Στοπ σε εφημερίες και εισαγωγές ασθενών από «Αρεταίειο» και «Αιγινήτειο»

Την αναστολή της συμμετοχής των νοσοκομείων «Αρεταίειο» και «Αιγινήτειο» στις εφημερίες και στην ενδονοσοκομειακή νοσηλεία αποφάσισαν την Παρασκευή 7 Απριλίου ο πρόεδρος της Ιατρικής σχολής και οι πρυτανικές αρχές, λόγω της μείωσης αλά και της καθυστέρησης της επιχορήγησής τους.

 Όπως τόνισαν οι υπεύθυνοι των δύο νοσοκομείων λόγω έλλειψης κονδυλίων παρουσιάζονται σοβαρές ελλείψεις σε φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις εφημερίες. Κατόπιν αυτού αποφασίστηκε ότι θα λειτουργούν μόνο ως τακτικά εξωτερικά ιατρεία.

Οι εργαζόμενοι στα δύο νοσοκομεία πραγματοποίησαν το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βασιλίσσης Σοφίας, έξω από το “Αρεταίειο”.

Εν τω μεταξύ, σήμερα, δηλαδή 3 ημέρες μετά την απόφαση, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι βρίσκεται προς δημοσίευση στο ΦΕΚ η έγκριση του προϋπολογισμού του 2011 για τα τα δύο πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Παράλληλα το υπουργείο Παιδείας, σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι “έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εκταμιευτούν οι πρώτες δόσεις του προϋπολογισμού για τα δύο πανεπιστημιακά νοσοκομεία, Αρεταίειο και Αιγινήτειο, και να μειωθούν τα λειτουργικά τους κόστη”.

Επίσης γνωστοποίησε ότι έχει στείλει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το αίτημα για πληρωμή των δεδουλευμένων των τεσσάρων πρώτων μηνών του 2011 (Ιανουάριος-Απρίλιος), που αντιστοιχεί στο 28% του προϋπολογισμού τους.

Επιπλέον, σημειώνει ότι απέστειλε και έγγραφο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ώστε η πληρωμή των μελών ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών που υπηρετούν στα δύο Νοσοκομεία να γίνεται πλέον από τον γενικό προϋπολογισμό μελών ΔΕΠ του υπουργείου Παιδείας, ενώ η πληρωμή των ειδικευόμενων γιατρών έχει ζητηθεί να γίνεται από τον αντίστοιχο προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Αιγινήτειο, Σ. Τριανταφύλλου, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ 99,5, είπε: «Μετά τη διακοπή της χρηματοδότησης, μετά την επιδρομή της ΕΕ και της τρόικας, τα νοσοκομεία έχουν χτυπηθεί αλύπητα. Έχουν κόψει την άμεση χρηματοδότηση του Αρεταίειου και του Αιγινήτειου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι άρρωστοι και να λείπουν φάρμακα πρώτης γραμμής. Το κράτος μάς αναγκάζει να αποσύρουμε τις εφημερίες και την εισαγωγή αρρώστων στο νοσοκομείο. Σαν εργαζόμενοι, εμείς δεν θα κλείσουμε το νοσοκομείο. Θα βρισκόμαστε στα πόστα μας, θα δουλεύουμε και θα προσφέρουμε αυτό που μπορούμε να προσφέρουμε στον ελληνικό λαό. Αναγκαστικά βγαίνουμε από τις εφημερίες, διότι κινδυνεύει η υγεία του ελληνικού λαού. Κινδυνεύει η λειτουργία της Ιατρικής Σχολής. Εδώ εκπαιδεύεται το 80% των γιατρών».

«Καμπάνα συναγερμού» η διακοπή λειτουργίας των νοσοκομείων, διαμηνύει η Αλ. Παπαρήγα.

Η διακοπή λειτουργίας του «Αρεταίειου» και του «Αιγινήτειου» όσον αφορά στις εφημερίες και την ενδονοσοκομειακή νοσηλεία, είναι καμπάνα συναγερμού για το λαό, δήλωσε σήμερα η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα από τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της πανευρωπαϊκής συνάντησης κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων στην οποία λαμβάνουν μέρος 38 κόμματα από 32 χώρες.

Σε δηλώσεις της η Αλ. Παπαρήγα υποστήριξε ότι τους επόμενους μήνες θα έρθουν πολύ χειρότερα και σημείωσε ότι αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι η αντεπίθεση με όλα τα πολιτικά και κοινωνικά μέσα. «Δεν πάει άλλο, θα είναι αργά αν ο λαός δεν αποφασίσει να ανατρέψει αυτή την κατάσταση», δήλωσε χαρακτηριστικά.