Συγκαλύψεις, ψέματα και απάτες

Τελείωσε χτες η συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, με την αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης να χτυπάει κόκκινο, φτάνοντας έως την προτροπή παραίτησης Μητσοτάκη και τη διενέργεια εκλογών.

Το σημαντικότερο σημείο σύγκρουσης ήταν η παταγώδης αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας και η εμμονή της να μη στηρίζει το δημόσιο σύστημα υγείας με οικονομικούς πόρους και προσωπικό.

Sezane: χαρτοπαίκτες

Τα αριθμητικά δεδομένα του προϋπολογισμού είναι αδιάψευστα. Επιβεβαιώνουν πως η κυβέρνηση, αντί να ενισχύσει τις δαπάνες υγείας προκειμένου να οδηγηθούμε σε σύγκληση με τον μέσο ευρωπαϊκό όριο, δηλαδή το 7% επί του ΑΕΠ, τις αποψιλώνει δραματικά. Έτσι έχουμε:

Περικοπές: μείον  820 εκ.€ σε μεταβιβάσεις στο σύστημα υγείας,  μείον 560 εκατ.€ στο όριο δαπανών συνολικά του Υπουργείου Υγείας, μείον 280 εκ. ο προϋπολογισμός των Νοσοκομείων και των ΥΠΕ, μείον 124 εκ. ο προϋπολογισμός στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, μείον 60 εκατ. ο προϋπολογισμός για επικουρικό προσωπικό, μείον 245 εκ. ο προϋπολογισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ, μείον 16 εκ. ο προϋπολογισμός για τους ιδιώτες παρόχους, συν  100 εκατ. € για τη φαρμακευτική δαπάνη.

Τελικά, από αυτόν τον προϋπολογισμό η μόνη  ευνοημένη κοινωνική  ομάδα στον χώρο της υγείας είναι οι φαρμακοβιομήχανοι!

Η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας σε προσωπικό αναδεικνύεται με δραματικό τρόπο από τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα, όπου προκύπτει πως όλες οι κλίνες ΜΕΘ που η κυβέρνηση  Μητσοτάκη επαίρεται πως δημιούργησε είναι στον αέρα, δηλαδή δημιουργήθηκαν με μετακινήσεις υπάρχοντος προσωπικού, με αποτέλεσμα να εκτοξευτεί η θνητότητα.

Το εξωφρενικό είναι πως ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης δήλωσε προχτές στη Βουλή πως «έχει γίνει η προκήρυξη για προσλήψεις 5.000 μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022 θα αναρτηθούν οι οριστικοί πίνακες» (κλικ εδώ).

Λίγο αργότερα ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ διέψευσε κατηγορηματικά τον Θ. Πλεύρη: «δεν θα βγει προκήρυξη μέχρι τέλος του έτους, δεν έχει γίνει ούτε κατανομή θέσεων» (δείτε το βίντεο εδώ, μετά το 2΄10΄΄).

Φαίνεται λοιπόν πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί με συγκαλύψεις, ψέματα και απάτες να επιβιώσει, αφήνοντας πίσω της χιλιάδες ανθρώπινα θύματα. Συνεπώς δεν αποτελεί υπερβολή η προτροπή να φύγει το συντομότερο η κυβέρνηση των ενόχων..