Στοπ στον εφοδιασμό από τη Δευτέρα

Σταματούν από τη Δευτέρα να εφοδιάζουν τα νοσοκομεία. Το προεδρείο του συνδέσμου τους (ΣΕΠ) ανακοίνωσε χθες ότι τα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων προς τις εταιρείες έχουν φτάσει τα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Η τάση του χρέους -είπαν- είναι αυξητική, καθώς από το πρώτο εξάμηνο του χρόνου οι διοικήσεις των νοσοκομείων έχουν εξοφλήσει μόλις το 4,6% του υλικού που έχουν παραλάβει.

Οι προμηθευτές χαρακτήρισαν «μονόδρομο» την αναστολή παράδοσης υλικού, σημειώνοντας ότι θα αναστείλουν την απόφασή τους μόνον εφόσον πληρωθούν τα οφειλόμενα. Ο πρόεδρος του ΣΕΠ κ. Παναγιώτης Στραβόλαιμος τόνισε ότι οι πληρωμές των χρεών για τα έτη 2005 – 2006 καρκινοβατούν.

Μπλόκο

Την ίδια ώρα, η ρύθμιση των χρεών 2007 – 2009 με 130 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά και 5 δισεκατομμύρια σε άτοκα ομόλογα δεν προχωρεί, καθώς δεν έχουν εκδοθεί οι προβλεπόμενες διυπουργικές αποφάσεις.

Για διάχυτες ελλείψεις υλικών, κάνει λόγο και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κ. Δημήτρης Βαρνάβας, ο οποίος εκτιμά ότι η αναστολή παράδοσης θα τις μετατρέψει σε «βρόχο».

«Εάν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά, φοβούμαστε πως μπορούν να κινδυνέψουν ασθενείς που νοσηλεύονται ή προσέρχονται στα νοσοκομεία», προειδοποιεί ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, καλώντας τις δύο πλευρές να βρουν λύση.