Συμπεράσματα από Ημερίδα του Συλλόγου

p style=”text-align: center; margin: 12pt 0cm; background: white”>ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 8-6-13, στο Πνευματικό Κέντρο ΄΄Πάνθεον΄΄, ανοιχτή εκδήλωση-ημερίδα, που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσπρωτίας, με θέμα: ΄΄Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια περίθαλψη στο Νομό Θεσπρωτίας. Προβλήματα και προτάσεις βελτίωσης΄΄. Ασχολήθηκε με τα προβλήματα γιατρών κι ασφαλισμένων του Νομού μας, κι εστίασε στην υποβολή προτάσεων βελτίωσης, της υφιστάμενης, απαράδεκτης κατάστασης.

Εισηγητές ήταν ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας κ. Λουκάς Βασίλης, από το Νοσοκομείο Φιλιατών, η συνδικαλιστική εκπρόσωπος γιατρών ΕΣΥ Νομού Θεσπρωτίας, κ. Νικολοπούλου Ειρήνη, ο Διευθυντής της μονάδας ΕΟΠΥΥ Θεσπρωτίας κ. Βενέτης Γεώργιος, εκπρόσωποι – Διευθυντές Κέντρων Υγείας, Ηγουμενίτσας κ. Θωμαδάκης Κωνσταντίνος και Παραμυθιάς κ. Χρήστου Βασίλης, ο εκπρόσωπος του Κέντρου Ψυχικής Υγείας κ. Χασκής Αθανάσιος και ο Διοικητικός Διευθυντής ΕΟΠΥΥ Θεσπρωτίας κ. Λιόντος Βασίλης.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Κάτσινος Γεώργιος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ηπείρου, Αντιπεριφερειάρχης για θέματα Υγείας κ. Κάτσιος Νικόλαος, ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου κ. Κιτσάτης Γρηγόριος και η Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσπρωτίας κ. Προβιδάκη Αγγελική.

Μετά τις τοποθετήσεις των προαναφερομένων, αλλά και άλλων ιατρών και συμπολιτών που μετείχαν στην εκδήλωση και αφού υπήρξε διαλογική συζήτηση, η εκδήλωση κατέληξε στα παρακάτω συμπεράσματα – προτάσεις:

1. Μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται από τη λειτουργία του υπάρχοντος ΕΟΠΥΥ, ο οποίος δεν εξασφαλίζει ούτε την ελεύθερη επιλογή ιατρού από τον ασθενή, ούτε τη δωρεάν πρωτοβάθμια περίθαλψη του ασφαλισμένου. Έτσι οδηγεί τους πολίτες, είτε στις δομές του ΕΣΥ, για δωρεάν περίθαλψη, είτε στην επικίνδυνη αμέλεια θεμάτων υγείας, κυρίως θεμάτων προληπτικής ιατρικής. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να κάνει πιο ελκυστικό τον ΕΟΠΥΥ και για τους γιατρούς και για τους ασφαλισμένους, ούτως ώστε να στελεχωθεί με τον αναγκαίο αριθμό γιατρών, που είναι απαραίτητος, για την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Πρέπει να δοθεί έμφαση τόσο στην αντιμετώπιση των ανασφάλιστων συμπολιτών μας, που λόγω κρίσης αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό, όσο και σε θέματα προληπτικής ιατρικής, που αποτελούν δείκτη του επιπέδου πολιτισμού της χώρας.

2. Καθολική απαίτηση να καταργηθεί, για την Υγεία, ο Νόμος που προβλέπει για κάθε πέντε τουλάχιστον αποχωρήσεις – συνταξιοδοτήσεις, να προσλαμβάνεται μόνο ένας. Με αυτό τον τρόπο οι δομές του ΕΣΥ, σίγουρα, θα οδηγηθούν σε μαρασμό και κλείσιμο. Ειδικά για το Νομό μας, που είναι ακριτικός και η κατάσταση στις δομές Υγείας οξυμένη, πρέπει να απαιτήσουμε να εξαιρεθεί από την παραπάνω ρύθμιση. Είναι απόλυτη κόκκινη γραμμή, γιατί είναι θέμα επιβίωσης του ΕΣΥ.

3. Από μηνών τουλάχιστον υπάρχει έλλειψη, λόγω συνταξιοδότησης, μικροβιολόγου στα Κέντρα Υγείας Ηγουμενίτσας και Παραμυθιάς, και στον ΕΟΠΥΥ ( ΙΚΑ ). Επίσης δεν υπάρχει ψυχίατρος στο κέντρο Ψυχικής Υγείας Ηγουμενίτσας. Προτείνεται η άμεση πρόσληψη ενός μικροβιολόγου στην Ηγουμενίτσα και ενός στην Παραμυθιά, για να εξασφαλισθεί η δυνατότητα δωρεάν εξετάσεων των ασφαλισμένων. Επίσης άμεση πρόσληψη ψυχιάτρου στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ηγουμενίτσας.

