρία μερικών δεκάδων στη ζωή εκατομμυρίων».

Ήδη, όμως, το σχετικό νομοσχέδιο από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Το «πνεύμα» του περιεχομένου του έδωσε ο ίδιος ο Μ. Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξή του. επιβεβαιώνοντας και τις πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας. Έτσι, «κάθε πορεία, συγκέντρωση ή διαδήλωση θα πρέπει να είναι προγραμματισμένη, ώστε η αστυνομία να είναι ενημερωμένη», ενώ, θα προβλέπεται προαναγγελία για τη διαδήλωση που «θα φέρει το όνομα του οργανωτή».

Ουσιαστικά, το νομοσχέδιο τινάζει στον αέρα το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, καθώς αναλόγως με τον όγκο της διαδήλωσης, «είτε οι διαδηλωτές θα πορεύονται πάνω στο πεζοδρόμιο, είτε σε μια λωρίδα του δρόμου. Είτε σε περιπτώσεις μαζικών διαδηλώσεων, όπως του Πολυτεχνείου, θα πορεύονται σε όλο το μήκος και το πλάτος του δρόμου ή της λεωφόρου».