Συμπολίτες μου σας προειδοποιήσαμε!

Σάλο προκάλεσε η δήλωση της κ. Γκάγκα πως «εάν έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα θα πρέπει να αρχίσουμε να διαλέγουμε εάν θα βάζουμε ανθρώπους που έχουν εγκεφαλικό ή ένα ατύχημα ή εάν θα βάζουμε ασθενείς με κορονοϊό».

Εάν αυτή τη δήλωση είχε εκστομίσει οποιοσδήποτε άλλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα τον είχε κατασπαράξει, ισχυριζόμενος πως πρέπει να ντρέπεται που εκμεταλλεύεται πολιτικά την πανδημία, προκαλώντας πανικό στους πολίτες. Καθόλου απίθανο να είχε ζητήσει ακόμη και την επέμβαση εισαγγελέα.  Εδώ όμως πρόκειται για δήλωση της Αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, η οποία τυγχάνει γιατρός πνευμονολόγος, επομένως η δήλωση έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και αξιοπιστία. Και το μόνο που έκαναν το Μέγαρο Μαξίμου και ο πολυπράγμων κ. Σκέρτσος ήταν να σιγήσουν.

Γιατί όμως η κ. Γκάγκα προέβη σ΄ αυτή τη δήλωση;

Η πρώτη εξήγηση είναι πως, βλέποντας την εξέλιξη της πανδημίας, θεωρεί πως όντως θα φτάσουμε σύντομα σ΄ αυτό το σημείο, να διαλέγουμε δηλαδή ποια περιστατικά θα νοσηλευτούν σε ΜΕΘ και ποια θα αποκλείονται, παραμένοντας διασωληνωμένα σε κοινούς θαλάμους.

Ποιοι όμως θα κάνουν αυτή τη διαλογή; Μα φυσικά οι γιατροί.

Παρ΄ όλα αυτά η κ. Γκάγκα παρέλειψε να πει πως οι γιατροί στερούνται οιασδήποτε προστασίας εάν προβούν σε διαλογή περιστατικών και μηνυθούν από συγγενείς. Παρότι έχει ζητηθεί επίμονα από την αντιπολίτευση να νομοθετηθούν μέτρα για την ιατρική ευθύνη εν καιρώ πανδημίας (και όχι μόνο), η κυβέρνηση που νομοθετεί με ρυθμό πολυβόλου ισχυρίζεται πως βλέπει μεν θετικά το θέμα, αλλά διαβουλεύεται με το υπουργείο Δικαιοσύνης, στο οποίο επικεφαλής είναι ο κ. Τσιάρας, γιατρός το επάγγελμα. Πλην όμως, δύο χρόνια αφότου ξέσπασε η πανδημία, δεν έχουν ακόμη καταλήξει..

Το δεύτερο που παρέλειψε να πει η κ. Γκάγκα είναι ποιος ο λόγος να φτάσουν οι γιατροί του ΕΣΥ σε τέτοιες απάνθρωπες και επικίνδυνες καταστάσεις, ενώ υπάρχει ο ιδιωτικός τομέας που παραμένει covid free, κερδοσκοπώντας ασύστολα. Απέφυγε να πει γιατί η έννοια της επίταξης πρέπει να ισχύει μόνο για τους ιδιώτες γιατρούς και όχι για τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Η απάντηση είναι προφανής: διότι αυτή είναι η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ. Καμία στήριξη στο δημόσιο σύστημα υγείας, καμιά στήριξη στους εξουθενωμένους γιατρούς του ΕΣΥ. Και μην περιμένετε ν΄ ακούσετε φωνή διαμαρτυρίας από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Εκεί χτίζονται πολιτικές καριέρες και είναι αναμενόμενο να σιωπούν όταν τα πράγματα γίνονται πολιτικώς επικίνδυνα.

Εντέλει η δήλωση της κ. Γκάγκα δεν ήταν ούτε πρόχειρη, ούτε ασυλλόγιστη. Ήταν καλά μελετημένη και στοχευμένη, ώστε ν’ αποτελέσει ισχυρό άλλοθι για τον κ. Μητσοτάκη εάν η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη.

Τότε θα μας κουνήσει το δάχτυλο, λέγοντας:

Συμπολίτες μου σας προειδοποιήσαμε!