Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Θεσσαλίας

p style=”margin: 0cm 0cm 0pt”>Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των γιατρών στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας. Για αύριο Τετάρτη έχει προγραμματιστεί συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία των ΠΟΕΔΗΝ-ΟΕΝΓΕ και συγκέντρωση, στις 11 π.μ., στην πύλη του νοσοκομείου, όπου καλούνται να συμμετέχουν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και των φορέων της περιοχής. Θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας  προς την  5η ΥΠΕ για την ποινικοποίηση του αγώνα των γιατρών και εν συνεχεία σύσκεψη στο αμφιθέατρο και κοινή συνέντευξη Τύπου.

Από την Πέμπτη έχει προκηρυχθεί από την Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών, την ΟΕΓΝΕ, απεργία διαρκείας των γιατρών ΕΣΥ στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας ενώ καλύπτεται επίσης και η επίσχεση εργασίας των ειδικευόμενων που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ως προσωπικό ασφαλείας κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων ορίζονται οι γιατροί που αναγράφονται στις καταστάσεις εφημερευόντων, όπως αυτές κατατέθηκαν ήδη από τον προηγούμενο μήνα στη Διοίκηση.

«Απαιτούμε», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΟΕΓΝΕ, «την άμεση αποπληρωμή όλων των δεδουλευμένων εφημεριών, τακτικών και προσθέτων.  Χρηματοδότηση των Νοσοκομείων προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις νοσηλείας των ασθενών. Στελέχωση των Νοσοκομείων με ιατρικό προσωπικό, άλλως ο κίνδυνος κατάρρευσης είναι ήδη υπαρκτός».

 

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Σε ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Παρέμβαση Ιατρών Λάρισας, καλεί σε συμμετοχή στη σημερινή συγκέντρωση στις 11 πμ στο Πανεπιστημιακό, επισημαίνοντας τα ακόλουθα: «Τα τελευταία 3 τουλάχιστον χρόνια οι ασθενείς που νοσηλεύονται ή εξετάζονται στα Νοσοκομεία της Λάρισας σίγουρα αντιλαμβάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά. Λείπουν φάρμακα και υγειονομικό υλικό, παραπέμπονται σε ιδιώτες και ιδιωτικές κλινικές και ταλαιπωρούνται με απίστευτες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Οι πολυδιαφημισμένες (απο)ρρυθμίσεις και (εξ)αρθρωτικές αλλαγές φέρνουν επιτέλους καρπούς.

Σε πλήρη αντίθεση με την πραγματικότητα, η 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας καμαρώνει για το έργο της και διατυμπανίζει ότι όλα λειτουργούν άψογα, λεφτά φυσικά υπάρχουν, υπάρχει μάλιστα και πλεόνασμα 10.000.000 ευρώ, που επιστρέφεται στο υπουργείο. Την ίδια ώρα οι γιατροί των Νοσοκομείων όλων των βαθμίδων, πανεπιστημιακοί, γιατροί ΕΣΥ και ειδικευόμενοι συντονίζουν τον αγώνα τους με απεργιακές κινητοποιήσεις, αποκαλύπτοντας ότι:

Υπάρχουν απλήρωτα δεδουλευμένα, των 2 τελευταίων ετών, που φτάνουν τα 2.500.000 ευρώ και αφορούν εφημερίες, επιδόματα και υπερωρίες. Τα χρήματα δεν επαρκούν για να εξασφαλιστεί ένα ασφαλές εφημεριακό πρότυπο. Υπάρχουν ελλείψεις σε βασικά υλικά και εξετάσεις. Ο εξοπλισμός των Νοσοκομείων δεν ανανεώνεται, δεν επισκευάζεται, δεν συντηρείται. Γιατροί που συνταξιοδοτούνται ή απολύονται δεν αντικαθίστανται. Υπάρχουν ελλείψεις σε ειδικευμένους γιατρούς, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό σε όλα τα Νοσοκομεία της Περιφέρειας.

Η απάντηση των ιθυνόντων στις κινητοποιήσεις των γιατρών είναι η προσπάθεια γραφειοκρατικής καθυστέρησης της επίλυσης των προβλημάτων και ποινικοποίησης των αιτημάτων τους με εισαγγελικές παρεμβάσεις. Όλοι οι ιατροί είμαστε πρόθυμοι να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, φυσικά και με εθελοντική εργασία, αλλά δηλώνουμε εντελώς αντίθετοι στην κοροϊδία, στον εμπαιγμό, στις απειλές και στο διασυρμό των Νοσοκομειακών Ιατρών. Καταγγέλλουμε τους υπεύθυνους της συγκυβέρνησης για τη διάλυση του χώρου της Υγείας. Καλούμε σε αγωνιστική συστράτευση όλους τους γιατρούς της Περιφέρειας, τους υπόλοιπους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία, που απειλούνται με απολύσεις, την Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Ιατρών Ελλάδας, τον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας,  την τοπική αυτοδιοίκηση και όλους τους πολίτες της Θεσσαλίας, κάνοντας έκκληση για τον τερματισμό της υποβάθμισης της δημόσιας Υγείας. Η υπομονή και η ανοχή μας τελείωσαν».