Συγχωνεύσεις νοσοκομείων

Η τρόικα δεν αφήνει περιθώρια για εξαγγελίες εντυπωσιασμού. Σε αντίθεση με όλα τα προηγούμενα χρόνια, όπου οι ανακοινώσεις των προγραμμάτων των υπουργείων αποτελούσαν… έπεα πτερόεντα, φέτος οι υποχρεώσεις που αποπνέουν από το μνημόνιο τις καθιστά υλοποιήσιμες και μάλιστα μέσα σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, όπως έχει ξεκαθαρίσει άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Τις συγκεκριμένες δράσεις των υπουργείων τους για το 2011 παρουσίασαν χθες, τρίτη μέρα συζήτησης του προϋπολογισμού, έξι υπουργοί της κυβέρνησης, με σημαντικότερη ίσως όλων τη συγχώνευση των νοσοκομείων που θα αποτελεί γεγονός το προσεχές καλοκαίρι.

Ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος κατέθεσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, με βάση το οποίο η εφαρμογή των συγχωνεύσεων θα αρχίσει την 1η Ιουλίου, αφού θα έχει προηγηθεί διάλογος δύο μηνών. Οσον αφορά το πολυτεκνικό επίδομα, ανακοίνωσε πως δεν θα ισχύσουν εισοδηματικά κριτήρια, αλλά το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών θα αναζητήσει άλλους τρόπους με την εξοικονόμηση των 150 εκατ. ευρώ που επιδιώκει μέσα από αυτόν τον κωδικό.

Οι σχεδιασμοί των υπουργείων, η κριτική από μικρό αριθμό βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης συνθέτουν τη χθεσινή πολύωρη συζήτηση στη Βουλή του κρατικού προϋπολογισμού του 2011, που θα ολοκληρωθεί αύριο με τις ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων και την ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα.

Η κριτική που ακούστηκε από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δεν ανησυχεί προς το παρόν την κυβέρνηση, η οποία θεωρεί δεδομένη την υπερψήφιση του προϋπολογισμού από το σύνολο (156) της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Στο τρίπτυχο νέο πλαίσιο ανάπτυξης – νοικοκύρεμα του κράτους – παραγωγή κοινωνικών μερισμάτων αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της οικονομίας μέσα από την απλούστευση των διαδικασιών, τις διαρθρωτικές αλλαγές, την υποχώρηση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς μπορεί να διευκολύνει τις επενδύσεις, αξιοποιώντας τα μεγάλα πλεονεκτήματα που διαθέτει ο τόπος.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης έδωσε το δικό του στίγμα, εκφράζοντας την ευχή ο συζητούμενος προϋπολογισμός να είναι ο τελευταίος που στηρίζει τα έσοδά του σε εισοδηματικά και φορολογικά μέτρα.

Πρότεινε, ακόμη, την επανίδρυση της δημοκρατίας μέσω αλλαγών συντακτικού τύπου, τροποποιώντας βασικές διατάξεις του Συντάγματος που αφορούν δικαιώματα, ώστε μία Βουλή που σήμερα προπηλακίζεται ?όπως είπε? να μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά.

Από τη ΝΔ, ο Π. Παναγιωτόπουλος ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να καταθέσει στη Βουλή την επιστολή που φέρεται να έστειλε στο ΔΝΤ με αντικείμενο τις εργασιακές σχέσεις. «Ανεύθυνα κυβερνήσατε, ανεύθυνα αντιπολιτεύεστε» απάντησε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκης.

Τέλος, η βουλευτής της ΝΔ Ελσα Παπαδημητρίου, που οι φήμες την ήθελαν να ανακοινώνει την προσχώρησή της στο κόμμα της Ντ. Μπακογιάννη, δεν το έπραξε, λέγοντας πως «κάποιοι την ήθελαν να κατεδαφίζει τη ΝΔ» και ότι «θα απογοητεύσει όσους την ήθελαν πάνω σε τσάπα».

Βουλευτές
Κριτική και στήριξη

Κρίσεις και επικρίσεις, με κοινό όμως επίλογο το «στηρίζουμε με την ψήφο μας τον προϋπολογισμό», διατύπωσαν χθες στη Βουλή βουλευτές της συμπολίτευσης. Ο Ν. Σαλαγιάννης είπε ότι «δεν μπορεί να λέμε μετά από 15 μήνες ότι παραλάβαμε ένα διαλυμένο κράτος». Η Τόνια Αντωνίου μέμφθηκε τον Θ. Πάγκαλο για το «μαζί τα φάγαμε» λέγοντας ότι «οι πολίτες ξέρουν ότι ποτέ δεν ήταν καλεσμένοι όλοι στο ίδιο πάρτι και ποτέ δεν τα έτρωγαν όλοι μαζί και απαιτούν ο λογαριασμός να πάει στη σωστή διεύθυνση».

 

Εξαγγελίες 6 υπουργών για το 2011

 

Χάρης Παμπούκης
Μετά το Fast Track 1 για τις στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις, η κυβέρνηση προχωρά στο Fast Track 2 για την προσέλκυση επενδύσεων όπως ανακοίνωσε ο Χάρης Παμπούκης. Η νέα παρέμβαση θα συνοδεύεται από τη διαδικασία απλούστευσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών.

 

 

Ανδρέας Λοβέρδος
Την 1η Ιουλίου θ’ αρχίσει η εφαρμογή της συγχώνευσης των νοσοκομείων, όπως ανακοίνωσε ο Α. Λοβέρδος. Αλλάζει το σύστημα εισόδου των απόφοιτων γιατρών στις ειδικότητες, αναμορφώνεται το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, αναμορφώνεται σε ημερήσια βάση το καθεστώς των εφημεριών.

 

 

 

Παύλος Γερουλάνος
Εξι νομοσχέδια και 16 παρεμβάσεις για την ανάπτυξη του τουρισμού και του πολιτισμού προγραμματίζει για το 2011 ο υπουργός Πολιτισμού Π. Γερουλάνος. Μεταξύ αυτών τα νομοσχέδια για τον αθλητισμό, τον ιαματικό και καταδυτικό τουρισμό, τη μείωση της γραφειοκρατίας στις τουριστικές επενδύσεις.

 

 

Κώστας Σκανδαλίδης
Στροφή στην παραγωγή προτάσσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκανδαλίδης, και προς την κατεύθυνση αυτή σχεδιάζει ένα επιχειρησιακό σχέδιο για κάθε περιφέρεια, με επίκεντρο τη συγκέντρωση, την τυποποίηση, την πιστοποίηση, τη μεταποίηση, την εμπορία και την προώθηση των προϊόντων.

 

Χρήστος Παπουτσής
Με προτεραιότητα μία αποτελεσματικότερη αστυνομία, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής προωθεί εθνικό σχέδιο δράσης για τους μετανάστες, τη σύσταση οικονομικής αστυνομίας (το σχετικό ΠΔ βρίσκεται στο ΣτΕ) με αντικείμενο την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος, τη δημιουργία αρχηγείου Λιμενικού Σώματος.

 

Σωκράτης Ξυνίδης
Η απλούστευση και ο εκσυγχρονισμός της αδειοδότησης των τεχνικών επαγγελματικών δραστηριοτήτων, η απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης μεταποιητικών δραστηριοτήτων και η ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στους στόχους του υπ. Περιφερειακής Ανάπτυξης.

 

 

Γ. ΜΠΑΛΗ – Λ. ΓΑΛΑΝΟΣ – Γ. ΠΙΚΟΥΛΑΣ