Συγκέντρωση Γιατρών Ειδικού Σώματος για την λειτουργία των ΚΕΠΑ

div style=”text-align: left”> Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Συμβασιούχων Γιατρών ΙΚΑ Αττικής, πραγματοποιήθηκε προχτές συγκέντρωση των γιατρών του Ειδικού Σώματος που συμμετέχουν στα ΚΕΠΑ.

Η συμμετοχή ήταν μεγάλη και υπαγορεύτηκε από τα πολλαπλά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί κατά το πρώτο δίμηνο λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας. Προβλήματα που ταλαιπωρούν και αδικούν τους ασθενείς αλλά και τους γιατρούς-μέλη των επιτροπών.
 
Τα κύρια σημεία της εισήγησης του ΔΣ του Συλλόγου και οι προτάσεις των μελών κινήθηκαν στις εξής κατευθύνσεις:
 
Η λειτουργία των ΚΕΠΑ πρέπει να βασίζεται στη σωστή και πλήρη εκπαίδευση των γιατρών.
Πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των γιατρών, για να αποφεύγονται φαινόμενα εντατικοποίησης, με συχνές και πέρα από κάθε  μέτρο  εξαντλητικές μετακινήσεις  κυρίως στην περιφέρεια(σε μερικές περιπτώσεις και δύο την εβδομάδα), αλλά και μεγάλης αναμονής των ασφαλισμένων μέχρι και μήνες.
Αποζημίωση εξόδων μετακινήσεων  σύμφωνα με τις πραγματικές τιμές.
Ασφαλιστική κάλυψη γιατρών κατά τις μετακινήσεις. 
Σωστός και έγκαιρος προγραμματισμός των επιτροπών και των εντολών που δίνονται στους γιατρούς για συμμετοχή σε αυτές.
Σωστός προέλεγχος φακέλων των ασθενών για να εξαλειφθεί η ταλαιπωρία τους με ενδεχόμενη αναβολή από την επιτροπή.
Όλες οι επιτροπές να συνεδριάζουν σε ένα κτίριο στην Αττική, για ομαλή λειτουργία και συμβουλευτική κάλυψη και από  γιατρούς άλλων ειδικοτήτων του Ειδ.Σώματος .
Απόρριψη σε πάρα πολλά σημεία του νέου Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας(ΦΕΚ 2611-8 Νοε 2011), ο οποίος αδικεί πολλές κατηγορίες αναπήρων, με πιό κραυγαλέες περιπτώσεις αυτές των Ηπατομοσχευθέντων, των πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία κά.
Συνεργασία με Συλλόγους και Ομοσπονδίες Αναπήρων για κοινό μέτωπο επίλυσης των προβλημάτων λειτουργίας και άρσης των αδικιών του ΦΕΚ 2611.
 
Παναγιώτης Ψυχάρης