Συγχωνεύσεις οργανισμών και φορέων στην Υγεία

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων και οργανισμών που είτε έχουν μείνει στα χαρτιά είτε το αντικείμενό τους συμπίπτει με άλλους, προωθεί το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο πλαίσιο «νοικοκυρέματος» του δημόσιου τομέα. Αυτό επεσήμανε χθες η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να θιγούν θέσεις εργασίας, αφού το προσωπικό θα στελεχώσει ενοποιημένους οργανισμούς ή θα καλύψει ανάγκες σε άλλες μονάδες του υπουργείου. Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων μονάδων πρόνοιας, αλλά και μικρών νοσοκομείων πάντα με γνώμονα την εξυπηρέτηση των πολιτών. Προς το παρόν το υπ. Υγείας προτείνει την κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Ερευνών Υγείας και τη συγχώνευση του Κέντρου Κληρονομικών Νόσων Αίματος με το Εθνικό Κέντρο Αίματος, του Ινστιτούτου Κοινωνικής Δημογραφίας και Ερευνας (ΙΚΔΕ) με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και των Εθνικό Παρατηρητήριο Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΠΑΑΜΕΑ) και Ιδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης (ΙΚΠΑ) με το Εθνικό Κέντρο Αλληλεγγύης (ΕΚΑ).

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου ξεκαθάρισε ότι οι συγκεκριμένες ενέργειες εντάσσονται στην κυβερνητική πολιτική για τη μείωση του δημόσιου τομέα της χώρας. Απέφυγε δε να απαντήσει σχετικά με μέτρα που θα ληφθούν με την ενδεχόμενη προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ, τονίζοντας ότι δεν μπορούμε να μιλάμε με υποθετικά θέματα, αφού προς το παρόν δεν έχει προσφύγει η χώρα στον μηχανισμό στήριξης.

Φράση – κλειδί

Ειδικά για τον χώρο της υγείας, η φράση «κλειδί» παραμένει ο «εξορθολογισμός των προμηθειών και έλεγχος», λόγος για τον οποίο το τελευταίο διάστημα έχουν εγκατασταθεί στο γραφείο του γ.γ. του υπουργείου δύο ορκωτοί λογιστές, οι οποίοι περνούν από «κόσκινο» τα οικονομικά των μονάδων υγείας. Χαρακτηριστική περίπτωση εξοικονόμησης πόρων λόγω ελέγχου αφορά τις δομές αποασυλοποίησης του Ψυχαργώς. Οπως τόνιζε η υφυπουργός Υγείας κ. Φώφη Γεννηματά, οι φορείς που λειτουργούν τις δομές υποστήριζαν ότι το υπουργείο τούς χρωστά 17 εκατ. ευρώ για το 2009. Ομως, από τον έλεγχο των απολογιστικών τους στοιχείων προέκυψε ότι το χρέος ήταν της τάξης των 7,5 εκατ.! Οπως τόνισε η υφυπουργός, η αποπληρωμή των υποχρεώσεων του υπουργείου στηριζόταν τα τελευταία χρόνια στους προϋπολογισμούς των φορέων αποασυλοποίησης που καταρτίζονταν… κατά προσέγγιση. Εξοικονόμηση πόρων αναμένεται να προκύψει και με τον έλεγχο των τιμών των αναλώσιμων με τη σύσταση παρατηρητηρίου τιμών και τη διενέργεια ηλεκτρονικών διαγωνισμών για αναλώσιμα νοσοκομείων (έως το καλοκαίρι θα ξεκινήσουν πιλοτικά για κάποια νοσοκομεία).