“Στοπ” στο κλείσιμο ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία

“Καλέσατε το γενικό νοσοκομείο Κατερίνης. Παρακαλώ περιμένετε…”. Η ηχογραφημένη φωνή που “απαντά” στο 23510-75424 ζητεί από τον ασθενή που καλεί να περιμένει, προκειμένου να μπορέσει να κλείσει ραντεβού για ιατρικές εξετάσεις.

Της Νικολέτας Μπούκα

bouka@makthes.gr


Τα λεπτά περνούν και μετά από αρκετά χτυπήματα στο ακουστικό βγαίνει μια αγχωμένη φωνή, η οποία ενημερώνει ότι “είμαστε σε διαδικασία μετακόμισης. Επικρατεί ένα μπάχαλο. Για ραντεβού, τηλεφωνείστε ξανά από Δευτέρα”.

Την απάντηση αυτή πήρε και η Ελένη Τάτση, η οποία εξηγεί στη “Μ” ότι προσπαθεί από την περασμένη Δευτέρα να κλείσει ραντεβού για εξέταση μαστού για τη μητέρα της, αλλά δεν τα καταφέρνει. Όπως επισημαίνει, αρχικά δεν σήκωνε κανείς το τηλέφωνο στο παλιό νοσοκομείο Κατερίνης, ενώ, όταν τελικά της απάντησαν, της είπαν να καλέσει από Δευτέρα στο τηλεφωνικό κέντρο του νέου νοσοκομείου, χωρίς όμως να γνωρίζουν ποιο είναι το νέο νούμερο!

Την ίδια ταλαιπωρία με την κ. Τάτση αντιμετωπίζουν τις τελευταίες ημέρες κι άλλοι πολίτες που θέλουν να κλείσουν ραντεβού στο νοσοκομείο Κατερίνης. Προσωρινά, εξαιτίας της μετακόμισης όλων των υπηρεσιών από το παλιό στο νέο νοσοκομείο, το κλείσιμο ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά έχει σταματήσει. Οι αρμόδιοι συνιστούν υπομονή και διαβεβαιώνουν ότι από την Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου τα ραντεβού θα κλείνονται κανονικά στο νέο νοσοκομείο.

“Αυτή τη στιγμή, στο παλιό νοσοκομείο εξυπηρετούμε μόνο τα επείγοντα περιστατικά. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα λειτουργήσει πλέον το νέο νοσοκομείο, στο οποίο θα έχουν μετακομίσει όλες οι υπηρεσίες -ιατρικές και διοικητικές- οπότε επείγοντα και προγραμματισμένα θα καλύπτονται απ’ αυτό. Χρειάζεται να δείξουν λίγη υπομονή οι πολίτες, ενώ ο κατάλογος με τα καινούργια τηλέφωνα θα είναι έτοιμος αύριο (σ.σ. σήμερα). Όσον αφορά τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, αυτή θα αρχίσει να λειτουργεί στο νέο νοσοκομείο από την ερχόμενη Τρίτη”, δηλώνει στη “Μ” ο διοικητής του νοσοκομείου Κατερίνης, Αστέριος Φαρμάκης.


Ταλαιπωρία λίγων ημερών

Για κάλυψη μόνο των επειγόντων περιστατικών κι ελάχιστων προγραμματισμένων ιατρείων, όπως αυτό του τεχνητού νεφρού, από το παλιό νοσοκομείο κάνει λόγο η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας, Μαρία Μαλλιάρα.

“Είναι αλήθεια ότι οι γραμμές του τηλεφωνικού κέντρου έχουν κοπεί κι έχουν απομείνει μόλις δύο, ενώ η μισή γραμματεία έχει μετακομίσει στο νέο νοσοκομείο. Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία μετακόμισης, οπότε όσοι θέλουν να κλείσουν ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, θα πρέπει να δείξουν λίγη υπομονή και να το κάνουν από Δευτέρα, καλώντας στο τηλέφωνο 23510-50200”, επισημαίνει η κ. Μαλλιάρα.

Σύμφωνα με την ίδια, “αγκάθι” για το νέο νοσοκομείο συνεχίζει να αποτελεί η μη δυνατότητα λειτουργίας της ΜΕΘ, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Επιπλέον, στο νέο νοσοκομείο θα εργάζονται 56 γιατροί, ενώ αναμένεται η πρόσληψη άλλων 13, οι οποίοι όμως έτσι κι αλλιώς είναι λίγοι αριθμητικά και χρειάζονται άλλοι τόσοι. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, καθώς θα εργάζονται 200 νοσηλευτές και 38 άτομα ως βοηθητικό προσωπικό, αλλά χρειάζονται διπλάσιοι για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες.