Συγκέντρωση υπογραφών με αίτημα δωρεάν PCR τεστ για όλους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Avaaz

Αμετανόητη η κυβέρνηση συνεχίζει να παίζει με τη δημοσία υγεία, αδυνατώντας να διαχειριστεί και αυτή την φάση της πανδημίας, αφού η ίδια αγνόησε τις συστάσεις ειδικών για λήψη σοβαρών μέτρων νωρίτερα.

Ακόμα και μετά την πρωτοφανή έξαρση στη χώρα με τα αλλεπάλληλα «μαύρα» ρεκόρ κρουσμάτων, αρνείται να προχωρήσει σε συνταγογράφηση των διαγνωστικών τεστ ή να επιβάλει χαμηλότερη τιμή, αγνοώντας συνειδητά τα αιτήματα υγειονομικών και επιστημόνων για μαζικό και τακτικό έλεγχο των πολίτων από την αρχή της υγειονομικής κρίσης.

Ήδη στα κοινωνικά δίκτυα εκδηλώνεται έντονη οργή για τη στάση της κυβέρνησης και στον ιστότοπο ψηφοφοριών AVAAZ ξεκίνησε συλλογή υπογραφών για συνταγογράφιση των τεστ PCR.

Το κείμενο συλλογής υπογραφών απευθύνεται στο υπουργείο Υγείας και τον πρωθυπουργό και έχει ως εξής:

Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα η οποία ακολουθεί τη μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης Ο, έχει οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των αναγκών για το διαγνωστικό έλεγχο μέσω PCR.

Τα τεστ αντιγόνων (rapid test) για τον SARS-CoV-2 είναι λιγότερο ευαίσθητα στην νέα μετάλλαξη, όπως προειδοποίησε χθες ο αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και όπως παρατηρούμε οι υγειονομικοί και στην πράξη. Αυτό σημαίνει πως ενδέχεται να δίνουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, ακόμη κι αν κάποιος ή κάποια έχει μολυνθεί από την Ο.

Οι εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας με ουρές ανθρώπων να περιμένουν έξω από κέντρα υγείας προκειμένου να γίνει μοριακός έλεγχος, τα ραντεβού που έχουν εξαντληθεί, η πρόσβαση μόνο στους έχοντες και έχουσες ΑΜΚΑ, το δυσβάσταχτο κόστος του τεστ στον ιδιωτικό τομέα αλλά και η απεγνωσμένη παρουσία του κόσμου στα τμήματα των επειγόντων περιστατικών προκειμένου να διαγνωστούν, έχουν δημιουργήσει ένα χάος που δεν αρμόζει σε πολιτισμένη χώρα.

Αυτές οι απαράδεκτες καταστάσεις πρέπει να σταματήσουν για όλους τους ασθενείς.

Απαιτούμε:
Συνταγογράφηση του PCR test όπως ακριβώς γίνεται με κάθε άλλη διαγνωστική εξέταση.
Άμεση ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με προσωπικό προκειμένου να μπορεί να ανταπεξέλθει στην επείγουσα αυτή συνθήκη.
Πλαφόν στο κόστος του PCR test στα ιδιωτικά.
Εξασφάλιση της δυνατότητας διαγνωστικού ελέγχου και στους συμπολίτες μας που δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ.
Είναι αδιανόητο να υπάρχουν τέτοιου είδους ανισότητες στην πρόσβαση των ανθρώπων στις υπηρεσίες υγείας σε κατάσταση πανδημίας.

Σας καλούμε να λύσετε άμεσα αυτό το ζήτημα ευθύνης του Υπουργείου Υγείας.

 

Γιά να μπείτε στο Avaaz και να υπογράψετε κάντε κλικ εδώ