«Στοπ» διαμαρτυρίας στις έξτρα εφημερίες

Αναταραχή επικρατεί στον χώρο της υγείας. Σε πολλά δημόσια νοσοκομεία οι γιατροί δηλώνουν ότι δεν θα κάνουν περισσότερες εφημερίες από αυτές που προβλέπει ο νόμος (δύο οι ειδικευμένοι και τέσσερις εφημερίες οι ειδικευόμενοι), κάτι το οποίο μπορεί να σημάνει ακόμη και το κλείσιμο- μετά το μεσημέρι- ορισμένων κλινικών. Παράλληλα αρχίζουν να φαίνονται οι πρώτες ελλείψεις υλικών στα νοσηλευτικά ιδρύματα, καθώς από την περασμένη Δευτέρα οι προμηθευτές έχουν σταματήσει τον εφοδιασμό τους. Μάλιστα στη Θεσσαλονίκη διεξάγεται έρευνα για τις αιτίες που προκάλεσαν τον θάνατο ενός 53χρονου μέσα σε ασθενοφόρο κατά τη μεταφορά του σε νοσοκομείο.

Οπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ, ο άτυχος άνδρας υπέστη οξύ καρδιακό επεισόδιο και χρειάστηκε να υποβληθεί σε απινίδωση (διοχέτευση ηλεκτρικού ρεύματος για την επαναλειτουργία της καρδιάς). Ωστόσο το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ το οποίο κλήθηκε για να τον διακομίσει σε νοσοκομείο δεν διέθετε τα απαραίτητα εξαρτήματα για τη λειτουργία του απινιδωτή. Ο 53χρονος άφησε την τελευταία του πνοή προτού φθάσει στο νοσοκομείο. Oι εκπρόσωποι της διοίκησης του ΕΚΑΒ διέταξαν τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τον θάνατο του 53χρονου άνδρα.

Η έλλειψη υλικών, εξαιτίας της κινητοποίησης των προμηθευτών, έγινε αισθητή και στο Νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος» Θεσσαλονίκης. Τα αποθέματα οξυγόνου στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου έφθασαν σε οριακό σημείο θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή ασθενών. Το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε όταν το ΑΧΕΠΑ έδωσε τις απαραίτητες φιάλες οξυγόνου.

Εν τω μεταξύ οι νοσοκομεια κοί γιατροί όλης της χώρας ξεκινούν σήμερα 48ωρη απεργία κατηγορώντας την κυβέρνηση για αθέτηση συμφωνηθέντων σε ό,τι αφορά τις μισθολογικές αυξήσεις. Τις τελευταίες ημέρες οι γιατροί όλο και περισσοτέρων νοσοκομείων αποφασίζουν να «βγουν» από τη γενική εφημερία. Την απόφαση αυτή έχουν ήδη πάρει οι γιατροί των νοσοκομείων Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, «Ερυθρός», Παίδων «Αγία Σοφία», Κρατικό Αθήνας «Γ. Γεννηματάς», «Λαϊκό», «Αττικόν», Ασκληπιείο Βούλας, 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, Δυτικής Αττικής, 1ο του ΙΚΑ, «Αγία Ολγα», Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, του Ρίου και του Πανεπιστημιακού Ιωαννίνων, της Πρέβεζας, της Αρτας, της Πτολεμαΐδας, του Ρεθύμνου, του Κιλκίς, της Χαλκιδικής και της Αμαλιάδας.

Σημειώνεται ότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας κ. Γ. Κοσμίδης διέταξε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί αν οι κινητοποιήσεις των γιατρών στη Λάρισα οδηγούν σε παραβίαση των άρθρων 284 και 288 του Ποινικού Κώδικα που αφορούν την παραβίαση μέτρων πρόληψης ασθενειών και την παρεμπόδιση αποτροπής κινδύνου και παράλειψη οφειλόμενης βοήθειας.

* Αντισυνταγματικός και παράνομος είναι ο προσδιορισμός της τιμής πώλησης των ακριβότερων («υψηλού κόστους») φαρμάκων νέας τεχνολογίας τα οποία απευθύνονται σε ογκολογικούς ασθενείς ή χρονίως πάσχοντες που έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο από τους υπουργούς Υγείας και Απασχόλησης. Αυτό υποστηρίζουν ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής σε προσφυγές τους που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ηρθαν στα χέρια για την Κούνεβα

Σ τα χέρια ήρθαν χθες συνδικαλιστές που συμμετείχαν στις εργασίες του συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), όταν εργαζόμενοι στα συνεργεία καθαρισμού ανάρτησαν πανό με συνθήματα υπέρ της ΚωνσταντίναςΚούνεβα και ζήτησαν να πάρει τον λόγο εκπρόσωπός τους, τη στιγμή που κλήθηκε να μιλήσει ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Γ. Φλωρίδης . Εν τέλει, το επεισόδιο έληξε μετά την παρέμβαση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ κ. Στ. Κουτσιουμπέλη. Στην ομιλία τους, τόσο ο κ. Φλωρίδης όσο και ο πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Αλ. Τσίπρας εξαπέλυσαν επίθεση κατά του υπουργού Υγείας. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Δ. Αβραμόπουλο ότι απουσιάζει από τον σχεδιασμό για το ΕΣΥ και ότι προσπαθεί με υπεκφυγές να παριστάνει τον αντάρτη στην κυβέρνηση, ενώ ο κ. Φλωρίδης μίλησε για υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας.