Σύγχυση για το εμβόλιο

Καθησυχαστικός ο υπουργός Υγείας για τη νέα γρίπη μετά τα επιστημονικά συμπεράσματα

Τις επιφυλάξεις του για τα συμπεράσματα της επιστημονικής ομάδας που δημοσιεύτηκαν στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση «Νature» σχετικά με τις επιπτώσεις της νέας γρίπης στο αναπνευστικό σύστημα εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, τονίζοντας πως οι διαπιστώσεις αυτές δεν εναρμονίζονται με τις διαπιστώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ούτε ως τώρα προκύπτει ομοιότητα της γρίπης με τη φονική γρίπη του 1918.

Μιλώντας την Τρίτη στη ΝΕΤ ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα προμηθευτεί το νέο εμβόλιο κατά της γρίπης, που αναμένεται να είναι έτοιμο στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Το εμβόλιο

Ωστόσο, υπεύθυνοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσαν ότι ένα εμβόλιο που θα έχει πλήρη αδειοδότηση δεν θα κυκλοφορήσει πριν από το τέλος του έτους. Η συγκεκριμένη αναφορά προκαλεί απορίες σχετικά με το τι θα πράξουν τελικώς τα κράτη.

Είναι αξιοσημείωτο ότι σε προχθεσινή ανακοίνωση του υπουργού Υγείας υπογραμμιζόταν ότι η προμήθεια των εμβολίων, μετά την οριστικοποίηση των παραγγελιών την προηγούμενη εβδομάδα, θα αρχίσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί με συνεχή και σταθερή ροή. Τελικός στόχος είναι η προμήθεια συνολικά 8 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου που θα καλύπτουν πληθυσμό τεσσάρων εκατομμυρίων.

Μιλώντας στο Βήμα ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) Ι.Πιερουτσάκος σημείωσε ότι «οι πληροφορίες μας λένε πως από τον Σεπτέμβριο η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΕΑ) θα αρχίσει να γνωμοδοτεί για την κυκλοφορία του πανδημικού εμβολίου. Η ροή των κλινικών δοκιμών συνεχίζεται σε κέντρα ανά τον κόσμο και αν η ΕΜΕΑ μείνει ικανοποιημένη, τότε θα αρχίσει να δίνει θετικές γνωμοδοτήσεις. Ένας από τους λόγους που και εμείς παραγγείλαμε εμβόλια από διαφορετικές εταιρείες είναι και αυτός. Για να μπορούμε με την πρώτη αδειοδότηση να χορηγήσουμε τα εμβόλια».

Πηγές του τομέα Υγείας αναφέρουν ότι η όλη διαδικασία δοκιμών του εμβολίου που θα αποδείξει την αποτελεσματικότητα και κυρίως την ασφάλειά του είναι χρονοβόρος. Με αυτό το δεδομένο δεν είναι δυνατόν ένα εγκεκριμένο εμβόλιο να αρχίσει να χορηγείται στον πληθυσμό πριν από το τέλος του έτους.

Τα σχολεία

Μια τέτοια εξέλιξη δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε επαφή με το υπουργείο Υγείας και, όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Αρ.Σπηλιωτόπουλος,«αν χρειαστεί και όποτε χρειαστεί, έχουμε προετοιμάσει τα κατάλληλα σχέδια, έτσι ώστε το όποιο μικρό και μεγαλύτερο περιστατικό να αντιμετωπιστεί και έγκαιρα και αποτελεσματικά».

Όσο για το αν θα κλείσουν από το φθινόπωρο τα σχολεία ή όχι, ο κ. Σπηλιωτόπουλος δήλωσε ότι αρμόδιες είναι οι νομαρχίες.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Δ.Αβραμόπουλος έχει δηλώσει πως δεν είναι απαραίτητο να κλείσουν σχολεία, στα οποία θα εμφανιστούν κρούσματα σε μαθητές, αφού όπως είπε το μέτρο εφαρμόστηκε στο εξωτερικό κι αποδείχθηκε ατελέσφορο.