Συγχωνεύσεις σε νοσοκομεία

 Ένα πρότυπο μοντέλο λειτουργίας δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων που θα λειτουργήσει πειραματικά για έξι μήνες και, εκ του αποτελέσματος, θα κριθεί αν μπορεί να συνεχιστεί ευρύτερα με στόχο την εξοικονόμηση, όπως υποστήριξε, δημοσίων δαπανών, προτίθεται να καταθέσει με την μορφή τροπολογίας ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Δοβέρδος.

Αναπτύσσοντας την πρόταση του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Λοβέρδος διευκρίνισε ότι σε αυτό το πρότυπο πειραματικής διοίκησης, θα ενταχθούν τα δημόσια νοσοκομεία Σεισμανόγλειο και Αιμαλία Φλέμινγκ, το Ωνάσειο και το Ερρίκος Ντυνάν, καθώς και δύο νοσοκομεία από τον ιδιωτικό τομέα.

«Δεν θα αλλοιωθεί ούτε η δομή, ούτε ο λειτουργικός χαρακτήρας του κάθε νοσοκομείου. Αυτό το πείραμα θα εφαρμοστεί για έξι μήνες και, αν αποδώσει, καλώς. Αν αποτύχει, θα το διακόψουμε» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι για τα δύο ιδιωτικά νοσοκομεία που θα ενταχθούν στο νέο σχήμα, θα γίνει πρόσκληση ενδιαφέροντος με διεθνή διαγωνισμό.

Με επιφυλακτικότητα αντιμετώπισαν πολλοί βουλευτές την πρόταση του κ. Λοβέρδου, διατυπώνοντας ερωτηματικά, τόσο ως προς το στόχο συγχώνευσης δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικά νοσοκομεία, όσο και ως προς το αποτέλεσμα της ιδιότυπης αυτής συνεργασίας.«Αυτό το υβριδικό μοντέλο δεν μπορεί να περπατήσει με στρεβλώσεις που θα δημιουργηθούν στις διοικήσεις» σημείωσε, μεταξύ άλλών, ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Αθανάσιος Γιαννόπουλος.

Από την πλευρά του, ο πρώην υφυπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, έκανε λόγο για «εξωγήινη πρόταση», συμπληρώνοντας ότι «δεν συνδιοικούνται δημόσια νοσοκομεία με μονάδες ειδικού καθεστώτος του ιδιωτικού τομέα». Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Αθανάσιος Λεβέντης, υποστήριξε ότι «θα είναι ένα ετερόκλητο συνονθύλευμα που θα αποτύχει».

Η βουλευτής, Αικατερίνη Περλεπέ, ζήτησε περαιτέρω διευκρινήσεις, ενώ, παράλληλα, εξέφρασε τις αμφιβολίες της με το ερώτημα: «Τι θα κερδίσουμε αν ενώσουμε τις διοικήσεις δημοσίων και ιδιωτικών νοσοκομείων; Τα ιδιωτικά νοσοκομεία έχουν στόχο το κέρδος, ενώ τα δημόσια έχουν την κοινωνική διάσταση».