Σύγχρονοι Καιάδες

Της Ξενιας Κουναλακη / xkounalaki@kathimerini.gr

Αμερικανικά νοσοκομεία στρατολογούν άστεγους, ναρκομανείς και διανοητικά καθυστερημένους, που παριστάνουν τους ασθενείς – μαϊμούδες. Στόχος να μη χάσουν τα ιδρύματα την αδρή κρατική χρηματοδότηση, που προβλέπεται για κάθε άρρωστο. Στο πλαίσιο της συναινετικής αυτής απάτης, που αποκαλύφθηκε από το FBI, οι άστεγοι εξασφάλιζαν ένα καθαρό κρεβάτι, φαγητό και μικροποσά σε ρευστό και τα νοσοκομεία εκατομμύρια δολάρια από τον κρατικό κορβανά. Είναι τα ίδια νοσοκομεία, που κατά την Internation Herald Tribune, αναλαμβάνουν μόνα τους τη διαδικασία απέλασης όσων ανασφάλιστων λαθρομεταναστών έχουν ανάγκη από πολυδάπανη και μακροχρόνια νοσηλεία.

Ολο και συχνότερα διαπιστώνουμε εσχάτως ότι αναπτύσσεται παγκοσμίως μία δεξαμενή εξαθλιωμένων, διατεθειμένων να τα κάνουν όλα, για να επιβιώσουν. Να πουλήσουν το ένα τους νεφρό για μερικές χιλιάδες δολάρια, να παραστήσουν τους ασθενείς, ενίοτε να γίνουν πράκτορες μυστικών υπηρεσιών, στην έσχατη περίπτωση και καμικάζι.

Παράλληλα σε συνθήκες άγριου καπιταλισμού η καλή υγεία γίνεται στόχος και κίνητρο για ανείπωτους εξευτελισμούς, ταυτόχρονα όμως και ανταλλάξιμο προϊόν, εφόδιο με τεράστια υπεραξία, για όσους την κατέχουν.

Ανθρωπιστική οργάνωση αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι Ισραηλινοί πράκτορες παρείχαν νοσηλεία σε Παλαιστίνιους μόνο υπό τον όρο ότι θα επιστρέψουν στη Γάζα, έχοντας αναλάβει ρόλο κατασκόπου σε βάρος συμπολιτών και γειτόνων τους. Με βάση τις μαρτυρίες θυμάτων, οι Ισραηλινοί πράκτορες τους εκβίαζαν με απειλές, όπως: «Εχεις καρκίνο και σύντομα θα κάνει μετάσταση στον εγκέφαλό σου, αν δεν μας βοηθήσεις».

Tον περασμένο Μάιο οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν διατυπώσει την υποψία ότι οι φανατικοί ισλαμιστές στρατολογούν στη Βρετανία ανάπηρους, ευάλωτους ανθρώπους με ψυχολογικά προβλήματα ή νοητική υστέρηση για την πραγματοποίηση επιθέσεων αυτοκτονίας. Οπως έγραψαν οι «Τάιμς του Λονδίνου» οι εξτρεμιστές φιλοδοξούν με τη στρατηγική αυτή να συγκροτήσουν μία νέα ταξιαρχία πρόθυμων καμικάζι στη χώρα. Κοινώς όσοι μουσουλμάνοι ασθενείς δε μπορούν να απορροφηθούν από το βρετανικό ΕΣΥ ή τα ιδρύματα της χώρας κρίνονται έτοιμοι για τη τζιχάντ στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και αλλού. Από τις αρχές του χρόνου δύο γυναίκες με σύνδρομο Ντάουν κι ένας άνδρας καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις αυτοκτονίας.

Τα πολύπαθα ασφαλιστικά συστήματα των δυτικών κοινωνιών δεν έχουν την πολυτέλεια να συντηρούν ασθενείς πένητες – ωσεί νεκρούς. Αν δεν είναι αρτιμελείς και πνευματικά διαυγείς οι φτωχοί έχουν αξία μόνο ως ωρολογιακοί μηχανισμοί. Ο σύγχρονος Καιάδας αποτελείται από άφραγκους ασθενείς. Σε συνθήκες άγριου καπιταλισμού με απάνθρωπο πρόσωπο η φτώχεια είναι η πλέον ανίατη νόσος.