Στον βωμό της τρόικας τα συνήθη θύματα- Μισθωτοί – συνταξιούχοι θα «πληρώσουν» την έκτη δόση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ

Χωρίς να αποκλείεται η λήψη και νέων μέτρων – το υπονόησε άλλωστε μιλώντας νωρίς χθες το πρωί ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή – η Κυβερνητική Επιτροπή έλαβε τα από ημερών αναμενόμενα μέτρα-σοκ τα οποία αναμένεται να αποδεσμεύσουν την 6η δόση του δανείου και παράλληλα θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου. Για να συμβεί αυτό, οδηγούνται στο «θυσιαστήριο» 30.000 άνθρωποι, εργαζόμενοι στο Δημόσιο, μειώνεται εκ νέου το αφορολόγητο και επιβάλλεται σκληρό χαράτσι και πάλι στους μονίμως φορολογουμένους, συνταξιούχους.
Στη σχεδόν εξάωρης διάρκειας συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής τα μέτρα τέθηκαν ένα προς ένα στο τραπέζι από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και έπειτα από βασανιστική συζήτηση, η οποία περιελάμβανε αρκετές ενστάσεις για το είδος και το περιεχόμενο των μέτρων, η κυβέρνηση κατέληξε σε ένα πακέτο το οποίο συμπιέζει ακόμη περισσότερο τα λαϊκά εισοδήματα.
Τώρα, η αγωνία μεταφέρεται στην Ουάσιγκτον, όπου μεταβαίνει ο κ. Βενιζέλος προκειμένου να συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, οι εκπρόσωποι της οποίας θα επανέλθουν στην Αθήνα στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ την προσεχή Τρίτη στο Βερολίνο.
Η Κυβερνητική Επιτροπή αποφάσισε να ψηφίσει τα μέτρα «το συντομότερο δυνατό» και ο τρόπος θα καθοριστεί την επόμενη εβδομάδα, αφού οριστικοποιηθεί η συμφωνία με την τρόικα. Ο προβληματισμός που υπάρχει είναι αν τα μέτρα θα ψηφιστούν τμηματικά ή όλα μαζί – και όλα δείχνουν ότι προκρίνεται η δεύτερη λύση. Από τη Βουλή πρέπει να περάσουν τα μέτρα που αφορούν τις περικοπές των συντάξεων, η μείωση του αφορολογήτου, το ενιαίο μισθολόγιο, το εθνικό φορολογικό σύστημα. Η ψήφιση των μέτρων υπολογίζεται ότι θα γίνει από τη Βουλή το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου – με εξαίρεση το νέο Φορολογικό, το οποίο υπολογίζεται ότι θα ψηφιστεί ώς το τέλος του επόμενου μήνα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι υπουργοί είχαν προσέλθει στην Κυβερνητική Επιτροπή με την εντύπωση ότι τα μέτρα θα ήταν ακόμη σκληρότερα όσων τελικά ανακοινώθηκαν. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν της άποψης να μη γίνουν χθες ανακοινώσεις πριν οριστικοποιηθεί η συμφωνία με την τρόικα, αλλά μετά την επιμονή των Κ. Σκανδαλίδη και Α. Λοβέρδου, που ζήτησαν να γίνει η ανακοίνωση για να σταματήσει η ανεξέλεγκτη φημολογία, αποφασίστηκε να υπάρξουν ανακοινώσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Μετά το τέλος της πολύωρης συνεδρίασης, αρκετοί υπουργοί επισήμαιναν ως θετικό γεγονός ότι τελικά δεν πέρασαν οι πιο σκληρές απαιτήσεις της τρόικας. Η Κυβερνητική Επιτροπή αποφάσισε να δοθεί ένα «ισχυρό μήνυμα» προς τα έξω για τη βούληση της χώρας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, αποφασίστηκε η θέση σε εφεδρεία 30.000 εργαζομένων στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος έχει έναν «συμβολικό» χαρακτήρα και δεν αποφέρει ιδιαίτερα οικονομικά οφέλη.
Η Κυβερνητική Επιτροπή αποφάσισε να ανατεθεί στον υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ντίνο Ρόβλια η σύνταξη όχι μόνο του νομοθετικού πλαισίου αλλά και του πίνακα των κριτηρίων για την εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο ή τις ΔΕΚΟ.