Στροφή στο ΕΣΥ λόγω της κρίσης

Αυξήθηκε η προσέλευση του κόσμου στα δημόσια νοσοκομεία

Της Αννας Κωνσταντουλάκη

H οικονομική κρίση, έχει μειώσει τη ζήτηση ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας και πλέον μεγάλος αριθμός πολιτών και στο Ηράκλειο, απευθύνεται στο δημόσιο τομέα υγείας, για να μην αναγκαστεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί κατά 10%-15% η προσέλευση του κόσμου στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων, για να μπορέσουν να κάνουν πιο γρήγορα τις εξετάσεις που χρειάζονται.

“Διαπιστώνουμε ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών στα νοσοκομεία κι αυτό αποδίδεται στην οικονομική κρίση που υπάρχει”, είπε στην “Π” ο πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ, Κώστας Χαχλιούτης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: “Για παράδειγμα στο Βενιζέλειο, καταγράφεται αύξηση έως 15% στα επείγοντα. Κάθε ημέρα που το νοσοκομείο εφημερεύει, έρχονται 800-900 ασθενείς, ενώ μέχρι πριν λίγο καιρό, ο αριθμός τους έφθανε τα 700 άτομα. Αυτό δείχνει ότι ο κόσμος προσπαθεί να εξοικονομήσει χρήματα, μη απευθυνόμενος σε ιδιώτες γιατρούς”.

“Εχω κι εγώ την αίσθηση, ότι ο κόσμος τελευταία έχει επιστρέψει στα δημόσια νοσοκομεία, είτε για να χειρουργηθεί, είτε για να κάνει εξετάσεις, μέσω των τακτικών και επειγόντων ιατρείων. Προσπαθεί να εξοικονομήσει χρήματα κι αν μπορεί να αποφύγει να πληρώσει την επίσκεψη σε ιδιώτη γιατρό, καταβάλλοντας 40-50 ευρώ, θα το κάνει”, σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιατρών ΙΚΑ, Πολυχρόνης Λουμπάκης.

“Τους προηγούμενους μήνες, είχαμε μια μείωση περίπου κατά 20% σε διαγνωστικές εξετάσεις (μαγνητικές, αξονικές τομογραφίες, υπέρηχους κλπ.), κάτι που αποδώσαμε στην κρίση αλλά για κάποιο λόγο η εικόνα αυτή έχει αλλάξει”, είπε στην “Π” ο γιατρός-ακτινολόγος Μανόλης Ανδρουλιδάκης, υπεύθυνος του Τμήματος Μαγνητικής Τομογραφίας στο Ιατρικό Κρήτης. Ο ίδιος είπε στην “Π”: “Πιστεύω ότι στις μέρες μας που υπάρχει κρίση, υπάρχει κόσμος που αν χρειαστεί θα περιμένει για να κάνει εξετάσεις, προκειμένου να αποφύγει να τις πληρώσει. Για παράδειγμα, ένας ασφαλισμένος του ΙΚΑ, που πρέπει να κάνει αξονική ή μαγνητική τομογραφία, θα περιμένει να κάνει την εξέταση μέσω του ΙΚΑ, για να μην την πληρώσει”.

Ο ίδιος, σχολίασε: “Το βέβαιο είναι ότι οι 8 στους 10 που για κάποιο λόγο πρέπει να κάνουν εξετάσεις που καλύπτει το Ταμείο τους και στον ιδιωτικό τομέα, θα προτιμήσουν τον ιδιωτικό τομέα, γιατί γνωρίζουν ότι στα δημόσια νοσοκομεία θα ταλαιπωρηθούν περισσότερο με καθυστερήσεις κλπ”.

Μέχρι σήμερα και παρά την κρίση που υπάρχει, δεν έχει διαπιστώσει μείωση στην προσέλευση γυναικών που περιμένουν παιδί, ο μαιευτήρας-γυναικολόγος του “Μητέρα” Γιώργος Δρανδάκης, ο οποίος σχολίασε: “Ολοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει κρίση, και ξέρω περιπτώσεις ιατρείων στην Αθήνα που κλείνουν. Ωστόσο εδώ και μέχρι τώρα, δεν έχει φανεί ότι αλλάζει κάτι. Βέβαια, κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει το επόμενο διάστημα”.

Δυσκολεύονται να πληρώσουν την περίθαλψή τους

Λόγω της οικονομικής κρίσης, 4 στους 10 Ελληνες, παραδέχονται ότι δυσκολεύονται να καταβάλουν τις δαπάνες για την περίθαλψη, τόσο των ίδιων όσο και των οικογενειών τους. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, ποσοστό 39% των Ελλήνων δηλώνουν ότι αντιμετώπισαν τέτοιες δυσκολίες τους τελευταίους έξι μήνες. Το ποσοστό αυτό, μάλιστα, είναι κατά 9 μονάδες υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρώπης των «27».

Μάλιστα, η χώρα μας βρίσκεται στη δέκατη χειρότερη θέση της Ευρώπης, με όλες τις προηγούμενες να καταλαμβάνονται από τις χώρες που πρόσφατα εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πλην της Πορτογαλίας. Στην καλύτερη θέση βρίσκονται οι Δανοί, αφού μόλις ποσοστό 4% δηλώνει ότι δυσκολεύεται να πληρώσει δαπάνες που αφορούν για την υγεία του.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι Ελληνες κατέχουν την πρώτη χειρότερη θέση στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα κάλυψης των μακροπρόθεσμων αναγκών φροντίδας της οικογένειάς τους. Όπως αποκαλύπτει η έρευνα, ένας στους δύο Έλληνες (ποσοστό 52%) δηλώνουν ότι πλέον τους είναι από λίγο έως και πολύ δύσκολο να αντεπεξέλθουν στις μακροπρόθεσμες ανάγκες φροντίδας της οικογένειάς τους, είτε στον τομέα της Υγείας ή και σε άλλους. Τη δεύτερη και τρίτη χειρότερη θέση κατέχουν η Σλοβενία και η Βουλγαρία (ποσοστό 45% και 41% αντίστοιχα) ενώ στην καλύτερη θέση βρίσκεται και πάλι η Δανία. Μόλις το 4% των κατοίκων της περιμένουν δυσκολίες στις μακροπρόθεσμες δαπάνες φροντίδας της οικογένειάς τους.