4. Είναι απαράδεκτο κι επικίνδυνο, οι ειδικοί ιατροί (Κέντρων Υγείας κυρίως, αλλά και Νοσοκομείου) να πραγματοποιούν εφημερίες ετοιμότητας και όχι ενεργείς. Εάν μας ενδιαφέρει η καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών και η ασφαλής λειτουργία των εφημεριών, επιβάλλεται, οι ειδικοί γιατροί να πραγματοποιούν ενεργείς εφημερίες, για να είναι στη θέση τους και να εξυπηρετούν τον ασθενή.

5. Βραχυπρόθεσμη ανακούφιση της μεγάλης έλλειψης ιατρών στο Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας (έχουν συνταξιοδοτηθεί – αποχωρήσει τέσσερις και δεν έχει αντικατασταθεί κανείς), να εξετασθεί αρμόδια, η δυνατότητα μετακίνησης ενός ιατρού από το Κέντρο Υγείας Παραμυθιάς.

6. Διαπιστώθηκε έλλειψη, λόγω συνταξιοδότησης, σε οδηγούς ασθενοφόρων στα Κέντρα Υγείας Παραμυθιάς και Μαργαριτίου. Προτείνεται να εξετασθεί η δυνατότητα κάλυψης ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ, στους κόμβους Νεοχωρίου και Καρτερίου, που θα διευκολύνει τα παραπάνω Κέντρα Υγείας, την ευρύτερη περιοχή και θα εξασφαλίζει πιο ορθολογική, γρήγορη και αποτελεσματική λειτουργία του ΕΚΑΒ.

7. Τραγική η κατάσταση στο Νοσοκομείο Φιλιατών και κανείς δεν εγγυάται για το μέλλον του. Ελλιπής χρηματοδότηση, μη καταβολή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ, ανυπαρξία προσλήψεων για τις όποιες αποχωρήσεις, σοβαρά προβλήματα στο σύστημα εφημεριών, συνθήκες εργασίας απαράδεκτες, ελλείψεις σε βασικά υλικά, συνθέτουν το επικίνδυνο σκηνικό. Απαραίτητη λοιπόν, η στήριξη, από όλους μας, του Νοσοκομείου μας. Απαίτηση αναθεώρησης της υποχρηματοδότησης και του τρόπου διορισμών, ώστε να εξασφαλισθεί η εύρυθμη και ασφαλής λειτουργία του και οπωσδήποτε, η ομαλή μετάβαση στην νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου.

8. Πρέπει να ξεκαθαρίσει η Πολιτεία τι μέλλει γενέσθαι με το ΤΕΠ. Ομόφωνη απόφαση των παρευρισκομένων ήταν, να λειτουργήσει το ΤΕΠ, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα. Αυτό συνεπάγεται δέσμευση της Πολιτείας για προσλήψεις αναγκαίου προσωπικού και άμεση ανάγκη λειτουργίας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, στο Νοσοκομείο Φιλιατών, για την ορθή διεκπεραίωση των σοβαρών περιστατικών και να μην διακινδυνεύεται η υγεία των πολιτών με μεγάλες, χρονοβόρες μετακινήσεις (ΤΕΠ-Φιλιάτες-Ιωάννινα).

9. Προτείνεται η ενοποίηση των διοικητικών δομών του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ κλπ), εάν είναι δυνατόν στο ΙΚΑ, για εξοικονόμηση πόρων. Από τους περισσότερους, όχι από όλους, προκρίνεται η πρόταση κτηριακής ενοποίησης, των δομών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, που παρέχονται δωρεάν. Δηλαδή προτείνεται να συστεγασθούν οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Ηγουμενίτσας και του ΕΟΠΥΥ-ΙΚΑ, για πληρέστερη ιατρική αντιμετώπιση και καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες στην παραπάνω εκδήλωση, διότι και με την πολύτιμη συμβολή τους, καταλήξαμε στις παραπάνω προτάσεις. Οι προτάσεις θα αποσταλούν σε όλους τους φορείς που κλήθηκαν, στα μέσα ενημέρωσης και κυρίως στους εκπροσώπους των κομμάτων (κυβέρνησης, κομμάτων αντιπολίτευσης). Αναμένουμε απαντήσεις, σε εύλογο χρονικό διάστημα και όταν χρειασθεί θα επανέλθουμε.

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                            Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ                                   ΕΥΔΟΚΙΑ ΓΑΡΓΑΛΑ