Σύμφωνα με τις οδηγίες η υποδοχή του 19χρονου

¶νευ αντικειμένου ήταν τελικά η “καταγγελία” που εξέδωσε προχθές το απόγευμα η λεγόμενη “Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού – ΠΑΣΟΝΟΠ”, σύμφωνα με την οποία κατά τη διαδικασία υποδοχής του 19χρονου ασθενή με γρίπη Α (Η1Ν1) στο νοσοκομείο της Αθήνας “Σισμανόγλειο” εξετέθησαν στον ιό τέσσερις νοσηλευτές, οι οποίοι λαμβάνουν τώρα προληπτικά χημειοπροφύλαξη.

Με εντολή του υπουργού Υγείας Δημ. Αβραμόπουλου, στο “Σισμανόγλειο” κατέφθασαν χθες το πρωί ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) του υπουργείου Υγείας, Παν. Ευσταθίου, και τα αρμόδια στελέχη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), προκειμένου να διερευνήσουν τη βασιμότητα της “καταγγελίας”.

Σύμφωνα με τον Παν. Ευσταθίου, η επιτόπια έρευνα έδειξε τελικά ότι η διαδικασία υποδοχής του 19χρονου ασθενή ακολούθησε τα προβλεπόμενα από τις σχετικές οδηγίες, όπως προβλεπόμενη είναι επίσης η προληπτική λήψη χημειοπροφύλαξης από τους νοσηλευτές οι οποίοι ήρθαν εξ αντικειμένου σε επαφή με τον ασθενή.

Υπενθυμίζεται ότι η λεγόμενη “ΠΑΣΟΝΟΠ” είχε καταγγείλει ότι δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα κατά την υποδοχή του κρούσματος.

Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ του υπουργείου Υγείας, ακόμη και τα μέλη του Δ.Σ. του σωματείου των εργαζομένων στο “Σισμανόγλειο” ανέφεραν ότι δεν διαπίστωσαν κανένα πρόβλημα κατά τη διαδικασία υποδοχής του 19χρονου ασθενή, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε πολύ καλή κατάσταση στον θάλαμο αρνητικής πίεσης του νοσοκομείου.

Εξάλλου, ολοκληρώθηκε χθες το πρωί η τηλεφωνική ιχνηλάτηση των 37 συνεπιβατών του 19χρονου ασθενή στην πτήση από Νέα Υόρκη προς Αθήνα, οι θέσεις των οποίων στο αεροπλάνο ήταν μπροστά, πίσω και στο πλάι της θέσης του 19χρονου. Ουδείς από τους ιχνηλατηθέντες ταξιδιώτες ανέφερε συμπτώματα ασθένειας.

Την ίδια στιγμή, οι παθολόγοι – λοιμωξιολόγοι του ΚΕΕΛΠΝΟ θεωρούν ότι θα είναι πολύ ευχάριστο και καλό σημάδι εάν μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι οικείοι του 19χρονου δεν έχουν νοσήσει.

Τέλος, ο Παν. Ευσταθίου ανακοίνωσε ότι το νοσοκομείο της Αθήνας “Σωτηρία” λειτουργεί από χθες κανονικά ως νοσοκομείο αναφοράς γρίπης και δέχεται για εξέταση ύποπτα κρούσματα της γρίπης Α (Η1Ν1), επικουρικά προς το “Σισμανόγλειο”.

Ανησυχία για τη γρίπη των πτηνών

Σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση από τα στελέχη του ΕΚΕΠΥ του υπουργείου Υγείας, η μεγάλη ανησυχία των παθολόγων – λοιμωξιολόγων και των επιδημιολόγων διεθνώς είναι το ενδεχόμενο της συνάντησης της γρίπης Α (Η1Ν1) με τη γρίπη των πτηνών, συνάντηση η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει την εμφάνιση ενός ανασυνδυασμένου και πολύ επικίνδυνου ιού της γρίπης. Ο πιο ευνοϊκός χρόνος για μια τέτοια μοιραία συνάντηση θεωρείται το διάστημα από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και μετά.

Ο συνδυασμός των δύο ιών φοβίζει ιδιαίτερα τους ειδικούς επιστήμονες, καθώς, σε μια τέτοια περίπτωση, ο ανασυνδυασμένος νέος ιός θα χαρακτηρίζεται πιθανότατα από την πολύ υψηλή μεταδοτικότητα του ιού Η1Ν1 της γρίπης Α και την πολύ υψηλή θνησιμότητα του ιού Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών.

Σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη

Σύσκεψη υπό την προεδρία του Δημ. Αβραμόπουλου πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στα γραφεία της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), στη Θεσσαλονίκη, με αντικείμενο τα μέτρα προστασίας από τη γρίπη Α (Η1Ν1) στη Βόρεια Ελλάδα.

Δ. Αβραμόπουλος: Πρώτα τα μέτρα υγιεινής

Αναφερόμενος στο θέμα της αντιμετώπισης της γρίπης Α (Η1Ν1), ο υπουργός Υγείας δήλωσε μεταξύ άλλων χθες: “Έχω πλήρη επίγνωση της καταστάσεως γενικότερα. Έχουμε ενημερώσει την κοινή γνώμη και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Φτάνει να παίρνουμε τα μέτρα μας. Η πολιτεία τα δικά της, αλλά και ο καθένας και από εμάς ατομικά. Η παρότρυνση προς όλους τους Έλληνες πολίτες να ακολουθούν με ευλάβεια τις οδηγίες για την ατομική και δημόσια υγιεινή είναι προϋπόθεση για την υγειονομική μας ασφάλεια”.

Προηγούμενη σελίδα

Επόμενη σελίδα

–>