Σύγχυση στους πολίτες για το εμβόλιο κατά της γρίπης

Την ίδια στιγμή που πολλές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, έχουν αρχίσει να παραλαμβάνουν τις πρώτες παρτίδες από τα εμβόλια κατά της νέας γρίπης, οι επιστήμονες με συνεχείς αναφορές τους επιτείνουν τη σύγχυση για το αν πρέπει να γίνουν οι εμβολιασμοί και σε ποιες ομάδες του πληθυσμού.

Εκκληση 
Χθες, η Μ. Ντόρει, πρόεδρος του ιατρικού οργανισμού Vaccination Network στην Αυστραλία, έκανε έκκληση στην κυβέρνηση να μην είναι το εμβόλιο υποχρεωτικό για παιδιά, τονίζοντας ότι ενδέχεται να είναι πιο επικίνδυνο από τη γρίπη.

Ο Οργανισμός Θεραπευτικών Αγαθών της Αυστραλίας, ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές για τους πολίτες άνω των δέκα χρόνων, έπεται δε να αποφασιστεί αν είναι το ίδιο ασφαλές για παιδιά κάτω των 10.

«Αν εξακριβωθεί ότι η γρίπη των χοίρων είναι ηπιότερη από μια συνηθισμένη εποχική γρίπη, και η κυβέρνηση προσφέρει για τη συνηθισμένη γρίπη εμβόλιο μόνο σε εκείνους που το θέλουν, γιατί θα πρέπει το εμβόλιο για τη γρίπη των χοίρων να είναι υποχρεωτικό;» τόνισε η κ. Ντόρεϊ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού στην Αυστραλία αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος του μήνα καθώς έχουν παραγγελθεί 21 εκατ. δόσεις του εμβολίου.

Ωστόσο, όλο και περισσότερα επιστημονικά λόμπι πιέζουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να κάνει κι άλλα τεστ ώστε να επιβεβαιωθεί ότι είναι ασφαλές προτού χορηγηθεί στο κοινό.

Στην Ελλάδα έφτασαν την Παρασκευή περίπου 50.000 σκευάσματα του εμβολίου από την εταιρεία Novartis ενώ σήμερα αναμένονται άλλα 70.000 εμβόλια από την GlaxoSmithKline. Ολα τα σκευάσματα θα αποθηκευτούν σε ειδικά ψυγεία Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας στη Βάρη μέχρις ότου δοθεί το πράσινο φως για να χορηγηθούν στον πληθυσμό.

Σύμφωνα με τις συστάσεις των επιστημόνων, προτεραιότητα στον εμβολιασμό έχουν οι επαγγελματίες υγείας, οι έγκυες πρώτου και δευτέρου τριμήνου, και θα ακολουθήσουν τα άτομα που φυλάσσουν παιδιά ηλικίας 0 έως έξι μηνών.

Μικρότερη
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως η παραγωγή εμβολίων θα είναι τελικά σημαντικά μικρότερη από τις 4,9 δισεκατομμύρια δόσεις που είχε αρχικά προβλέψει.

Και αυτό γιατί με βάση κλινικές δοκιμές 25 φαρμακοβιομηχανιών, η εβδομαδιαία παραγωγή δεν ξεπερνά τα 94 εκατομμύρια δόσεις, παραγωγή που -όπως φαίνεται- δεν θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες εμβολιασμού του παγκόσμιου πληθυσμού.

Εμβολιάζεται και ο Μπαράκ Ομπάμα

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους Αμερικανούς πολίτες, οι οποίοι εκφράζουν επιφυλάξεις για το εμβόλιο κατά της γρίπης, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπ. Ομπάμα ανακοίνωσε ότι ο ίδιος και η οικογένειά του θα εμβολιαστεί κατά της νέας γρίπης αλλά θα περιμένει τη σειρά τους.

«Θέλουμε να εμβολιαστούμε. Πιστεύουμε ότι είναι το σωστό. Περιμένουμε όπως όλος ο κόσμος και όταν μας πουν ότι ήρθε η σειρά μας θα το κάνουμε», είπε ο Ομπάμα σε συνέντευξή του στο CNN. «Θέλω να σας βεβαιώσω πως τα εμβόλια θα γίνουν με προτεραιότητα» στους ανθρώπους που θεωρείται ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο», επισήμανε ο Ομπάμα.

Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές έδωσαν το πράσινο φως στο εμβόλιο κατά του ιού Η1Ν1 και ο εμβολιασμός μπορεί να αρχίσει από τον Οκτώβριο.