Στους 40 έφθασε ο αριθμός των θυμάτων της νέας γρίπης

 

 

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη νέα γρίπη, μέσα μόλις σε ένα εικοσιτετράωρο, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στους 40. Ανάμεσά τους ένας 56χρονος άνδρας, ο οποίος νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), παρ΄ ότι δεν έπασχε από άλλη σοβαρή νόσο. Οι άλλοι τρεις ήταν ένας 40χρονος με ιστορικό κακοήθειας, ένας 50χρονος με σακχαρώδη διαβήτη και ένας 54χρονος με ηπατική ανεπάρκεια. Επίσης από χθες νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στην Εντατική ένας 52χρονος χωρίς άλλη πάθηση, μια 49χρονη ανοσοκατασταλμένη και υπέρβαρη και ένας άνδρας 71 ετών με ιστορικό αναπνευστικού νοσήματος, σακχαρώδους διαβήτη και υπέρβαρος.

Οι ειδικοί επιστήμονες συνεχίζουν να καλούν τους πολίτες να λάβουν το πανδημικό εμβόλιο σε μια ύστατη προσπάθεια αναχαίτισης της πανδημίας. Οπως έχουν επανειλημμένως δηλώσει, στόχος είναι ο εμβολιασμός 5 εκατ. ατόμων. Από τις 16 Νοεμβρίου, οπότε ξεκίνησε το εμβολιαστικό πρόγραμμα, ως και την Τρίτη είχαν εμβολιαστεί συνολικά 260.602 άτομα και η τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης για τη νέα γρίπη 1135 είχε δεχθεί 354.013 κλήσεις. Μόνο την Τρίτη εμβολιάστηκαν 21.838 άτομα και η τηλεφωνική γραμμή 1135 δέχτηκε 18.416 κλήσεις. Πάντως το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ξεκινά πρόγραμμα εμβολιασμού σε ιδρύματα ή φορείς που δεν διαθέτουν υγειονομική υπηρεσία και κατ΄ οίκον για τα άτομα τα οποία δεν μπορούν να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα και επιθυμούν να εμβολιασθούν. Το πρόγραμμα αρχίζει στην Αττική τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου και περιλαμβάνει δύο κινητές μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ, πλήρως εξοπλισμένες. Αντίστοιχο πρόγραμμα εφαρμόζεται και στην Περιφέρεια.

Τα άτομα που επιθυμούν να εμβολιαστούν στο σπίτι τους μπορούν να δηλώσουν στην τηλεφωνική γραμμή 1135 τα στοιχεία τους καθώς και το πρόβλημα υγείας το οποίο δεν τους επιτρέπει να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής τους.