Σύγχυση με την κυκλοφορία του εμβολίου

«Ασταμάτητη» χαρακτηρίζει τη νόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας- στα 323 έφθασαν τα κρούσματα στην Ελλάδα

Ασταμάτητη» χαρακτηρίζει τη νέα γρίπη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) με νέα ανακοίνωσή του. Καλεί τις παρασκευάστριες εταιρείες να βάλουν… φουλ τις μηχανές για την παρασκευή του πανδημικού εμβολίου. Συστήνουν μάλιστα, η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί να είναι το νοσηλευτικό προσωπικό.

Ολα αυτά, βέβαια, αποτελούν αυτή τη στιγμή ασκήσεις επί χάρτου. Επί του πρακτέου, υπεύθυνοι του ΠΟΥ δήλωσαν ότι ένα εμβόλιο που θα έχει πλήρη αδειοδότηση δεν θα κυκλοφορήσει πριν από το τέλος του έτους. Η συγκεκριμένη αναφορά προκαλεί απορίες σχετικά με το τι θα πράξουν τελικώς τα κράτη. Είναι αξιοσημείωτο ότι σε προχθεσινή ανακοίνωση του υπουργού Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλου υπογραμμιζόταν ότι η προμήθεια των εμβολίων, μετά την οριστικοποίηση των παραγγελιών την προηγούμενη εβδομάδα, θα αρχίσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί με συνεχή και σταθερή ροή. Τελικός στόχος είναι η προμήθεια συνολικά 8 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου που θα καλύπτουν πληθυσμό τεσσάρων εκατομμυρίων. Μιλώντας χθες στο «Βήμα» ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κ. Ι. Πιερουτσάκος σημείωσε ότι «οι πληροφορίες μας λένε πως από τον Σεπτέμβριο η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΕΑ) θα αρχίσει να γνωμοδοτεί για την κυκλοφορία του πανδημικού εμβολίου. Η ροή των κλινικών δοκιμών συνεχίζεται σε κέντρα ανά τον κόσμο και αν η ΕΜΕΑ μείνει ικανοποιημένη, τότε θα αρχίσει να δίνει θετικές γνωμοδοτήσεις. Ενας από τους λόγους που και εμείς παραγγείλαμε εμβόλια από διαφορετικές εταιρείες είναι και αυτός. Για να μπορούμε με την πρώτη αδειοδότηση να χορηγήσουμε τα εμβόλια».

Υπάρχει πάντοτε και το ακραίο, αν και όχι υπαρκτό σενάριο: να έχουμε χιλιάδες κρούσματα και θανάτους προτού βγουν οι γνωμοδοτήσεις. Τι θα πράξουν τότε οι χώρες; «Τότε ο κάθε Εθνικός Φορέας θα κληθεί να αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε μαζικό εμβολιασμό και να αναλάβει τις ευθύνες του σταθμίζοντας την ανθρώπινη ζωή και την ανθρώπινη ασφάλεια» απαντά ο κ. Πιερουτσάκος.

Πάντως, πηγές του τομέα Υγείας αναφέρουν ότι η όλη διαδικασία δοκιμών του εμβολίου που θα αποδείξει την αποτελεσματικότητα και κυρίως την ασφάλειά του είναι χρονοβόρος. Με αυτό το δεδομένο δεν είναι δυνατόν ένα εγκεκριμένο εμβόλιο να αρχίσει να χορηγείται στον πληθυσμό πριν από το τέλος του έτους.

Μια τέτοια εξέλιξη δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε επαφή με το υπουργείο Υγείας και, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Παιδείας κ. Α. Σπηλιωτόπουλος, «αν χρειαστεί και όποτε χρειαστεί, έχουμε προετοιμάσει τα κατάλληλα σχέδια έτσι ώστε το όποιο μικρό και μεγαλύτερο περιστατικό να αντιμετωπιστεί και έγκαιρα και αποτελεσματικά» . Οσο για το αν θα κλείσουν από το φθινόπωρο τα σχολεία ή όχι, ο κ. Σπηλιωτόπουλος δήλωσε ότι αρμόδιες είναι οι νομαρχίες.

Στην Ελλάδα, χθες, αναφέρθηκαν επιπλέον 33 περιστατικά νέας γρίπης, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 323. Από το σύνολο των κρουσμάτων τα 200 έχουν ιαθεί πλήρως.