Συγκλονίζουν τα πάθη των ασθενών

Καταγγελίες για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και τη συμπεριφορά ιατρών στον Συνήγορο του Πολίτη

Της Ιφιγενειας Διαμαντη

Περίπου 1.000 πολίτες κατέφυγαν πέρυσι στον «Συνήγορο του Πολίτη» καταγγέλλοντας μη ολοκληρωμένη περίθαλψη, κακή συμπεριφορά του ιατρικού προσωπικού προς τους ασθενείς, καταστρατήγηση του ιατρικού απορρήτου, αλλά και άρνηση πρόσβασης στον ιατρικό φάκελο. Για το 2007, ο Συνήγορος της Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δέχθηκε 2.172 αναφορές, από τις οποίες το 40,39% αφορούσε την υγεία, το 36,46% την κοινωνική ασφάλιση, το 4,59% την πρόνοια, το 12,88% την προστασία ΑΜΕΑ, το 4,8% την προστασία μητρότητας, το 0,6% την προστασία κοινωνικά αποκλεισμένων και το 0,2% την προστασία ηλικιωμένων. «Τόσο από τις αναφορές που δεχόμαστε όσο και από δική μας έρευνα, φαίνεται ότι το σύστημα δεν παρέχει τις αναγκαίες υπηρεσίες, ειδικά στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, όπως οι οικονομικά ασθενέστεροι ή οι κοινωνικά αποκλεισμένοι», λέει στην «Κ» ο Συνήγορος της Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Γιάννης Σακέλλης, καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής και Οικονομικής της Εργασίας. «Η οργάνωση είναι ελλιπής και συχνά μπορεί είτε ο ίδιος ο ασθενής είτε συγγενείς του πρώτου βαθμού να ζητούν τον ιατρικό φάκελο και να μην τους δίνεται, οπότε χρειάζεται να παρέμβει ο Συνήγορος», προσθέτει. «Ακόμη και στον Συνήγορο, όμως, δεν δίνονται με ευκολία οι φάκελοι. Εκτιμάται ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει ενδεχομένως από κακή οργάνωση ή λόγω ελλιπούς ενημέρωσης του φακέλου, κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει υπόνοιες». Ο Συνήγορος της Υγείας δεν ελέγχει ιδιωτικά νοσοκομεία, εκτός αν η περίπτωση αφορά δικαιώματα του παιδιού. «Αν όμως σε έναν ιδιωτικό φορέα υπάρχει πλημμελής λειτουργία, μπορούμε να ενημερώσουμε τον φορέα που τον εποπτεύει», υπογραμμίζει ο κ. Σακέλλης.

Νοσήλια από το ΕΚΑΒ

Ασθενής που νοσηλευόταν σε δημόσιο νοσοκομείο της Πελοποννήσου, υπέστη βαρύ εγκεφαλικό και έπρεπε να μεταφερθεί επειγόντως σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Επειδή δεν βρέθηκε κρεβάτι σε άλλο δημόσιο νοσοκομείο, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, όπου κατέβαλε το ποσόν των 18.000 ευρώ. Προκειμένου να εισπράξει το ποσόν από το ταμείο του, χρειαζόταν βεβαίωση του ΕΚΑΒ που να πιστοποιοεί ότι έγινε κλήση από το δημόσιο νοσοκομείο προς το ΕΚΑΒ για να βρεθεί κρεβάτι σε Εντατική άλλου δημόσιου νοσοκομείου, αλλά τελικά δεν βρέθηκε. Το ΕΚΑΒ δεν έδινε τη βεβαίωση, με την αιτιολογία ότι δεν υπήρχε καταγεγραμμένη κλήση για διακομιδή στο όνομα του ασθενούς. Ωστόσο, γιατρός του δημόσιου νοσοκομείου βεβαίωσε ότι ο ίδιος είχε επικοινωνήσει λίγο πριν από τις 3 τα ξημερώματα με το ΕΚΑΒ για να βρεθεί κρεβάτι για τον ασθενή, του απάντησαν ότι δεν υπήρχε, και του είπαν να ξανατηλεφωνούσε μετά τις 8 π.μ. για να καταγραφεί το περιστατικό στη λίστα αναμονής. Επειτα από παρέμβαση του Συνηγόρου, απομαγνητοφωνήθηκαν οι κλήσεις εκείνης της νύχτας και… ω του θαύματος, στα αρχεία του ΕΚΑΒ υπήρχε όντως καταγεγραμμένη η κλήση από τον γιατρό.

Αφού λύθηκε το ζήτημα αυτό, προέκυψε νέο. Το Ταμείο δεν απέδιδε στον ασφαλισμένο όλο το ποσόν που εκείνος κατέβαλε, παρά μόνον ό,τι προέβλεπε το κρατικό νοσήλιο. Βάσει της νομοθεσίας, σε περιπτώσεις έκτακτης εισαγωγής ασθενούς, αφενός οι ιδιωτικές κλινικές και τα θεραπευτήρια οφείλουν να μη χρεώνουν παραπάνω από ό,τι προβλέπει το κρατικό νοσήλιο, αφετέρου, τα Ταμεία -σε έκτακτα περιστατικά- οφείλουν να αποδίδουν το σύνολο της δαπάνης που ο ασθενής κατέβαλε. Στην προκειμένη περίπτωση, ο ασθενής δεν νοσηλεύτηκε από επιλογή του σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, αλλά επειδή κανένα δημόσιο ή συμβεβλημένο ιδιωτικό θεραπευτήριο δεν ήταν σε θέση να τον περιθάλψει, οπότε, σύμφωνα με τον Συνήγορο, το Ταμείο οφείλει να αποδώσει το σύνολο του ποσού. Το Ταμείο δεν έχει απαντήσει στο έγγραφο του Συνηγόρου και η υπόθεση εκκρεμεί.

Νεογνό στο χειρουργείο από αμέλεια

«Το έμβρυο εκσφενδονίσθη και παρά την προσπάθεια συγκράτησης αυτού, δυστυχώς το νεογνό έπεσε», με αποτέλεσμα να υποστεί κάταγμα κρανίου και μόλις οκτώ ημερών, να χειρουργηθεί. Αυτό αναφέρει το πιστοποιητικό νοσηλείας μιας γυναίκας που προ τριετίας υπέβαλε αναφορά στον Συνήγορο για πλημμελή ιατρική φροντίδα κατά τη διάρκεια του τοκετού. Οταν πήγε στο νοσοκομείο για να γεννήσει, παρά τις εκκλήσεις της για μεταφορά της από το προσωπικό στην αίθουσα τοκετού, τελικά πήγε περπατώντας από την αίθουσα ωδινών. Κατά τη διάρκεια του τοκετού, «το νεογνό γλίστρησε και έπεσε από ύψος στο πάτωμα», έλεγε η δική της αναφορά. Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας – Πρόνοιας.